TBMM Başkanı Şentop'tan 'tek adam' yanıtı: Size göre kaç olması lazım, 2, 3, 5 10?

Meclis Başkanı Şentop 'Başkanlık sistemi'ni savundu: 'Tek adam' diye itiraz edenlere soruyorum size göre kaç olması lazım? Yani 2, 3, 5, 10... Nedir? Parlamenter sistemde çok adam mı var? Hayır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk Parlamenterler Birliği'nin Filizli Köşk'te düzenlediği "Anayasalar ve Siyaset" konulu konferansa katıldı. 

Şentop, konferansın soru - cevap bölümünde soru üzerine "tek adam" tartışmalarına değindi.

Dünyadaki bütün sistemlerde bir tek adam bulunduğunu savunan Şentop, "Siyasi partilerde şu anda tek adam dediğimiz şeyden kastettiğimiz, son kararı tek kişinin vermesi meselesidir. Parlamenter sistemde çok adam mı var? 'Tek adam' diye itiraz edenlere soruyorum size göre kaç olması lazım? Yani 2, 3, 5, 10... Nedir? Parlamenter sistemde çok adam mı var? Hayır. Parlamenter sistemde eğer klasik parlamenter sistemse başbakan var, cumhurbaşkanı sembolik yetkilere sahip. Kabine var, Bakanlar Kurulu var evet. Ama mesele zaten irade-i külliye cüziye çatışmasında ortaya çıkar. Çatışma yoksa orada bir tahlil yapabilmek, kanaat ortaya koyabilmek mümkün değil" diye konuştu.

Çatışma olduğunda bir uzlaşma yerine sistemde hep başbakanın dediğinin olduğunu dile getiren Şentop, "Cumhurbaşkanının yetkileri normal olarak sembolik parlamenter sistemde. İki tane olunca zaten çatışma oluyor. Bunları Türkiye daha önceki dönemlerde de yaşadı" ifadelerini kullandı.

'ÖNERGELERİN CEVAPLANMA ORANI ARTTI'

"Bugün parlamentonun yetkilerinin zayıfladığı iddialarını doğru bulmuyorum" diyen TBMM Şentop, bunun hiçbir somut gerekçeye dayanmadığını savundu: "Muhalefet partilerinin zaman zaman soru önergelerinin cevaplanma oranına yönelik soruları oluyor. Dünyanın her yerinde böyledir, yüzde 100 cevaplama dünyanın hiçbir yerinde yok. Ben başka ülkede de takip ediyorum. Bir kısmı cevaplanmış, herhalde yüzde 65'in üzerinde şu anda cevaplanmış, gerisi cevaplanmamış, devam eden süreçler de var.

'Bak sorular cevaplanmıyor.' diyorlar. Ben de sadece bu dönemi vermiyorum. 26. Dönemi, bundan bir önce parlamenter sistemin olduğu dönemin oranlarını, sayılarını veriyorum, 24. Dönem'in oranlarını ve sayılarını da veriyorum. Mukayese ettiğimizde bu dönem daha fazla oranda cevaplanmış sorular. 'Başkanlık sistemine geldik soruların cevaplanma oranı düştü' diyemez kimse. 'Yalandır' derse. İstatistik benim elimde var. Bunları bütün soru önergelerine veriyorum. Tam aksine başkanlık sistemine geçtikten sonra soruların cevaplandırma oranı da artmış, sayısı da artmış, istatistik böyle."

'İSTEDİĞİ GİBİ CEVAP VEREBİLİR'

Soru önergelerine verilen yanıtların içeriğine ilişkin de eleştiriler geldiğine değinen Şentop, "Sen istediğin gibi soru sorabilirsin, cevap veren de istediği gibi cevap verebilir. Vermezse ne yapacağız? Sen istediğin soruyu sorabiliyorsan, cevap veren de istediği gibi cevap verebiliyor. Bununla ilgili zorlayıcı bir mekanizma yok" dedi. (AA)