Yeni nesil buraya! Youtuber nasıl olunur adım adım anlattık

Günümüzde oldukça yaygınlaşan internet üzerinden yayın yapma furyası gün geçtikçe daha da gelişmekte ve bünyesine yeni kullanıcıları eklemektedir.

Google Haberlere Abone ol

Bu alanlar sırasıyla şunlardır;

● Spor

● Otomobil

● Eğlence

● Komedi

● Film

● Belgesel

● Müzik

● Yemek Pişirme

● Makyaj

● Unboxing (Kutu Açılımı)

● Eğitim

● Yaşam

● Haber

● Hayvanlar Alemi

● Gezi

● Oyun

● Dini Konular veya Hikayeler

● Alışveriş gibi kategorilerdir ve bunlar arttırılabilir.

Bunların içerisinde gerçek manada yararlı yayınlar yapan sayısı bir hayli fazla olsa da, içerik kirliliği yapan ve sırf video paylaşmak için video paylaşan kullanıcılar da yok değildir.

İşte tam da bunu ayırt edebilmek için ilginizi çeken kategorideki en iyi yayıncıyı araştırarak ve tek tek videoları izleyerek bulmalısınız.

Peki videoları izleyen olmak yerine hiç o videoları paylaşanlardan biri olmayı düşündünüz mü?

Eğer cevabınız evetse ve siz de Youtuber kervanına katılmak istiyorsanız şayet bu yazımızı sizler için yazarak, Youtuber olma konusunda izlenecek yollarla bu yolların püf noktalarını sizlerle paylaşmaya çalışacak ve sizleri bilgilendirmek için çabalayacağız. Sıkı tutunun çiçeği burnunda Youtuberlar...

Bu yazımız altında ele alacağımız ve sizleri bilgilendireceğimiz ana başlıklar sırasıyla şöyledir:

● Kendinize Bir Ya Da Birden Fazla Kategori Seçin

● Seçtiğiniz Kategoriler İle Alakalı Araştırma Yapın

● Youtube Stüdyo Ekipmanları Edinin

● Taklit Ya Da Benzer Videolardan Kaçının ve Özgün Olmaya Çalışın

● Beklentilerinizi Karşılayacak Bir Bilgisayar Sistemi Kurun

● Videonuzu Işıksal Açıdan İyi Olan Bir Mekanda Çekin

● İyi Bir Kamera Sistemi Edinin

● Videolarınızı Youtube'a Nasıl Yüklersiniz?

● Youtube'dan Daha Çok Abone ve Para Kazanmak İçin Püf Noktalar

O zaman hadi Lastvoice.com.tr'nin sizin için hazırladığı listeye göz atalım.

Varan 1: Kendinize Videolara Konu Yapabileceğiniz Bir ya da Daha Fazla Kategori Seçin

.

Her alanda olduğu gibi youtube yayıncılığı ve Youtuberlık alanında da herkesi mutlu etmeniz mümkün değildir. İşinizi daha eğlenceli hale getirebilmeniz için canınızın en çok istediği ve en çok ilginizi çeken kategorilerle alakalı videolar çekmeye çalışın. Çünkü bilmediğiniz bir kulvarda yarışırsanız eğer bildiğiniz üzere milyonlarca rakibinizin arasından sıyrılıp kendinizi gösterebilmeniz pek de olası bir durum değildir.

Eğer sevdiğiniz kategoriye yönelirseniz hem kendinizi daha verimli geliştirebilir, hem insanların ilgisini daha çabuk çekebilir hem de videoları çekerken sıkılmaz ve daha eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Bu kategorilerden genellikle tutulanları oyun, araştırma, belgesel vb. bilumum kategorilerdir.

Yalnız bilinmelidir ki her kategorinin gereksinimleri birbirlerinden farklıdır ve bu gereksinimler sağlanmadığı takdirde bulunduğunuz kulvarda gelişip abone sayınızı artırabilmeniz pek de olası değildir.

