Tarihçi ve yazar Cemal Kafadar, Yedikule Bostanları'nda açık ders verecek

Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi, 14 Ocak Cumartesi günü saat 14.00'da Yedikule Bostanları'nda açık ders yapılacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülen sur restorasyonu sırasında Yedikule Bostanları'nın zarar gördüğü öne sürüldü. Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi'nin, bostanların yaşaması için TMMOB Karaköy şubesinde gerçekleştirdiği basın açıklamasında yok edilen bostanlar ve sur bostancıları konuşuldu. Basın açıklamasında Harvard Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cemal Kafadar ve Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Kültür Mirası Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asu Aksoy söz aldı.

Son haftalarda surların çevresinde hızla ilerleyen gelişmeler gördüklerini ve bazı bostanların hızla yok edildiğini söyleyen Kafadar, "Sur denildiğinde yalnızca taş duvarlar akla gelmemeli. Sur yanındaki bostanıyla, pazarıyla birlikte anılır. Tahtakale ve bostanlar bunun en gözde örneğidir. İstanbul'da bu birliktelik zedelenmemelidir. Bir diğer önemli konu ise oradaki toprağın arşiv olduğudur. Hafriyat toprağından geçilmezken surların oradaki toprak farklıdır. Orası bize bir toprak arşivi kurdurabilir. İstanbul'un taşı toprağı altın cümlesinin altı boş değil çünkü taşı toprağı altın değerinde" ifadelerini kullandı.

Aksoy ise, “İstanbul Kara Surlarının inşa edildiği günden beri bostancılık faaliyetlerinin burada sürdüğünü belge ve fermanlardan biliyoruz. Üç devlet görmüş bu bostanların bugün maalesef pek azı aramızda. 2013'te moloza yığılmış bostanların yanı başında uzun zamandır ihmal edilmiş Kara Surları'nda beklenen restorasyon 2021'de başladı. Bugün, üzülerek belirtmeliyiz ki bostanlar bir kez daha, parça parça yıkılıyor. 9 bostan böyle yok oldu. Toprak zeminin kepçelerle kazılarak yer yer 3 ila 4 metre aralığında düşürüldüğünü gördük. Yadigar tohumlar tarihin izlerini taşıyan ve bilimsel araştırmalar için bir arşiv barındıran bostan toprağıyla beraber yerlerinden edildi. Çalışmalara baktığımızda oralarda rulo çim ve saksılarda zeytin ağaçları görüyoruz. Endişemiz bunun tüm sur alanlarına ilerlemesi. 1600 yıldır buraya ruh vermiş bostanlar ortadan kalkınca taştan ibaret olan bir sur görüntüsü olacak" dedi. 

YEDİKULE BOSTANLARI İÇİN AÇIK DERS YAPILACAK

Basın açıklamasının ardından Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi, 14 Ocak Cumartesi günü saat 14.00'da Yedikule Bostanları'nda açık ders yapılacağını söyleyerek çağrıda bulundu. Prof. Dr. Asu Aksoy ve Prof. Dr. Cemal Kafadar, 14 Ocak Cumartesi günü bostanlarda açık bir ders düzenleyecek. (HABER MERKEZİ)