TBB Başkanı Sağkan Diyarbakır'da: Deliller hukuka aykırıdır

Diyarbakır Adliyesi önünde kentteki gözaltılara ilişkin konuşan TBB Başkanı Erinç Sağkan, "Elde edilen deliller hukuka aykırı delillerdir. Sürecin adil yürütülmesi için buradayız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Diyarbakır 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği’nin 216 kişi hakkında gözaltı kararı verdiği, 128'nin gözaltına alındığı operasyon ile ilgili Diyarbakır, Adıyaman, Muş, Urfa, Batman, Mardin, Van ve Şırnak baro başkanları ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya geldi.

'2 MESLEKTAŞIMIZ SERBEST BIRAKILDI'

Açıklamada ilk konuşmayı yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nihat Eren, 25 meslektaşları hakkında gözaltı kararı verildiğini ve 17'sinin gözaltına alındığını söyledi. Adliyeye sevk edilen meslektaşlarından 2'sinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını belirtti. Halen gözaltında bulunan 15 meslektaşlarının bugün adliyeye sevk edileceğini söyleyen Eren, operasyonların seçim sürecine ve güvenliğine dair ciddi şüpheler uyandırdığını söyledi.

SAĞKAN: SÜRECİN ADİL YÜRÜTÜLMESİ İÇİN BURADAYIZ

Eren'in ardından konuşan TTB Başkanı Sağkan, "Sürecin adil yürütülmesi için buradayız" dedi. Soruşturmadaki kısıtlılık ve tedbir kararına değinen Sağkan, "Dosyanın içeriğine dair ayrıntılı bilgiye sahip değiliz ancak soruşturma sürecindeki aksaklıkları paylaşmak bizlerin görevi. Bir gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz o gömleği doğru şekilde giyemezsiniz. Soruşturma aşaması bir ceza davasının en önemli aşamasıdır. Kısıtlılık kararı ya da avukata erişimin engellenme kararı kanunda yer alsa da bunları sınırsız ve keyfi olarak uygulayamazsınız. Bu kararı uyguluyorsanız, bu karara neden başvurduğunuzu ve bu kararı uygulamazsanız soruşturmanın selametine açısından ne sonuçlar doğuracağını göstermek zorundasınız" dedi.

'DELİLLER HUKUKA AYKIRIDIR'

Kanundaki açık hükümlere rağmen avukat meslektaşlarının evlerine yapılan baskında baro temsilcisinin bulundurulmadığına dikkat çeken Sağkan, "Elde edilen deliller de hukuka aykırı delillerdir ve bir yargılamanın esasına teşkil edecek şekilde değerlendirmeye alınamaz. Soruşturma sürecinin hukuka uygun yürütülmesi en büyük beklentimizdir" diye konuştu.

TBB ve barolar olarak süreci yakından takip edeceklerini belirten Sağkan, soruşturma sürecinin hukuka uygun yürütülmesinin elzem olduğunu vurguladı.