Varan 2: Seçtiğiniz Kategorilerle Alakalı Çekeceğiniz Videolar İçin İyi Araştırma Yapın

.

Eğer Youtube'a video yüklerken seçtiğiniz kategoriler doğaçlama değil de daha çok bilgiye dayalıysa, videoyu çekmeden önce araştırma yapmanız mühimdir. Ne kadar seri ve net bilgiler verirseniz, kategorinizle alakalı hitap ettiğiniz abone klasmanı genişleyecek ve kazancınıza kazanç eklemiş olacaksınız.

Elimizin altında her konuda binlerce sayfada bilgileri veren bir internet ağı mevcut, dolayısıyla en ufak konuda bile girip araştırma yaparak kendinizi videonuza ders çalışır gibi hazırlamanız hem kamera karşısında kem küm ederek izleyicilerinizin gözünde kötü bir izlenim çizmenizin önüne geçer, hem de kendinize olan güveninizi yerine geri getirerek daha verimli videolar çekmeniz olanak tanır.

Bilgiye aç bir milletiz, özellikle de Youtuber denildiği zaman hitap ettiğiniz kesim %80 civarlarında genç kesim olacağı için çektiğiniz videodaki etkenler ile alakalı bilgi sahibi olmanız çok önemlidir. Daha doğrusu şöyle desek daha yerinde olacaktır, en sıradan oyunu oynarken bile video çekecekseniz eğer videonun girişinde o oyun ile alakalı minik kısa anekdotlar geçmeniz dahi abonelerinizin gözünde sizi daha vizyonlu, kaliteli ve geçerli kılacaktır. Çünkü bilgi demek, deneyim demek.

Bilgi demek, başarı demek.

Bilgi demek daha çok abone ve daha çok para kazanmak demek sayın çiçeği burnunda Youtuber dostlarım...

Varan 3: Diğer Hesapların Videolarını Taklit Etmekten Kaçının ve Özgün Olmaya Çalışın

Video paylaşımı yaparken seçtiğiniz kategorilerdeki video konularında ne kadar özgün olursanız o kadar kemik bir abone kadrosu edinmiş olursunuz. Daha önce de belirttiğim üzere çiçeği burnunda Youtuber dostlarım, rakipleriniz çok fazla ve acımasızca güçlü olacak. Onun için herkes aynı şeyi yaparken sizin farklı olmanız gerekiyor ki tutunabilesiniz ve abone kazanabilesiniz.

Bir oyun videosu çekeceksiniz diyelim, aynı oyunun çekilmiş videolarını inceleyin. Neler yapmışlar göz gezdirin ve unutmayın, göze hitap edecek görsel içerikler üretiyorsunuz ve bu içerikleri üretirken aslolan şey rakiplerinizi iyi gözlemleyebilmenizdir. Gözlemleriniz sonucunda kendinize gerekirse bir not kağıdı edinin ve içerik analizi yapın. Bu analizler sonucunda kendinizden çekeceğiniz videolarınıza neler katabilirsiniz, bunun bir taslağını oluşturun.

Yani ne video çekerseniz çekin, dersinizi iyi çalışın çiçeği burnunda Youtuber dostlarım...

Varan 4: Seçtiğiniz Kategorilerin Beklentilerini Karşılayacak Bir Bilgisayar Sistemi Kurun

Bilindiği üzere yayıncılık için gerekli ekipmanlardan en önemlisi olan bilgisayar sistemleri her gün özellik bakımından kendisini güncellemekte ve kullanıcıların gereksinimlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Youtube yayını yaparken tercih ettiğiniz ya da edeceğiniz çoğu kategori gerçekten güçlü bilgisayar sistemleri kullanmanızı gerektirmektedir.

