TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na muhalefetten KKM tepkisi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 yılı görüşmeleri sırasında TCMB Başkanı Kavcıoğlu'dan KKM'nin maliyeti hakkında bilgi istendi. Bilgi vermeyen Kavcıoğlu, muhalefet tarafından protesto edildi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 yılı görüşmeleri sırasında muhalefet partilerinin milletvekillerinin talebi üzerine Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'la (KKM) ilgili sunum yapması kararlaştırıldı. Ancak TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sunumu sırasında KKM uygulamasının maliyetini açıklamayı reddetti ve bankanın çalışmalarıyla ilgili genel bir sunum yaptı. 

Bunun üzerine CHP, HDP ve İYİ Parti’nin komisyon toplantısında bulunan üyeleri, Kavcıoğlu’nun tavrını protesto ederek salonu terk etti. 

'MECLİS BİR TÜR SKANDALA SAHNE OLUYOR'

ANKA'nın haberine göre, muhalefet partisi milletvekilleri Kavcıoğlu'nun tavrını değerlendirdi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rıdvan Turan, “Bürokratik vesayet hatta bürokratik darbe ile karşı karşıyayız. Türkiye ekonomisinin altında bir saatli bomba var. Bu bombanın patlayıp patlamayacağını, patlayacaksa ne zaman patlayacağını milletin temsil yeri olarak ifade edilen Meclis'te milletvekilleri, halkın temsilcileri bilmiyor, öğrenemiyor” dedi.

Turan, "Bence şu anda bir tür skandala sahne oluyor Meclis. Bürokratik vesayet hatta bürokratik darbe ile karşı karşıyayız. Merkez Bankası Başkanı bugün de geldi 'biz bu bilgiyi veremeyiz' dedi. Düşünsenize; Türkiye ekonomisinin altında bir saatli bomba var. Bu bombanın patlayıp patlamayacağını, patlayacaksa ne zaman patlayacağını milletin temsil yeri olarak ifade edilen Meclis'te milletvekilleri, halkın temsilcileri bilmiyor, öğrenemiyor. Bu, halkın iradesine karşı saygısızlıktır, çok büyük bir saldırıdır" ifadelerini kullandı.

Milyarlarca TL'lik bir kaynağın yoksullardan zenginlerin cebine doğru transfer edildiğini ve KKM’nin esasın buna dayandığını belirten Turan, şöyle devam etti: "Peki biz, bizi buraya gönderen halk adına ya kamunun kaynaklarından Merkez Bankası vasıtasıyla KKM’ye ne kadar paranın gideceğini niye öğrenemiyoruz? Şu anda iktidar blokunun da, bu bilginin verilmesinin doğru olduğunu söyleyecek kadar demokrasi ile uzak yakın alakası kalmamış durumda. Gerçekten tam anlamıyla skandal ile karşı karşıyayız. Bunu, halk adına kabul edebilmemiz mümkün değil. O sebeple ben çok kısa söz aldım. 'Bu tiyatroya ortak olmanın anlamı yok, burada yaşanan çok açık bir bürokratik darbedir ve herhangi bir değerlendirme yapmayacağım, protesto ediyorum ve çıkıyorum’ dedim" şeklinde konuştu.

'1 MİLYON KİŞİYE 85 MİLYONUN ÖDEDİĞİ PARANIN HESABINI SORMAK BİZİM GÖREVİMİZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise KKM'nin süresinin bir yıl daha uzatılmasını da içeren torba kanun görüşmelerinde de KKM'nin maliyeti hakkında Merkez Bankası yetkilisinin yine bilgi vermediğini anımsatarak şunları söyledi: "Geçenlerde bir torba kanunda KKM ile ilgili bir uzatma söz konusu olduğunda, -normal olarak TBMM üyeleri tabii ki hem konu hem de kurumla ilgili bilgi talep ederler, masaya yatırırlar- biz hem Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan KKM ile ilgili bilgi istedik. Hazine ve Maliye Bakanlığı ayrıntılı bilgiler vermişti. O gün Merkez Bankası yoktu. Torba kanunun en son maddesi olarak görüşmeyi erteledik. Daha sonra Merkez Bankası temsilcisi geldiğinde, ‘1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu'na göre bilgi veremeyiz’ demişti. Bu, tam tersine, 1211 Sayılı Kanunu'na göre Plan ve Bütçe Komisyonu'na, TBMM'ye çok daha ayrıntılı bilgi vermesi gereken bir kurum Merkez Bankası. Bu konudaki hassasiyetimizi, millet egemenliğini, Meclis'in itibarını korumak, hatırlatmak amacıyla biz, Plan ve Bütçe Komisyonu'nu, son maddeydi zaten, o gün terk etmiştik."

Kuşoğlu,  6 ayda bir Merkez Bankası'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'na bilgi vermesi gerektiğini hatırlatarak bu yıl içinde bilgi verilmediğini vurguladı. Görüşmelerde bilgi verilmesini beklediklerini ancak yine bilgi verilmediğini anlatan Kuşoğlu, "Bir milyon kişiye 85 milyon kişinin ödediği paranın hesabını sormak, milletin vekilleri olarak bizim görevimizdir. Bunu sormak istedik. Maalesef bu konuda hiçbir bilgi verilmediği gibi, bunun yasak olduğunu, veremeyeceklerini söylediler" dedi.

Kuşoğlu, salonu terk etmeleriyle ilgili de "Başka da soru sormadık. Çünkü şu anda milletin en fazla merak ettiği konu buydu" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)