TBMM'de 'el hareketi' ve 'küfür' tartışması: AK Partililer, İYİ Parti sıralarına yürüdü

AK Parti ve İYİ Parti vekilleri arasında yaşanan tartışmada İYİ Partili Yasin Öztürk'ün el hareketi yaptığı ve küfür ettiği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM'deki bütçe görüşmelerinde AK Parti ve İYİ Parti milletvekilleri arasında tartışma çıktı. İYİ Parti milletvekili Yasin Öztürk, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın “Daha dikkatli bir üslup olmasında fayda olacağı kanaatindeyim” sözlerine, birleşime ara verildiği sırada “Beni mi kast ediyorsun?” karşılığını verdi.

AK Partili Zülfü Demirbağ, “Senden kazandığım tazminatı öde önce” diye konuşması üzerine Öztürk'ün el hareketi yaptığı ve küfür ettiği iddia edildi. AK Partili milletvekilleri İYİ Parti sıralarına yürüdü.

USTA: GETİRDİĞİNİZ BÜTÇENİN ÜÇTE BİRİ ÇOK KISA SÜRE İÇERİSİNDE ERİDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının 2022 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye'de ekonomi başarısızlığının olduğunu, bu başarısızlığı kimsenin üstlenmek istemediğini söyledi.

Yapılması gerekenin; yeni bir orta vadeli program ve yeni bir bütçe çerçevesi olduğunu anlatan Usta, “Zaten getirdiğiniz bütçenin üçte biri çok kısa süre içerisinde eridi. Yani 224 milyar dolar olarak gelen bütçe şu anda 128 milyar doların altına indi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, o 'istikrarsızlık dönemi' dediğiniz dönemlerde dahi böyle bir şey görülmedi. Türkiye'de, ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz” dedi.

'YANLIŞ BORÇLANMA YÜZÜDEN 39 GÜNDE, HAZİNE BORCU 606 MİLYAR LİRA ARTTI'

Bütçenin yüzde 43'ünün, artan kur artışı karşısında eridiğini belirten Usta, şöyle devam etti:

“Özellikle Berat Albayrak döneminde borçlanmada ciddi hatalar yapıldı. Altın üzerinden, döviz üzerinden ve enflasyona endeksli borçlanmalar yapıldı. Enflasyona endeksli borçlanmalar eskiden de vardı ancak Türkiye, altın ve döviz üzerinden borçlanmaları belki 20 yıldır, 30 yıldır unutmuştu. 39 günde, sizin bu yanlış borçlanmalarınız nedeniyle Hazine'nin borcu 606 milyar lira arttı. Ekimde aylık vergi geliriniz 96 milyar lira. Yani bir ayda bütün bu vatandaşlardan topladığınız verginin 6,3 katını, bu yanlış borçlanma stratejisinden dolayı birilerinin cebine aktardınız.”

ÖZTÜRK: FETÖ NE YAPIYORSA ONU YAPMAYA DEVAM EDİYORSUNUZ

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ise iki yıl önce Çin'de ortaya çıkan korona virüsü Covid-19 salgınının, hâlâ tüm dünyayı etkisi altında tutmaya devam ettiğini söyledi.

Virüsün genetik varyantlarının değişmesi nedeniyle bu salgının etkisinin ne kadar süreceğine ilişkin bir öngörüde bulunulamadığını belirten Öztürk, “Şu an dünyanın elindeki tek silah ve savunma sistemi aşıdır. Böyle bir durumda genetik verilerimizin, biyolojik verilerimizin bizim dışımızdaki ülkelere açık hâle getirilip ifşa edilmesi hangi akla sığar? Siz, bu konuda hiç mi endişe taşımıyorsunuz?” diye konuştu.

“'FETÖ FETÖ' diyorsunuz ya, Ankara'da, Mamak'ta Adasel Vakfı adıyla çalışan bir genetik ve kök hücre merkezi vardı. Bu vakfın kurucusu ve yönetim kurulu üyeleri kimlerdi?” diye soran Öztürk, şunları söyledi:

“Kuruluşunda yer alanlardan hâlâ görevde olan veya firari olanlar var mıdır? Birini ben söyleyeyim: Vakfın kuruluşundaki kişi FETÖ'den kaçak Tuncay Delibaş, FETÖ'nün doktoru. O tarihlerde kamu hastanelerinin laboratuvar işletmeleri bu adamın elindeydi. 15 Temmuz’da el konulduktan sonra bu merkezin adını Aziz Sancar Araştırma Merkezi olarak değiştirdiniz. Sadece adını temiz olan bir isimle değiştirdiniz. Yaptığınız aynı, işlev aynı, FETÖ ne yapıyorsa onu yapmaya devam ediyorsunuz. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde bu merkezde toplanan verilerin hangi haber alma teşkilatına veya herhangi bir ülkenin misyonuna gönderilip gönderilmediği konusu araştırılmış mıdır? Türk milletinin kanını bile ihaleye çıkardınız. Bunu ne tarih ne Türk milleti unutacaktır.”