Mesela oyun kategorisinde yayınlar yapacaksanız bilgisayar sisteminizin donanım ürünlerini sürekli güncel tutmalısınız çünkü oyunlar her geçen gün yüksek donanım özelliklerini gerektirmekte ve bu gereksinimler de her geçen gün artmaktadır. Bunu sağlayamazsanız oyunları oynayıp yayın yaparken tatsız şeyler yaşayabilirsiniz, mesela 20 bin kişiye yayın yaparken birden bire fps kaybı yaşayarak bilgisayarınızı donmasını ya da oyunun takılmasını istemezsiniz. Çünkü bu konuda rakiplerinizin sistemlerinin acımasız derecede iyi olduğunu düşünürsek ucuza kaçmak size abone sayısına ve maddi kayba mal olacaktır.

Vlog çekimler yapacaksanız ya da uzun videolar çekecekseniz, mesela Twitch yayınlarınızı tek parça halinde sitede paylaşacaksanız size kullanmanız gereken video uygulamaları için bile yüksek özelliklere sahip bilgisayarlar lazım olacaktır. Peki nedir bu sistemleri kurarken olmazsa olmaz cihazlar?

● İşlemci: Bir bilgisayarın beynidir. İşlemciniz ne kadar hızlı çalışırsa beyniniz de o kadar büyük ve hızlı olur. Intel markasının 9. jenerasyon i3-i5-i7 ve hatta i9 işlemcileri sizler için önerimizdir. Bugün en basit uygulamalar bile 2.5 Ghz işlemci hızı istediğine göre bilgisayar sistemi kurarken 4.20 Ghz hıza kadar çeşitleri tercih etmeniz de hiç de sakınca yoktur.

● Ekran Kartı: Özellikle oyun oynarken ya da 3 boyutlu programlama yaparken işinize en çok yarayacak bilgisayar bileşenlerinden biri olan ekran kartı modelleri, oynayacağınız oyunların çeşitliliklerine göre özellik bakımından değişkenlik gösterebilirler. Biz size başlangıç için bile olsa en bilindik oyunlar için (GTA V, CS GO, Resident Evil, Euro Truck Simulator 2 vb. bilumum yüksek işlemci gerektiren oyunlar gibi) bile Nvidia markasının Geforce GTX 1050-1060-1070-1080 modellerini ve bunların Ti (daha fazla ram bellek ve daha geniş frekanslı Cuda çekirdekleri) versiyonlarını öneriyoruz.

● Soğutma Sistemi: Büyük sistem demek, büyük enerji demek. Büyük enerji demek, büyük ısı demek. Yani bu da demek oluyor ki sisteminiz ne kadar işlevsel ve yüksek özellikleri içerisinde barındırırsa bir o kadar da iyi soğutma sistemlerine gereksinim duyacaktır. İşlemcinizin daha hızlı çalışması ve bilgisayar bileşenlerinizin zarar görmemesi için soğutma sistemleri büyük önem taşır.

● Power Sistemi: İşlemci beyinse power besindir. İşlemcinin en büyük besin kaynağıda voltaj, yani elektrik enerjisidir. Yalnız bu dediğimiz ne kadar büyük power sistemi o kadar iyi işlemci demek değildir. Çünkü powerınızın gücünü işleminiz kaldırmayabilir ve hatta yanabilir. İşte bunun için power voltaj seçimi yaparken işlemcinizin bu voltajı kaldırıp kaldırmayacağını çok iyi araştırın.

● Ses Kartı: Bilgisayarınızı kullanırken yeri gelir hoparlörleri yeri gelir kulaklıkları kullanırsınız ve bu bileşenleri kullanırken ne kadar iyi ses deneyimi yaşarsanız yayınlarınızda ve bilgisayarı kullanımınızdaki haz bir o kadar artacaktır.

Unutmayın çiçeği burnunda Youtuberlar, bu alanda tutulmak istiyorsanız eh bir de Türkiye'deki kur fiyatlarına bakacak olursak eğer en iyi Youtuberluk deneyimleri için hiç şüphesiz kesenin ağzını açmanız gerekecek...

