Temiz hava hakkı için toplanan imzalar Meclis'te

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, kömürlü termik santrallerin filtresiz çalışmaması için atılan 107 bin 139 imzayı parti yöneticileri ve Bakanlık yetkililerine teslim etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, çevre örgütleri tarafından kömürlü termik santrallerin filtresiz çalışmaması için toplanan 107 bin 139 imzayı Meclis'e teslim etti. İmzalar TEMA Zonguldak Temsilciliği, Yaşanabilir Zonguldak Platformu, Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Elbistan, Muğla Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Salihli Çevre Derneği ve Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından başlatılan kampanyada toplandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a seslenen imza kampanyası, "Çevre yatırımlarını tamamlamayan kömürlü termik santrallerin havayı ve suyu kirletmeye devam etmemesi için çalışmalarına izin vermeyin" diyor.

SANTRALLERE MUAFİYET GETİREN YASA TASARISI FİİLEN UYGULANIYOR

2019 yılında, özelleştirilmiş kömürlü termik santrallere çevre mevzuatına uymaları için yapılması gereken yatırımlardan muafiyet getiren yasa tasarısı binlerce kişinin tepkisi sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmişti. Fakat İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği tarafından hazırlanan Özelleştirilmiş Termik Santraller ve Çevre Mevzuatına Uyum Süreçleri isimli raporda öne çıkan bulgular bu yasa tasarısının fiilen uygulanıyor olduğunu ortaya koyuyor.

GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ

Rapora göre, özelleştirilen 13 kömürlü termik santral 1 Ocak 2020 ve öncesinde olduğu gibi çevreyi kirletmeye devam etmekte ve hala çevre mevzuatına uyumsuz. Tesislerin tamamı toksik atıklarını vahşi depolama yöntemi ile depolamaya devam etmekte. Ayrıca 2020’nin başından beri 1 yıl içerisinde çevre izni alamadığı için Geçici Faaliyet Belgesi iptal edilen tesisler tekrar Geçici Faaliyet Belgesi’ne başvurarak 1 yıl daha faaliyet sürelerini uzattılar.

TOKSİK ATIK SAHALARI İÇİN SOMUT ADIM

Kömürlü termik santrallerin çevre yatırımlarını yapmamış olduğunu açıkça ortaya koyan raporun yazarlarından İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu “Santrallerin çevre mevzuatına uyumu için verilen 7 yıl süreye ek olarak 2,5 yıl daha süre verilmesi için hazırlanan yasa tasarısı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmişti. Yani bu tesislerin faaliyet göstermesinin insan sağlığı ve çevreyi koruma ödevi ile bağdaşmayacağı açıkça ortaya konmuştu. Ancak bazı tesisler 1 yıldır bazıları ise fiilen 1,5 yıldır çevre ve insan sağlığına zarar vermeye devam etmekte. Toksik atık sahaları ve bacalarından çıkan kirletici gazları için atılacak adımlar başta olmak üzere somut adımlar atmamaktadırlar” dedi.

BÜTÜN PARTİLER SÖZLERİNİ TUTSUN

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı ise “Covid-19 ile mücadele ettiğimiz, her nefesin önem taşıdığı bu günlerde, baca gazı ve kül depolama ile ilgili gerekli yatırımları tamamlamadan tekrar çalışmaya başlayan santraller havamızı kirletmeye devam ediyor. Halk sağlığını önceliklendirdiğini söyleyen karar vericilerin bu yatırımlar tamamlanmadan santralleri açması kabul edilebilir değil. Bacadan çıkan emisyonlar maalesef resmi olarak kamuoyu ile paylaşılmıyor, limitlerin aşılıp aşılmadığını veya hangi yatırımların yapıldığını bilemiyoruz. Bütün partilerin sözlerini tutmasını bekliyoruz” dedi.

Çevre yatırımları eksik olan özelleştirilmiş kömürlü termik santraller ve illeri şöyle:

1. Ankara/ Çayırhan Termik Santrali
2. Bursa / Orhaneli Termik Santrali
3. Çanakkale / Çan 18 Mart Termik Santrali
4. Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
5. Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali
6. Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
7. Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
8. Manisa / Soma Termik Santrali
9. Muğla / Yeniköy Termik Santrali
10. Muğla / Yatağan Termik Santrali
11. Muğla /Kemerköy Termik Santrali
12. Sivas / Kangal Termik Santrali (1 ve 2. üniteler)
13. Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali (HABER MERKEZİ)