TBMM’de yabani hayat: Yeterli flora ve fauna oluşturuldu

TBMM Başkanvekili Bilgiç, Meclis sınırları içinde yaşayan evcil ve yabani hayvanların durumuna ilişkin bilgi verdi, hayvanlara yaşama imkânı sağlayacak flora ve faunanın oluşturulduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA- CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) sınırları içinde yaşayan evcil ve yabani hayvanların durumuna ve beslenme ihtiyaçlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, Meclis sınırlarında kaç tür evcil ve yabani hayvan yaşadığını, ihtiyaçlarının nasıl karşılandığını, hayvanların tıbbi ihtiyaçları için veterinerlik hizmetinin olup olmadığını ve hayvanlarının bakımı için özel bir görevlinin bulunup bulunmadığını sordu.

‘HAYVANLARA YAŞAMA İMKÂNI SAĞLAYACAK DÜZEYDE FLORA VE FAUNA OLUŞTURULDU’

Tanrıkulu’nun sorularına, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yanıt verdi. Bilgiç yanıtında Meclis sınırları içerisinde evcil ve yabani hayvan olarak kedi, sincap, kaplumbağa, papağan ve diğer kuş çeşitleri ile sazan türünde balıklar bulunduğunu söyledi.

Bilgiç, Tanrıkulu’nun “TBMM sınırlarında yaşayan hayvanların içinde bulunduğu koşulların uygunluğu nasıldır?” sorusuna ilişkin ise “TBMM Yerleşkesi gerek tasarımı gerek bitki çeşitliliği ile sınırları içinde yaşayan hayvanlara yaşama imkanı sağlayacak düzeyde, kendi içinde bir flora (belirli bir bölgede bulunan bitki türlerinin tümü) ve fauna (belirli bir bölgede yaşayan hayvanların tümü) oluşturmuş büyük yeşil bir alana sahiptir” cevabını verdi.

YABAN HAYVANLARI İÇİN BİTKİ VE AĞAÇ TÜRLERİ ARTIRILDI

TBMM sınırları içindeki bitki çeşitliliğinin birçok yabani hayvanın barınmasına olanak sağlamasının yanında beslenme ihtiyaçlarını da karşıladığını belirten Bilgiç’ten Meclis’teki yabani hayatı desteklemek adına atılan adımlara dair ise “Bu kapsamda yabani hayati desteklemek adına palamut, ceviz, alıç, badem, ateş dikeni meyvesi, elma türleri, karayemiş, üvez ve mürver gibi bitki türlerinin sayısı artırılmış, bununla birlikte TBMM sınırları içerisindeki çeşitli noktalara kedi ve kuş evleri yerleştirilmiştir” yanıtı geldi.

KEDİLERİ GÖNÜLLÜ PERSONEL, PAPAĞAN, KUŞ VE BALIKLARI İSE BAHÇIVANLAR BESLİYOR

Papağanların, diğer kuş türlerinin ve balıkların beslenmesi için Destek Hizmetleri Başkanlığı’nın bütçesinden karşılanarak yem temin edildiğini belirten Bilgiç, hayvanların bakımına ve beslenmesine dair verdiği yanıtta ise şunları kaydetti: “TBMM sınırları içerisinde yaşayan kedilerin beslenme ve bakım ihtiyaçları gönüllü personel tarafından, papağanlar ve diğer kuşlar ile sazan balıklarının ihtiyaçları ise kurumumuzun bahçıvanları tarafından karşılanmaktadır. Bununla birlikte, TBMM lokantalarından çıkan artık yemekler de hayvan barınaklarında yaşayan hayvanların beslenmesi için düzenli olarak barınaklara gönderilmektedir. TBMM sınırları içerisinde yaşayan hayvanların olası bir tıbbı ihtiyacı halinde belediyelerden ve üniversitelerin veteriner fakültelerinden destek alınmaktadır.”