Teoman Öztürk Mekan Öyküleri Yarışması'nın ödül töreni gerçekleştirildi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin dördüncüsünü düzenlediği 'Teoman Öztürk Mekan Öyküleri Yarışması'nın ödül töreni yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin, Mimar Teoman Öztürk'ün anısını yaşatmak için dördüncüsünü düzenlediği 'Teoman Öztürk Mekan Öyküleri Yarışması'nın Ödül Töreni gerçekleştirildi.

Törene Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Atakan, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Teoman Öztürk Mekan Öyküleri Yarışması seçici kurul üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, seçici kurul üyeleri 25, 33, 34 ve 35. çalışma dönemleri TMMOB Başkanı Yavuz Önen, Funda Şenol ve dereceye giren öykü yazarları ile mimarlar katıldı.

Törende konuşma yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Atakan, "Mimarlar Odası Şubesi olarak Teoman Öztürk Mekan Öyküleri Yarışması'nın dördüncüsünü gerçekleştirdik. TMMOB Başkanlığı yapan Mimar Teoman Öztürk mimarların, mühendislerin sermayenin emrinde değil de ezilen halkın yanında olması gerektiğini savunmuştur. Mücadeleci bir kişiliği vardır. Ölümünün 29. yılında kendisini saygıyla anıyoruz. Teoman Öztürk'ün verdiği mücadele bugün bizlere ışık tutuyor. Teoman Öztürk Mekan Öyküleri Yarışması'na emeği geçen tüm jüri üyelerimize ve tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. Ödül alan öykü yazarlarını da kutluyorum" diye konuştu.

'TEOMAN ÖZTÜRK DEĞİŞİMİN SİMGESİDİR'

Teoman Öztürk'ün yakın dostu Yavuz Önen, Öztürk'e ilişkin anılarını anlattı.

Önen, şunları söyledi:

"O dönem benim de içinde bulunduğum Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetimi Halkapınar yolsuzluğunu açıklamıştı. Teoman Öztürk'ün askerliğini bitirdiğini dönemde TMMOB Konur Sokak'ta kilitli bir dairedeydi, TMMOB dağılmıştı. 6 oda Maden Mühendisleri odasında bir sekretarya etrafında yönetimleri götürmeye çalışıyordu. Teoman Öztürk TMMOB'un 1973 yılında toparlanması, yani genel kurulunu yapması sürecine adım atmasını sağlayan bir arkadaşımızdır. TMMOB halkın hizmetine Teoman Öztürk'le girdi, onun öncesinde odaları devletle çok ilişkisi olan bir bürokrasi yönetiyordu. Bu değişimin simgesidir Teoman Öztürk'tür. Devletten ve sermayeden kopuşun emek dünyasıyla buluşmanın adımını atmıştır. Onunla dostluğumuz hiç bitmedi. 1994 yılında kaybettik dördüncüsü yapılan bu öykü yarışmasının amacı da bu geçmişi hatırlatmak ve geleceğe bir enerji yüklemektir. Bu yarışma gelecek kuşağa toplumsal olmanın mücadele etmenin, mevcut sorunlarla halk sorunlarını birleştirebilmenin ne anlama geldiğini anlatabilmeyi amaçlamaktır. Bu öykü yarışmasıyla karanlık bir dönemden geçtiğimiz günümüze mücadele ruhunu hatırlatıyoruz. Toplumsal ivmenin tarihi olan 1968 olayları sonrası Türkiye'de toplumsal mücadelede büyük mesafe almış bir toplumdu. Böyle bir ortamda doğru TMMOB mücadelesi doğdu. Biz o dönemde sanat dünyasıyla birlikte yürüdük, yayınlarımızda sanatçıların, yazarların yazıları vardı. Bu hafızayı sanatsal bir tarzla sunmak üzere Teoman Öztürk Mekân Öyküleri Yarışması'nı düzenledik. Bu yarışma fiziksel mekânın tarihsel değeriyle anlatım yarışmasıdır."

'BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ, ANIL ÇETİNEL ÖRSELLİ'NİN 'BİR GARİP' ÖYKÜSÜNE'

Önen daha sonra dereceye giren ödülleri açıkladı.

"Birincilik ödülüne, Anıl Çetinel Örselli 'Bir Garip' başlıklı öykü ile; ikincilik ödülüne Murat Mıhçıoğlu 'Kararı Beklerken' başlıklı öykü ile; üçüncülük ödülüne ise Barış Durukan, 'Gar Gazinosu' başlıklı öykü ile layık görülmüştür."

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu ise "Gelen öyküleri zevkle okuduk. Kentlere, mekanlara ya da başka şehirlere dair öyküleri okurken de keyif aldık. Öykü yarışmasının bundan sonrasında devam etmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

"Seçim yaparken hiç zorlanmadık beğenilerimiz ortaklaştı" diyen Funda Şenol da, yayınlanmaya değer bulunan öyküleri açıkladı.

Şenol, "Gültekin Akyar'ın 'Aslanlı Evin Son Kükreyişi', Hikmet Temel Akarsu'nun 'Beyoğlu Düşerken', Onur Özlü'nün 'Garip Dost', Melodi Holago'nun 'Hacı Abi',  Hüseyin Opruklu'nun 'Mürekkep Lekesi', Aysel Kaymaz'ın 'Rahma'nın Bahçesi', Pervin Yıldırım'ın 'Üstü Kalsın' adlı öyküleri yayınlanmaya değer bulunmuştur" dedi.