Almanya'da 'Tesla' referandumu: 'Giga fabrika'nın genişletilmesine onay çıkmadı

Almanya'nın kuzeyindeki Grünheide kasabasında Tesla'ya ait 'giga fabrikanın' genişletilmesi planı, bölge halkına takıldı. Hukuki bağlayıcılığı olmayan referandumda 3 bin 499 kişi 'Hayır' oyu verdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın Brandenburg eyaletinde bulunan Grünheide kasabasında yaşayanlar, Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla elektrikli araç firmasının 'giga fabrikasını' genişletme planına karşı oy kullandı. Yapılan referandumun sonuçlarının yasal bir bağlayıcılığı bulunmazken, kasabadaki seçmenlerin yüzde 76'sının referandumda oy kullandığı, 3 bin 499 kişinin plana 'Hayır' oyu verdiği, 1882 kişinin lehte oy kullandığı belirtildi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, başkent Berlin'e yaklaşık bir saat mesafede yer alan Grünheide'deki fabrikayı genişletme planı, fabrika tesisine ulaşımı ve üretilen araçların sevkini kolaylaştırmak için yeni bir altyapı inşa edilmesini öngörüyordu. Bu bağlamda depo inşalarının yanı sıra, çalışanların çocukları için bir kreş açılması da gündemdeydi. 

'ÇİZİM TAHTASINA GERİ DÖNECEĞİZ'

Oylamanın ardından açıklama yapan Grünheide Belediye Başkanı Arne Christiani ve Tesla yetkilileri, oylama sonucunun kendilerini 'çizim tahtasına' geri döndüreceğini söyledi. 

Kasabada bir fabrika açılması planı ilk olarak Elon Musk tarafından Kasım 2019'da kamuoyuna duyurulmuştu. Açılan fabrikada araç üretimi Mart 2022'de başlamıştı. Bölgede yaşayanların ise bu fabrikaya yönelik en büyük itirazları, tesisin yılda 300 bin ila 500 bin araç üretmek için yaklaşık 1,8 milyon metreküp su kullanması gerektiği üzerinde yoğunlaşıyordu. Tesla ise su kullanımını en aza indirme taahhüdünde bulunmuştu. Fakat yerel halk özellikle içme suyunun kirlenmesinden endişe ettiklerini dile getirmişti. 

TESLA: TÜM PAYDAŞLARLA DİYALOG KURACAĞIZ

Tesla'nın 'giga fabrikasında' halihazırda yaklaşık 12 bin 500 kişi çalışıyor. Referandum kararından sonra Tesla'dan yapılan açıklamada, fabrikayı genişletme planları 'toplum için büyük bir kazanım' olarak nitelendirildi ve firmanın 'bundan sonra atılacak adımlara karar vermek için tüm paydaşlarla diyalog kurmaya çalışacağını' söyledi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)