Tatile giderken araç paylaşımı

Tatillerine otobüs yerine araç paylaşımı ile gitmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Peki, dünyada “carsharing” olarak bilinen, Türkiye’de “araç paylaşımı” nedir, ne değildir?

Fotoğraf: Pixabay
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İnsanların kısa süreliğine, genellikle saatlik olarak araba kiraladığı seyahat seçeneğine dünyada “carsharing”, Türkiye’de ise “araç paylaşımı” adı veriliyor. Dünyada bu yöntem, daha tasarruflu seyahatler için çok uzun yıllardır tercih ediliyor. Yazılı kaynaklara baktığımızda ilk araç paylaşımı ile ilgili bilgilere Zürih’te rastlıyoruz. 1948 yılında Zürih'te bir konut kooperatifinde bu uygulama yapılırken 1960'lı yıllara gelindiğinde hemen hemen tüm dünyada araç paylaşımı alternatif bir ulaşım aracı hâline gelmiş. Günümüzde araba yolculuklarını paylaşmakla ilgili birçok uygulama bulunuyor. Trafik sıkışıklığını ve kirliliği azaltmak için çeşitli çevre örgütlerince de desteklenen bu uygulamanın gelecekte sürücüsüz otomobillerle çok daha fazla yaygınlaşması bekleniyor.

EKONOMİK NEDENLER

Türkiye’de özellikle son yıllarda araç satış fiyatlarındaki ve vergilerdeki yüksek oranlardaki artış, hepinizin malumu. Uygulamalar sayesinde paylaşımlı araç kullananlar, sadece kullandıkları süre kadar ödeme yapıyor. İster dakikalık ister saatlik olsun ek bir masrafla karşılaşmıyorlar.

ÇEVREYE KATKI

Aynı zamanda büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğu ve toplu taşıma araçlarının yoğunluğu da her geçen gün daha fazla kişinin araç paylaşımına yönelmesine sebep oluyor. Sadece işe gidiş geliş gibi zamanlar dışında, tatillerini de bu şekilde planlayan insanların sayısı hiç de azımsanmayacak kadar çok. Bu sayede A noktasından B noktasına daha az bir maliyetle seyahat eden tatilciler, egzoz salınımının, trafik yoğunluğunun, yeni otopark gereksinimlerinin azalmasına katkı sağlıyor.

PAYLAŞIM KÜLTÜRÜ

Öte yandan araç paylaşımı, paylaşım kültürünün yaygınlaşmasına da hizmet ediyor. Birbirinin bilgilerini uygulamalar üzerinden edinen ve kullanıcı yorumlarına ulaşabilen yolcular, yolculuk boyunca sosyalleşme şansı da yakalıyor.

TIKLA, GİT!

Günümüzde Türkiye’de de araç paylaşımı için birçok uygulama mevcut. Üstelik uygulamaları kullanmak da çok kolay. Yapmanız gereken, aracınızı paylaşacaksanız güzergâhınızı ve saatlerinizi belirtmek; araç arıyorsanız da seyahatinize göre arama yaparak, birini tercih etmek ve tıklayıp yerinizi ayırtmak.

(HABER MERKEZİ)