Sanal dünya yükseklik korkusunu yendi

Yüksekten korkanlar için denenen 'sanal gerçeklik terapisi' işe yaradı. Yöntemin akıl hastalıklarında da denenmesi için çalışmalar yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oxford Üniversitesi psikiyatristleri 'yükseklik korkusu olan 100 gönüllü' üzerinde sanal gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı yeni bir terapi yöntemi denedi. 'Lancet Psychiatry' dergisinde sonuçları yayımlanan çalışmada sanal gerçeklik terapisi sayesinde gönüllülerin yükseklik korkularında kayda değer bir azalma olduğu açıklandı.

'FOBİLERDE YÜZDE ALTMIŞ SEKİZLİK AZALMA'

Araştırmaya katılan 100 gönüllü iki gruba ayrıldı ve ilk gruptaki 49 kişiden iki hafta boyunca, haftada iki, üç kez olmak üzere yarımşar saat sanal gerçeklik gözlüğünü denemeleri istendi. Diğer 51 kişiye ise herhangi bir tedavi uygulanmadı.

Deneklerden, gözlüklerdeki sanal dünyada yüksek yerlerde, ağaçta kalmış kediyi kurtarmaları, güvenlik bariyeri olmayan bir platformdan aşağı atlamaları ve uçan bir balinanın üzerinde gitmeleri gibi farklı görevler verildi.  2 haftalık çalışma sonrasında yapılan anket sonuçlarına göre terapiyi deneyen 49 hastanın 49'u da yükseklik fobilerinde ortalama yüzde 68 oranında bir düşüş olduğunu belirtti. Sanal gerçeklik terapisi uygulanmayan denekler ise korkularında yüzde 3'lük bir azalma olduğunu beyan etti.

Oxford Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü'nden Prof Daniel Daniel Freeman sonuçların beklenenden daha iyi olduğunu belirtti. Guardian'a konuşan Manchester Üniversitesi'nden Dr. Warren Mansell sonuçlara şaşırmadığını ancak bu yöntemin geleneksel yüz yüze terapiden iyi olduğunu da söyleyebilmenin henüz mümkün olmadığını ifade etti. Mansell yine de bu teknolojinin hastaların gerçekten yaşayabilecekleri durumları önceden sanal hayatta deneyimleyerek kontrol edebilmeleri açısından önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca Freeman da terapistle konuşmak istemeyen kişiler için sanal gerçeklik yönteminin kullanışlı olacağını ekledi.

FARKLI HASTALIKLARIN TEDAVİSİ İÇİN DENENECEK

Bilim insanları şimdi aynı terapi yöntemini farklı zihinsel hastalıkların tedavisinde de kullanabilmeyi umuyor. İngiltere'deki 'Sağlık Araştırmaları Ulusal Enstitüsü'  de geçtiğimiz aylarda akıl hastalıklarının sanal gerçeklik terapisi yardımıyla tedavisi için yapılan çalışmalara 4 milyon sterlin yatırım yapacağını açıklamıştı.

Araştırmalar şizofreniden depresyona kadar birçok hastalığın tedavisinde sanal gerçeklikten faydalanma üzerine sürecek. (Kaynak: BBC Türkçe)