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Yasin Öztürk’ün konuşması sonrası “Ne ayıp konuşma bu ya” karşılığını verdi.

YILMAZ: İKTİSADİ POLİTİKALARIN MUHTEMEL SONUÇLARI 1990'LARI AŞACAK DÜZEYDE

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, bankacılık sektörünün, izlenen makroiktisadi politikalardan en çok etkilenen sektörlerin de başında geldiğini belirtti.

Yılmaz, “Türk bankacılık sektörü, bir yandan kısıtlı iş tasarruflarını kamu açıklarını finanse etmek üzere kullanırken diğer yandan izlenen kur ve yüksek reel faiz politikalarının teşviki ile yurt dışından borçlanma yoluna gitmiştir. Bu dönemde özel kesime verilen krediler, toplam aktiflerin yüzde 20-25'i düzeyindeyken kamunun ihraç ettiği menkul değerlere yapılan yatırımlar yüzde 60-70 düzeylerine çıkmıştır” dedi.

Son dönemdeki ekonomi politikalarının neden olduğu tahribatın 1990'lı yılları aştığını dile getiren Yılmaz, “Esasında bütçe açıklarının doğrudan piyasadan borçlanılmasına ek olarak dolaylı olarak kamu bankaları tarafından finanse edilmesini sağlayan ve görev zararı olarak adlandırılan politikaların yol açtığı tahribatın boyutu, ancak 2001 krizi sonrasında ortaya çıkmıştır. Son yıllarda izlenen iktisadi politikaların muhtemel sonuçları maalesef 1990'larda izlenen politikaların yol açtığı tahribatı fersah fersah aşacak bir düzeye erişmiştir” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ TURAN: DAHA DİKKATLİ BİR ÜSLUP OLMALI

İYİ Parti Grubu konuşmaları tamamlanmasının ardından söz alan Bülent Turan, “Fikir ayrılığına rağmen karşıdakinin duruşuna, anlayışına saygı göstermek erdemdir diye düşünüyorum. ‘Yanlış üslup doğru sözün de celladıdır’ diyor Sadi Şirazi. O tarz konuşan arkadaşlara ‘bakacağın yüze utanacağın söz söyleme’ diyorum. Daha dikkatli bir üslup olmasında fayda olacağı kanaatindeyim” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise Turan'a, “Bilmiyorum, Sayın Turan kime, ne söyledi ama bizde herhangi bir üslup sorunu yok. Bizim içimiz yanıyor; Türkiye ekonomisi gözümüzün önünde eriyor, gidiyor, vatandaş fakirleşiyor, borçlar çığ gibi büyüyor, ondan sonra vatandaş fakirleşiyor” yanıtını verdi.

AK PARTİLİ VEKİLLER İYİ PARTİ SIRALARINA YÜRÜDÜ

Birleşime ara verildiği sırada, İYİ Parti ve AK Parti milletvekilleri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Bülent Turan'ın üslup uyarısına İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, “Beni mi kast ediyorsun?” şeklinde karşılık verdi.

Bu sırada AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, “Senden kazandığım tazminatı öde önce” dedi.

Bunun üzerine Yasin Öztürk'ün el hareketi yaptığı ve küfür ettiği iddia edildi. Bu sözler üzerine AK Partili milletvekilleri İYİ Parti sıralarına yürüdü.

'YASİN ÖZTÜRK ÖZÜR DİLESİN'

Genel Kurul'da bulunan AK Partili kadın milletvekilleri Oya Eronat, Sermin Balık, Jülide İskenderoğlu, Fatma Aksal ve Hülya Nergis, Yasin Öztürk'e bağırarak tepki gösterdi. Masalara vuran kadın milletvekilleri, Meclis'te temiz bir dil istediklerini belirterek el hareketleri ve küfürlerden rahatsız olduklarını söylediler.

Kadın milletvekilleri İYİ Parti Grup Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun yanına giderek Yasin Öztürk'ün kendilerinden özür dilemesini istedi. (Kaynak: Ajanslar)