Varan 5: Videolarınızı Işık Sistemi Açısından İyi Olan Bir Mekanda Çekin

Ne kadar ekmek o kadar köfte demiştik değil mi çiçeği burnunda Youtuber dostlarım? İşte bu sözde ekmeklerden birisi de videolarınızı çekerken bulunduğunuz ortamın ışık açısından yeterli olmasıdır. Işığın iyi olması hem sizin izleyicilerinize hitap ederken jest ve mimiklerinizin tamamen ortaya çıkmasını sağlar hem de bilgisayarınızın ekranına bakarken gözlerinizin yorulmasını önleyerek göz sağlığınızı da korumaya yarar.

Bir de sizin video çektiğiniz odanızın dizaynına göre ışığınızın iyi olması bir yandan da abonelerinizin odanızı da merak etmesini sağlayabilir, aboneler yorumlarda bunu belirtebilir ve siz de vlog çekimlerine yönelerek "oda vlogum" tarzı başlıklarla odanızdaki eşyalarınızı tanıtabilirsiniz.

Varan 6: İyi Bir Youtuber Demek İyi Bir Kamera Sistemi Demek

İnternet yayınlarında hiç şüphesiz elinizdeki en büyük kozlardan birisi kamera sisteminiz olacaktır. Eğer çektiğiniz videolar ne kadar detaylı ve kaliteli olursa o kadar görsel açıdan izleyicilerinize doyum sağlayacak ve size abone sayısı ila kazanç olarak geri dönüş sağlayacaktır. Yani işin özü ne kadar ekmek o kadar köfte sayın çiçeği burnunda Youtuber dostlarım. Youtube bilindiği üzere 4K UHD kalitedeki videolara bile destek vermektedir.

Bu videoların her ne kadar boyutları yüklediğiniz video uzunluğuna göre devasa değerlere ulaşsa ve siteye koyulması bir o kadar zahmetli olsa da meyvelerini de bir o kadar tatlı yiyeceğiniz video boyutlarıdır ama zaten oyun yayını yapacaksanız ve izleyicilerinizin birçoğunun 16 mbts hızında internet kullandığınız baz alacak olursanız siz kendinizi 1080p çözünürlükteki çekimlere odaklayın deriz.

Varan 7: Youtube Stüdyo Ekipmanları Edinin

Youtube yayını füryasına yeni katıldınız ve en hızlı şekilde abone ve para kazanma yollarını arıyorsunuz değil mi?

İşte tam da bunun için üretilmiş olan stüdyo ekipmanları vardır ve bunları Youtuber olmak isteyen herkes edinmelidir. Bir midi klavye, bir kondenser mikrofon, bu mikrofon için masa standı ve hatta ayakta kullanacaksınız ayaklık, mikrofonunuzu kullanırken sert ünsüz harfler kullanımlarınızda mic patlak vermesin diye kullanmanız gereken pop filtre, kondenser mikrofonunuzu istediğiniz şekilde oynatabileceğiniz bir shock mount ve yayın yaparken kendi sesiniz ile kayıtlarınızın sesini dinleyebileceğiniz bir stüdyo monitör kulaklık ya da kulaklık kullanmak istemem derseniz de stüdyo monitör hoparlör gibi seçenekleri edinmeniz yersiz olmayacaktır.

Bu yazının şefi biz isek ve siz de şefin önerisini soruyorsanız bu hiç kuşkusuz bm 800 kondenser mikrofonunun içerisinde bulunduğu stüdyo setleri olacaktır. Bu setler sizin youtube yayını yapabilmeniz için bütün gereksinimleri içerlerinde bulunduran ve uygun fiyatlı seçenekleri de sunan setlerdir. Dilerseniz buradan bm800 mikrofonuna bakabilirsiniz.

