Sokaktan gelen sese son: 'Ses kesen pencere' üretildi

Bilim insanları, evlere dışarıdan gelen sesi yüzde 50 oranında kesebilen bir sistem üretti. Pencerelere takılan sistem, dışarıdan gelen ses dalgalarını karşı dalga üreterek kesiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gürültücü komşularınızla başa çıkamıyor ama taşınmak için gereken maddi ve manevi gücü bulamıyor musunuz? Bilim insanları, dışarıdan gelen sesi yüzde 50 oranında kesen bir pencere geliştirdi. Bluetooth ile çalışan bir hoparlöre benzetilen, sekiz watt elektrik kullanan sistem, 'gürültü karşıtı' sinyaller yollayarak sesin içeri girmesini engelliyor.

'Aktif ses kontrolü' teknolojisini kullanan sistem, pencerelere yerleştiriliyor. Mikrofonları sayesinde dışarıdan gelen sesi pencereye ulaşmadan tespit ediyor ve anlık olarak 'karşı-ses' üretiyor. Bu ses dalgası sayesinde de, dışarıdan gelen gürültü yüzde 50 oranında kesiliyor.

Bu yeni teknoloji, Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) ile İngiltere'deki Southampton ve Tottori üniversitelerinin işbirliğinde geliştirildi. Araştırmacılar, prototip aşamasında olan sistemin boyutunun küçültüleceğini ve daha etkili hale getirileceğini söyledi. (Dış Haberler)