Tarihi Birca Belek'e kepçeler girdi

Cizre'de tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan Birca Belek'te kepçelerle restorasyon çalışması başladı. Bölge halkı özgün yapının korunmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan tarihi Birca Belek’e kepçeler girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Birca Belek'in iç kısmında ve etrafında "çevre düzenlemesi" adı altında restorasyon çalışması başlatıldı. Bölge halkı ise alanın özgün yapısının bozulacağından endişe duyuyor.
 
Tarihi Milattan Önce (M.Ö) 4 bin yıla dayanan Birca Belek, Guti, Med, Asur krallıkları ve Botan Mirliği'ne ev sahipliği yaptı. Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye tarafından uzun yıllar askeri üs olarak kullanıldı. 2010 yılında askeriyenin boşalttığı Birca Belek'te Cizre Kaymakamlığı tarafından onarım yapıldı. 

AĞIR İŞ MAKİNALARI BİRCA BELEK'TE

Birca Belek’te bu kez de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Bakanlık tarafından Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş.’ye restorasyon ihalesi verilen Birca Belek etrafında Haziran ayında binlerce TL harcanarak örülen duvarlar kepçelerle yıktırıldı. Bakanlığın da buraya duvar yapılacağı belirtildi. 
 
Öte yandan ağır iş makinelerinin içinde çalıştığı tarihi kalenin duvarları da yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Asılan ihale tabelasında Birca Belek Kalesi'nin restorasyon çalışmasının Şubat 2023’e kadar süreceği belirtilirken, ihale maliyetinin yer almaması ise dikkat çekti. 
 
İhaleyi alan Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş, 1983 yılında Cahit Zeydanlı tarafından kuruldu. Zeydanlı, 1994 yılında Kartalkaya Proje İnşaat şirketini kurarak inşaat sektöründe de çalışmalarını sürdürüyor. Bitlis, Van, Muş, Diyarbakır, Urfa, Dersim, Amasya, Ağrı, Niğde ve Şırnak gibi illerde çeşitli çalışmalar yapan Zeydanlı firması, bugüne kadar baraj, güvenlik yolu ve restorasyon gibi 25 büyük kamu ihalesini alması dikkat çekiyor. 
 
Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş’nin aldığı bazı kamu ihaleleri;
 
* Meydan-Geyikpınar (13-75) Güvenlik yolu yapım işi.
 
* Hakkari Çocuktepe ve Gölgeli yamaç barajları inşaat işi.
 
* Dersim Müzesi (eski kışla binası) restorasyonu ve çevre düzenleme işi, Diyarbakır İçkale yapıları (Atatürk müzesi, eski jandarma ve cezaevi binaları) ve İçkale surları restorasyonu.
 
* İshakpaşa Sarayı restorasyonu ve çevre düzenlemesi. (MA)