Varan 8: Videolarınızın Youtube İçerisinde Popülaritesini Artırmak İçin En Önemli Silahınız: Seo

Bu izlemeleri kazanmanız için öncelikle paylaşacağınız videonun içeriğine göre videoyu paylaşırken SEO kısmına doğru anahtar kelimeleri yerleştirmeniz gerekecek. Yani bu ne demek, mesela Counter Strike Global Offensive videosu çekeceksiniz ve bu oyundaki komik olayları anlatan bir video paylaşacaksınız. Bu oyunun dünya çapında oynandığını, her milletten insanın videonuzu izleyeceğini göz önünde bulundurarak "csgo, cs go, csgo komik, cs go funny moment, junk cs go, cs go fail" gibi SEO kelimelerini videolarınızda bulundurursanız eğer kim bilir, belki de videonuz popüler videoların içine bile girebilir.

Ya ben ne bilirim kardeşim seo meo derseniz de sizin için bunu da düşündük ve en popüler 3 uygulamanın isimlerini sizler için analiz ettik. İşte bu uygulamalar:

● Keyword Planner

● KW Finder

● Keyword Tool

Bu uygulamaları ücretli ya da ücretsiz olarak kullanabilir, video üreteceğiniz kategorilere göre popüler olan anahtar kelimeleri edinebilir ve videolarınızın içerisinde ya da açıklama bölümlerinde bu anahtar kelimeleri kullanarak paylaşımınızın popülaritesini arttırabilirsiniz.

Varan 9: Nihayet Videonuz Tastamam Hazır, Peki Nasıl Youtube'a Yükleyeceksiniz?

Kendinize video yüklemek için Youtube'da açtığınız hesabın içerisine girdiğiniz zaman, profilim seçeneğine tıklayacaksınız. Yani fotoğrafınızın olduğu yere, böylece orada "hesabım" butonunu göreceksiniz. Bu butona bastığınız an içeride açılan sayfada daha önceden yüklediğiniz videolarla karşılaşacak, eğer ilk defa video yüklüyorsanız da "yeni video yükle" butonu ile karşılacaksınız.

Yükleyeceğiniz videoların boyutlarına ve kalitelerine göre ve pek tabii internetinizin yükleme hızına bağlı olarak yükleme işleminizin süreci de değişecek, bazen uzun videoları yüklerken çok beklemek durumunda kalabileceksiniz ama unutmayın ki emeksiz ekmek hiçbir yerde olmadığı gibi Youtube'da da yok çiçeği burnunda Youtuber dostlarım.

Varan 10: Tamam Çok Uzattık Kabul Ama Son Olarak Youtuber Olmanın Püf Noktalarına Kısaca Baştan Değinelim

Vazgeçmeyin

Bir işte başarılı olmanız için 3 şeye ihtiyacınız vardır: ÖZVERİ, GÖZLEM, CİDDİYET... Herhangi bir aboneniz sayfanıza girdiği zaman sizden bir beklentisi olacaktır ve bu beklenti abone sayınız arttıkça daha da yükselecektir. İşte tam da bu yüzden eğer pesimistseniz bu huyunuzdan vazgeçmeli ve işinize dört kolla sarılmalısınız.

Ciddiye Alın

Her ne kadar halk arasında Youtube yayını yapmak halen "boş beleş" işlerden birisi olarak anımsansa da bu işten kazanç sağlayan insanların sayısı da hatrı sayılır kadar fazladır. İşte tam da bunun için sağdakinin, soldakinin dediğini değil aklınızın sesini dinlemelisiniz. Bu dinleyişi gerçekleştirirken de işinizi ciddiye almalısınız.

Özen Gösterin

Bir süre sonra yayın yaptığınız oda sizin iş yeriniz yerine geçeceği için eğer özen göstermezseniz abonelerinize değer vermemiş olur ve abone kayıpları yaşarsınız.

