Tatil kazalarına dikkat: Rotadaki risklere karşı hekim tavsiyeleri

Acil tıp uzmanı Dr. Sercan Erin, teknede düşmekten yürüyüş rotasında yaralanmaya kadar açık hava aktivitelerinde çeşitli şekillerde gerçekleşebilecek gerçekleşebilecek kazalara karşı uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Turizm sezonu sırasında tatil kazaları da artıyor. “Tıp, insanın hayatı oluyor ve bir hekim doğanın içinde tatildeyken bile olası kazaları, karşılaştığı vakaları düşünüyor” diyen acil tıp uzmanı Dr. Sercan Erin, çıkılan bir tatilde olası kazalardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı:

 1. Yaz ve sonbahardaki yoğun sezonda travmalar artıyor. Bizi en çok korkutanlardan biri trafik kazaları. Tatile çıkarken insanların dikkati biraz dağınık olabiliyor. Seyahat sırasında insanların dikkatlerini çok yüksek tutmaları, emniyet kemeri takmaları, yanlarında mutlaka bir güneş gözlüğü bulundurmaları ve arabalarını mümkün mertebe sıcak tutmamaları gerekiyor.

 2. Denizde boğulmalar olabiliyor. Yüzme bilmeyenlerin mutlaka bir can yeleği, kolluk gibi şişme bir teçhizatla güvenlilerini ön plana almaları önemli.

3. Tekneden amuda kalkarak atlayan birini gördüğümde, o sırada çok korkunç şeyler geliyor aklıma. Tekneler ve iskeleler, ahşap ve demir kullanılarak yapılmış, çok kaygan zeminli yerler olabiliyor. Bu alanlarda kaymalar, düşmeler çok daha şiddetli olabiliyor. Ekstrem hareketler yapılmaması gerekiyor. Sığ yere atlama, kayaya çarpma tehlikesine karşı da çok dikkatli olmalılar.

 4.  Antik kentler çok sıcak bölgeler. Beyaz taşların yoğun olduğu bu ortamlarda güneş yansıması olur. Bu da hissedilen sıcaklığı artırıyor. Sıcak basması olabiliyor, kişiler kendilerini halsiz hissedebiliyor, ateş yükselmesi olabiliyor, susuz kalabiliyorlar. Susuzluğu beklemeden harcananı miktarı yerine koymak için su tüketimine çok dikkat etmek gerekiyor. Biz insanlara günde en az 2 litre su tüketimi deriz. Yazın terleme oranına göre bu rakam 3 - 3,5 litreye çıkarılabilir aslında.

 5. Falezlerle kaplı güney sahili boyunca uzanan Likya Yolu yürüyüş rotası, tarihi ve doğasıyla insanların çok ilgi duyduğu bir yol. Ama bu yolu yürürken önlem almak şart. Bu engebeli güzergah üzerinde hayati tehlike çok fazla. Yürürken baton, koruma malzemeleri ve güvenlik teçhizatlarının tamamının yürüyüşçünün yanında olması gerekiyor. Bu yolu bilen biriyle yürümekte fayda var. Yolunu kaybetme, düşme, mahsur kalma gibi vakalar ortaya çıkabiliyor. Diyelim ki kayboldunuz ya da başınıza bir şey geldi. Bu durumlara karşı dronla takip, arama kurtarma ve sağlık ekipleri var. Ancak yürüyüşçülerin temkinli olmaları, kazaları önlemek için çok önemli.

 6. Antik kentlerde ve yürüyüş rotalarında insanlar güneşe çok uzun süre maruz kalıyorlar. Yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılması gerekiyor. Biz Akdeniz ırkından insanlarız. Güneşi seviyoruz ancak güneş bizi o kadar sevmiyor.