Tayyip Temel: Cumhur İttifakı, aslında Türkiye’deki bütün kötülüklerin mimarı

“Adına ‘Cumhur’ denen ittifak aslında Türkiye’deki bütün kötülüklerin mimarı” diyen HDP'li Tayyip Temel, Millet İttifakı'nı da eleştirdi ve “üçüncü yolu örmeye” çalıştıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur

VAN - Van’ın Özalp ilçesinde, 1943 yılının temmuz ayında 33 kişinin kaçakçılık yaptığı iddiasıyla 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emriyle kurşuna dizilmesi ve 32 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliamın 79'uncu yıl dönümünde HDP Van İl Örgütü tarafından anma programı düzenlendi.

HDP Van İl Binası bahçesinde düzenlenen anma programına HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayyip Temel, parti yöneticileri, gazeteciler ve partililer katıldı.

Anma programının ardından HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, Gazete Duvar’ın sorularını yanıtladı. 

Temel, "33 Kurşun Katliamı" ile ilgili olarak "Aslında 33 kurşun toplumu ve toprağı bölünmüş, farklı uluslararası sözleşmelerle farklı ülkeler arasında pay edilmiş bir coğrafyada yaşayan bir toplumun yarasını ifade ediyor" dedi.

'33 KURŞUNLAR DEVAM EDİYOR'

Katliamın, sembolik olarak parçalanmışlığı ifade ettiğini belirten Temel, Roboski ve Zaho (Zaxo) örneğini verdi.

Temel, "Roboski, gerçek bir 33 Kurşun’dur aslında. Zaho’da (Zaxo) birkaç gün önce, başka bir ülkenin coğrafyasında yaşayan kendi halindeki insanların, TSK’nın saldırısı sonucu katledilmesinden bahsediyoruz. Bu durumda Roboski’yi hatırladığımızda, Zaho’yu hatırladığımızda elbette 33 kurşunlar devam ediyor. 33 kurşuna sebep olan gerekçeler ve nedenler de devam ediyor. Kürt halkı halen parçalanmış bir coğrafyada yaşıyor ve hâlâ Türkiye’deki iktidar Kürt inkarını ve Kürt düşmanlığını aşmış değil. Dolayısıyla sınırların ötesine de 33 kurşunu taşıyan politikalara imza atıyor" şeklinde konuştu.

'CUMHUR YA DA MİLLET İTTİFAKI İLE OLMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcı Tayyip Temel, yaklaşan seçim süreci ile ilgili de konuştu. Mevcut ittifaklara da değinen Temel, Cumhur İttifakı için “Bütün kötülüklerin mimarı” dedi ve şunları söyledi:

"Bütün kötülüklerin sebebi olan bir iktidarla karşı karşıyayız ve bu ittifak AKP-MHP bloğu. Adına ‘Cumhur’ denen ittifak aslında Türkiye’deki bütün kötülüklerin mimarı. Karşısında; iktidara muhalif olmaları sebebi ile önemseyip farklı bir yere koyduğumuz bir Millet İttifakı gerçeği var. Ama bu iki ittifakın da temel özelliği şudur: HDP’nin örmeye çalıştığı üçüncü yolu, programını, Türkiye’ye yönelik çözüm perspektifini ve başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin temel yaralarına dönüşmüş sorunlarına çözüm perspektifi taşımıyorlar. Bu iki blok HDP’nin ve HDP etrafında oluşan üçüncü yolun çok uzağındalar. Dolayısıyla aslında bizim farkımız, bizim gücümüz, bizim alternatif olma iddiamız bu iki bloğun dışında kalmış olmamızdır. Zaten biriyle olmamız mümkün değil."

Millet İttifakı’nın "devlet kodlarını aşamadığını" belirten Temel, "Devletin resmi zihniyetini aşamayan ve bir restorasyon dışında devletin nasıl değişip, dönüşüp demokratikleştireceğine dair bir formül, bir reçete ortaya koymayan bir ittifak gerçeğidir" dedi.

'ÜÇÜNCÜ YOL GÜCÜ, MİLLET İTTİFAKI'NIN MASA OLMADIĞINA NİYE HAYIFLANSI?'

Temel, konuşmasının devamında "Şimdi HDP’liler, HDP yönetimi, HDP tabanı ve yine HDP etrafında ittifak olma iddiası taşıyan üçüncü yol gücü niye hayıflansın Millet İttifakı’nın masasında olmadığına? Tam tersi bizim bu iki çözümsüz ya da gerçek çözümü sunmayan bu iki güce karşı gerçek alternatif olma iddiamız var. Cumhurbaşkanlığı adaylığından tutalım meclis seçimine kadar alternatif bir hat, alternatif bir çizgi geliştirmeye, bizim ilkelerimizle buluşan bir muhalefetle elbette hareket etmeye, bizim ilkelerimizi benimseyip kabul etmeyen muhalefete de mesafeyi koyup gerçek kimliğimizi, gerçek projelerimizi, gerçek düşüncelerimizi ve yarına dair hayallerimizi toplumla paylaşarak üçüncü yolu örüyoruz. Dolaysıyla biz bu konuda tabanımızdan aldığımız sinyal şudur: Üçüncü yolu örmemiz bu iki (yer yer birbirine benzeyen) bloğun dışında bir alternatife Türkiye’nin ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

TEMEL, HDP ÖNÜNDE YAPILAN EYLEMLER İLGİLİ KONUŞTU: BUNLAR AİLE DEĞİL

Tayyip Temel, haftalardır HDP il binası önünde eylem yapan aileler ile ilgili de konuştu.

Temel, "Bunlar aile değil. Bunlar organize edilmiş gruplar ve gerçekten amaçları, İzmir’deki Deniz arkadaşımızın katlinde de gördük, provokasyon yaratıp insanları tahrik edip partimizi hedef haline getirmek. Biz bu yüzden bunları ciddiye almıyoruz, çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.