Varan 11: Artık Hazırsanız Nasıl Youtube'da Para Kazanabilirsiniz Biraz Ona Değinelim

Peki nasıl para kazanacaksınız? İşte zurnanın zırt dediği yere geldik çiçeği burnunda Youtuber dostlarım... Öncelikle para kazanmak için Youtube'a başvurmanız için 10 bin aboneyi geçmek durumundasınız. Bu aboneyi geçtikten sonra Youtube'a para kazanmak için başvurabilir ve izlenme sayınızla doğru orantılı olarak para kazanmaya başlayabilirsiniz. Bunu bir skalaya vuracak olursak eğer mesela 1000 izlenme, seçtiğiniz kategoriye göre 80 kuruş ila 4 lira arasında değişkenlik gösteren fiyatlarla değer kazanmaktadır. Yani siz eğer 100.000 izlenme alırsanız 800 TL ila 4.000 TL arasında bir para kazanmış olacaksınız. Ağzınızın suyu aktı değil mi...

Aşağıdaki tabloda sizlere ortalama bir Youtuber'ın izlenmeye kazandığı ücreti hazırladık. Tam net olmadığını belirtmekte fayda var, bu izlenmelere daha fazla olabilir ancak daha aşağı da olabilir.

5 milyon izlenme - 15 Bin TL

4 milyon izlenme - 12 Bin TL

3 milyon izlenme - 9 Bin TL

2 milyon izlenme - 6 Bin TL

1 milyon izlenme - 3 Bin TL

Bu izlemeleri kazanmanız için öncelikle paylaşacağınız videonun içeriğine göre videoyu paylaşırken SEO kısmına doğru anahtar kelimeleri yerleştirmeniz gerekecek. Yani bu ne demek, mesela Counter Strike Global Offensive videosu çekeceksiniz ve bu oyundaki komik olayları anlatan bir video paylaşacaksınız. Bu oyunun dünya çapında oynandığını, her milletten insanın videonuzu izleyeceğini göz önünde bulundurarak "csgo, cs go, csgo komik, cs go funny moment, junk cs go, cs go fail" gibi SEO kelimelerini videolarınızda bulundurursanız eğer kim bilir, belki de videonuz popüler videoların içine bile girebilir.

Yatırım ve görsel iletişim çok önemli. Yani siz hesabınızdan verim alabilmek istiyorsanız kullanacağınız stüdyo ekipmanlarına, bilgisayarınıza ve çekimleri gerçekleştirdiğiniz alana yatırım yapmak zorundasınız. Ne kadar ekmek o kadar köfte, hatırlatırım çiçeği burnunda Youtuber dostlarım... Ne kadar iyi görsellik, o kadar çok takipçi ve abone sayısı demektir.

Son olarak da, çabucak büyümek istiyorsanız popüler kategorilere yönelerek videolarını çekebilirsiniz. Dediğimiz gibi, Youtube okyanusunda en iyi balıklardan biri olmak istiyorsanız sürekli gözlem yapmak zorundasınız. Popüler videolara yönelip de sakın taklit videolar çekmeyin, başkalarının videoları size sadece fikir olabilir. Unutmayın, kendinize bir şeyler katmazsanız Youtuberluk yolunda ilerlemeniz pek tabii çok zor olacaktır. Eğer çok fazla aklınızda Youtube ile ilgili soru varsa, google'ın bunun için hazırladığı youtube yardım makalelerine göz atabilirsiniz.

Özgün olun, araştırma yapın, ciddiyetinizden ödün vermeyin, gözlem yapın, kullandığınız ekipmanları sürekli güncel tutmaya çalışın ve kategorilerinizi iyi belirleyin. Umarım siz değerli çiçeği burnunda Youtuber dostlarıma yardımcı olabilmişizdir bu yazımız ile. Bir başka yazımızda görüşmek üzere, Youtube ile kalın...

Bu bir ilandır.