Astronotların duygularını algılayabilen robot CIMON 2 göreve başladı

İnsan duygularını anlayabilen ve tepki verebilen akıllı robot CIMON-2, astronotlara yardımcı olması amacıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. Robot, empati kurabilmesini sağlayan bir yapay zeka yazılımına sahip.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akıllı robot CIMON-2 (Mobil Mürettebat Refakatçisi 2), astronotlara yardımcı olması amacıyla perşembe günü ABD’nin Florida kentinden Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildi. Astronotlara hem teknik bir asistan olması hem de onlara duygusal yoldaşlık etmesi için tasarlanan robotun üç yıldan fazla kullanılması planlanıyor.

CNN International’da yer alan habere göre, duyguları algılayan kameralara ve ses dedektörlerine sahip akıllı robot Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) göreve başladı. Robot, gözlerindeki iki kamerayla yüzdeki duygusal ifadeleri algılıyor. Diğer beş kamerası da kendi kendini yönlendirmesine ve video kaydetmesine olanak sağlıyor.

HEM TEKNİK HEM 'DUYGUSAL' BİR ASİSTAN

Almanya Havacılık Merkezi'nde tasarlanan robot IBM yapay zekasını kullanıyor. Geliştirilen ilk CIMON robotu, aslında insan ve robotların uzaydaki işbirliğine dair bir örnek niteliğindeydi. Fakat CIMON 2, IBM Cloud’dan ‘Watson Tone Analyzer” özelliğine kavuşunca robot, insan duygularını anlayabilecek ve tepki verebilecek hale geldi.

IBM Watson Architect'ten Matthias Biniok, "IBM Watson Tone Analyzer'ın yardımıyla, artık astronotların duygularını değerlendirebilecek ve istenirse duruma uygun bir şekilde cevap verebilecek. Bu da CIMON-2 'nin teknik bir asistandan çok empati kurabilen bir yoldaş oluşuna izin veriyor" diyor. Biniok, araştırmalara göre uzaydaki görevlerin bir iş arkadaşı yardımıyla daha rahat yerine getirilebildiğini söylüyor.

Robot ilk başta astronotların yönergeleri ve bilgileri açıklayarak işlerini başarılı şekilde tamamlamasına yardımcı olmak, el kullanmadan belge ve medyaya erişim sağlamak ve aynı zamanda mobil bir kamera olarak kullanılmak üzere tasarlandı. Aynı şekilde, yapılan deneyleri belgeleyebiliyor, arama yapabiliyor ve envanter oluşturabiliyor.  (HABER MERKEZİ)