Facebook’tan görme engellilere özel yapay zeka

Toplam 1,7 milyar insanın kullandığı ve her gün 1,1 milyar insanın ziyaret ettiği Facebook, görme engelli mühendisi Matt King'in çalışmaları sayesinde yeni özellikler kazanıyor. Görme engelliler için ekran akışını okuyan ve fotoğrafları betimleyen yapay zeka önemli işler başarıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Facebook, uzun süredir görme engellilere yönelik olarak çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. Son olarak, kısa bir süre önce Mark Zuckerberg, kendi Facebook profilinden paylaştığı bir videoyla birlikte, görme engelliler için Facebook kullanımının daha kolay hale geleceğini açıkladı.

Sunulan son raporla birlikte verilen rakamlara göre günde bir milyarı aşkın kişinin ziyaret ettiği Facebook, görme engellileri de unutmayarak; Zuckerberg’in de belirttiği şekilde önümüzdeki dönemlerde bu konuya daha da eğilecek.

Facebook'un görme engelli mühendislerinden Matt King, iki farklı uzmanlık alanını birleştirerek kullanışlı çözümler üretilmesine yardımcı oluyor. Facebook'un görme engelli mühendislerinden Matt King, iki farklı uzmanlık alanını birleştirerek kullanışlı çözümler üretilmesine yardımcı oluyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN BETİMLEME BAŞLADI

Zuckerberg, paylaştığı videoyla birlikte yaptığı açıklamada Facebook’u artık görme engellilerin de kullanabileceği vurgusu yapılıyor. Yapay zeka desteği sayesinde Facebook’ta görülen herhangi bir fotoğraf okunarak sesli şekilde görme engellilere sunulacak. Bu özelliğin çok kullanışlı hale geleceğini ve Facebook’un kapsayıcı özelliğinin bir kez daha ön plana çıkacağı da ifade edildi.

Sosyal medya devi ayrıca, görme engelliler için Facebook fotoğraflarını betimleme yoluyla sesli anlatan sistemini de testler sonrasında devreye aldı. Bu sayede görme engelli kullanıcılar, Facebook akışındaki metinlerin yanı sıra, fotoğrafların da sesli anlatımını dinleyebilecek.