Kur Korumalı Mevduat'ta düşündüren sorular

Ekonomi politikaları KKM sahiplerini ve bankacıları her gün yeniden düşünmeye zorluyor. Birikim sahipleri en kârlı yatırım aracını ararken banka sahipleri de KKM birikimlerini elde tutmanın peşinde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kur Korumalı Mevduat (KKM) yatırımı koruyor mu? Faiz düşerse KKM'den çıkacak olan nereye gidecek, döviz mi alsın, vadeli hesaba mı geçsin? Borsa mı riskli KKM'de kalmak mı? Tüm bu sorular hem tasarruf sahiplerinin hem de bankacıların gündeminde en önemli maddeler arasında.

Ekonomist Alaattin Aktaş, KKM'yi elde tutmak isteyen bankacılarla, birikimini en uygun araçla değerlendirmek isteyen mevduat sahiplerinin seçeneklerini şöyle değerlendirdi: 

"Bankalar KKM müşterisini kaybetmeyi hiç mi hiç istemiyor. Niye istesinler ki?

Bir bankanın TL yatırarak KKM hesabı açtıran tasarruf sahibine vereceği faiz artık en fazla yüzde 12. İstese de daha fazla veremez, hem zaten istemez ya...

Normalde mevduat faizi bu düzeyin iki katına ulaşmış, dolayısıyla yüzde 12 ile kaynak kullanmak, bulunmaz nimet.

Ama tasarruf sahibi diyor ki:

'Kur artmıyor bankacı kardeşim, bak son üç ayda kur farkı bile alamadım, faiz de düşük, ver paramı ben gidip döviz alırım, onu da bankaya yatırırım, hiç olmazsa dövizime faiz almam mümkün olur.'

Tasarruf sahibi dövizi alırsa ve bunu tutup bir de KKM’sinin olduğu bankaya yatırırsa... Bankacıyı alıyor bir düşünce:

Toplam mevduatımda döviz cinsi olanların payı arttıkça düşük faizli ve uzun vadeli iç borçlanma kağıdı almak zorunda kalıyorum, bu vatandaşı tutmak için çare düşüneyim...'

Düşünüyor ve buluyor o çareyi:

'Gelin şöyle bir anlaşma yapalım. Siz KKM’de vadesi biten paranızla döviz alacaksınız ya, örneğin 10 bin dolar alacaksınız, o dövizin yarısını bizim bankaya yatırın, size yüksek faiz verelim; ama diğer yarısı yine KKM’de dursun. Hatta eşinize dostunuza söyleyin, onlara da aynı yüksek faizi verelim, ama paralarının yarısını KKM yapmaları şartıyla...'

Bu banka elindeki KKM’nin tümünü kaybetse ve banka açısından daha kötüsü o tutarın tümü dövize dönüp kendisine mevduat olarak yatırılsa 'TL mevduat-döviz mevduatı' dengesi daha da bozulacak ve bu yüzden daha fazla kamu kağıdı almak zorunda kalacak. Sonuçta çare böyle bulunuyor:

'Döviz hesabına biraz yüksek faiz vererek paranın hiç olmazsa bir kısmının KKM’de kalmasını sağlamak...'

TASARRUF SAHİBİNİN KAFASI ÇOK KARIŞIK

KKM’de pek kazanç kalmadı; faiz artık yıllık yüzde 12, kur artışı yok gibi. Ama zaten KKM’yi tercih eden tasarruf sahibi hiçbir zaman faizi ön plana getirerek bu hesabı tercih etmedi ki. Gözetlenen hep kur artışıydı.

Son dönemde her ne kadar kur artışı yok sayılabilecek kadar düşükse de, bu bir yandan da beklentiyi körüklüyor.

'Kur uzun süredir yatay, önümüzdeki döneme ilişkin yükselme olasılığı artıyor.'

Bu düşünce giderek daha ağır basıyor.

Tasarruf sahibi böyle düşünüyor ama ne yapacağı konusunda da çok kararlı değil. Konuştuğum bankacılar vatandaşın kafasının çok karışık olduğu konusunda görüş birliği içinde. Dolayısıyla vadesi dolan hesaplarla ilgili tutumun haftadan haftaya değişiklik gösterebileceği belirtiliyor.

Sahi siz olsanız nasıl bir yol izlerdiniz ki?

Şu an elinize para geçse gidip KKM yapar mısınız?

Yıllık yüzde 12 faiz hiç cazip değil, normal mevduatın faizi çok daha fazla.

Faiz cazip değil ama ya kur artarsa? Bu da zihinlerden hiç atılamıyor.

Geçmişte KKM’den iyi bir kur farkı aldınız ama o dönem geride kalmış gibi. Yeniden bir kur atağı olur diye bekler miydiniz, yoksa kendinize yeni yatırım alanları mı arardınız?" (HABER MERKEZİ)