Drone'larla ilgili ilk yasal düzenleme

Drone'larla ilgili yasal düzenlemeler ABD'de kesin olarak yapıldı. Mevzuat, 25 kilodan hafif insansız hava araçları için geçerli olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Drone’lar (İnsansız hava araçları) ile pizza teslimatına kadar geldiğimiz noktada, hiçbir ülkede yeterli düzenlemenin olmaması şaşırtıcı. ABD, teknolojinin önde olduğu konularda hep olduğu gibi, kanun konusunda da iyi kötü bir şeyler geliştirerek, öncülük ediyor.

Drone’lar için hazırlanan ilk detaylı düzenlemeler de bugün uygulanmaya başlıyor. Ufak ve ticarî drone’lar için geçerli olacak düzenlemeler, 25 kilonun altındaki cihazların bir lisans ile kullanılmasını gerektiriyor.

drone2

PİLOT LİSANSI ŞART DEĞİL

Eski düzenlemelere göre pilot lisansı alabilmek 7 ile 10 bin dolar arasında değişen bir mâliyet anlamına geliyordu. Bunun sebebi, Federal Havacılık Kurumu’nun (FAA) drone uçurmak için bugüne dek uçak pilotu lisansına sahip olmayı şart koşmasıydı.

Yeni düzenlemeler ile FAA’ya yapılacak lisans başvuruları hem hafifleyecek hem de fiyatı 100 dolar civarında olacak. Bu başvuru ile drone işletme lisansı ve drone kayıt hakkı da geliyor.

Kısaca, her uçuş için ayrı bir izin alınmasına gerek kalmadı. Ayrıca, uçak pilotu lisansı yerine de, buna göre çok daha basit, ancak drone uçurmakla daha ilgili bir yazılı bir test yapılarak, sertifika verilecek.  60 soruluk bu test, 100 üzerinden 70 puan almak yeterli olacak. FAA, iki saatlik ücretsiz bir eğitim ve 87 sayfalık bir çalışma rehberini web sitesinde yayımladı.

FAA’nın iki saatlik ücretsiz eğitimini buradan görebilirsiniz. Ücretsiz çalışma rehberini ise buradan indirebilirsiniz.

GECE UÇUŞU YASAK

Kayıtlı drone’lar 120 metre yüksekliğin altında ve görüş alanında uçurulacak. Saatte 100 milden (160 kilometre) hızlı uçuş ile hareket eden ya da sabit durumda çalışan bir karayolu taşıtından drone kontrol etmek de yasaklandı. Ayrıca yeni düzenlemelere göre, gece uçuşları da yapılamayacak.

Trafik kontrol kulesiyle koordineli bir kullanım yoksa, hava limanlarının da 8 kilometre yakınında drone kullanılamayacak.

ABD Ulaştırma Bakanlığı Sekreteri Anthony Foxx’un yayımladığı bir basın bültenine göre, yeni düzenlemelerin ABD ekonomisine 82 milyar dolar gelir ve önümüzdeki 10 yıl içinde 100 binden fazla iş sağlaması bekleniyor.

Haberin kaynağı

Etiketler drone