Taliban'dan et yasağı: Haşhaş ekimine karşı sebzeye teşvik

Kandahar'da haşhaş ekimine alternatif oluşturmak için hayata geçen uygulama kapsamında kasaplar pazar günleri et satmıyor ve restoranlarda etli yemek servisi yapılmıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban'ın 20 yılın ardından Ağustos 2021'de ülke yönetimini yeniden ele geçirdiği Afganistan'ın Kandahar vilayetinde haşhaş yerine sebze ekimini teşvik etmek için pazar günleri et satışı ve tüketimine yasak getirildi.

AA'nın aktardığına göre, Nisan 2022'de haşhaş ekiminin yasaklandığı Kandahar'da buna bir alternatif arayan Taliban, haşhaş yasağının tam olarak uygulanmaması üzerine çiftçilerin ürünlerinin daha fazla alıcı bulması ve haşhaşa alternatif olabilmesi için birtakım kararlar aldı. Bu kapsamda Kandahar vilayetindeki büyükşehir belediyesi, çiftçilere destek ve 'sebze tüketimini teşvik' için haftada bir gün et satışı ve tüketimini yasakladı.

YASAĞA UYMAYANLAR ÖNCE UYARILACAK, SONRA CEZALANDIRILACAK

Büyükşehir belediyesinin aldığı karara göre, pazar günleri kasaplar et satmıyor ve restoranlarda etli yemekler yerine sebzeli yemekler servis ediliyor. Ülke çapında ilk kez Kandahar vilayetinde alınan bu karara uymayanlara önce uyarı yapılacak; bu kişiler, daha sonra farklı cezalara tabi tutulacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Hacı Sahip, 2 hafta önce alınan karara ilişkin yaptığı açıklamada, çiftçilerin ürettikleri sebze ve meyvelerin et yerine daha fazla satılmasının ve haşhaş kadar gelir elde edilmesinin hedeflendiğini, böylece artan et fiyatlarının da düşmesinin sağlanacağını söyledi. Sahip'e göre, çoğu et satıcısı karara uymuş durumda.

TALİBAN'DAN SONRA HAŞHAŞ EKİMİ ARTTI

Nisan 2022'deki haşhaş yasağına rağmen Afganistan'da haşhaş ekimi artış gösterdi. Taliban yetkilileri ve Afganistanlı çiftçiler, yasağın tam olarak uygulanabilmesi için uluslararası yardımın önemine işaret ederken, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin (UODC) Kasım 2022'de yayımladığı rapora göre, Taliban yönetimi ele geçirdikten sonra 2022'de, bir önceki yıla kıyasla, haşhaş ekimi yüzde 32 arttı.

Mevcut ekonomik kriz ve kuraklık nedeniyle normal tarım ürünlerini "daha az karlı" olduğu gerekçesiyle tercih etmeyen tarla sahipleri, daha az su isteyen haşhaşa ve kenevire yöneliyor. Afganistan, küresel afyon tedarikinin yüzde 80'ini karşılıyor. (DIŞ HABERLER)