Taliban, kadınların park ve lunaparklara girişini yasakladı

Afganistan'ı yöneten Taliban, kadınların park ve lunaparklara girişini yasakladı. Bakanlık sözcüsü, 'kuralların ihlal edildiğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da geçtiğimiz yıl ABD ile NATO kuvvetlerinin çekilmesiyle yönetimi ele geçiren Taliban, başkent Kabil'de kadınların parklara ve lunaparklara girişini yasakladı. Taliban’ın Ahlaksızlığın Engellenmesi ve Erdemin Teşvik Edilmesi Bakanlığı, kadınların kamuya açık parklara erişiminin kısıtlanacağını duyurmuştu.

'KURALLAR İHLAL EDİLDİ'

AFP'ye konuşan bakanlık sözcüsü Muhammed Akif Sadık Muhacir, parklarda 'kuralların ihlal edildiğini' ve 'kadın ile erkeklerin bir arada görüldüğünü' söyledi. Sözcü, şu ifadeleri kullandı: "Son 15 aydır bunu düzenlemek için elimizden gelenin en iyisini yaptık ve hatta günleri belirledik. Ama yine de, bazı yerlerde -aslında, birçok yerde- kurallar ihlal edildi. Kadın ve erkek bir arada görüldü, tesettür giymeyenler oldu, bu yüzden şimdilik bu kararı aldık."

'GİRMEMİZE İZİN VERMEDİLER, EVE DÖNÜYORUZ'

Reuters ajansı ise, Kabil'de bir eğlence parkına girmek isteyen kadınların Taliban üyeleri tarafından geri çevrildiğini aktardı. Yerel sakinlerden Masooma, "Bir anne çocuklarıyla birlikte geldiğinde parka girmelerine izin verilmeli. Ama parka girmemize izin vermediler ve şimdi eve dönüyoruz" dedi.

Afganistan’da kontrolü ele geçirmesiyle kadınların haklarını ellerinden alan Taliban, kadınların yanlarında erkek olmadan seyahatini yasaklamış ve ev dışında burka giyme zorunluluğu getirmişti. Ülkenin büyük bölümünde, ortaokul ve lise düzeyindeki devlet okullarında kız çocukların eğitime izin verilmiyor. (DIŞ HABERLER)