Tarihi kalenin üstü yol çalışmasında kumla kapatıldı

Samsun'da tarihi kale surlarının kalıntıları yol çalışması sırasında kumla kapatıldı. Tarihçi Baki Sarısakal, "Tarih, toprağın ve kumların altında kaldı" dedi.

Baki Sarısakal
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Samsun’un eski tarihi yapılarından, Danişmentliler’in 1192 yılında yaptırdığı ve günümüze kalıntıları kalan kale surlarının üzerine işhanı yapılmasına izin çıktı. Son olarak yol çalışması sırasında bulunan ve cam mekânla kapatılıp sergileneceği belirtilen Saathane Meydanı’ndaki kalıntıların üzeri kumla kapatıldı.

Cumhuriyet'ten Cemil Ciğerim'in haberine göre, araştırmacı yazar, tarihçi Baki Sarısakal konuyla ilgili, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’la Saathane Meydanı dönüşüm projesinde sürekli iletişim halinde olduğunu belirterek, "Büyükşehir belediye binası yıkılacaktı, tarihi bina kalacaktı" dedi.

Sarısakal, "Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’la Saathane Meydanı dönüşüm projesinde sürekli iletişim halindeydik. Büyükşehir belediye binası yıkılacaktı, tarihi bina kalacaktı. Kale kalıntıları ise cam içinde sergilenecekti. Projeye göre çalışma yapmıştım, sınırları belirlemiştim. Kale kalıntıları ile ilgili kapsamlı çalışma yapıp sunmuştum. O kalıntılar korunacaktı. Geçmişte kalıntıların üzerine işhanı yapılma talihsizliğini yaşadı bu kent. Yeni dönemde ise kalıntıların üzerinden yol geçirdiler, şimdi ise Şifa Hamamı önündeki kalıntıların üzerini kapattılar. Tarih, toprağın ve kumların altında kaldı" ifadelerini kullandı.