Tahliyeye engel gerekçesi: 'Toplumla bütünleşmeye hazır değil'

Sincan Kadın Cezaevi’ndeki 3 tutsağın tahliyesi, “toplumla bütünleşmeye hazır olmama” ve “iyi halli olmama” gerekçelerle engellendi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan 11 siyasi tutuklu, haklarındaki hapis cezalarının infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen İdare ve Gözlem Kurul kararları nedeniyle tahliye edilmiyor. Cezaevinin İdare ve Gözlem Kurulu, infaz sürelerini tamamlayan Özlem Demir, Sabite Ekinci ve Zeynep Bingöl isimli tutuklular durumunu değerlendirmek üzere 9 Şubat’ta toplandı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Demir ve Ekinci kurul toplantısına katılırken, Bingöl katılmadı. Kurul üyelerinin geçmişteki siyasi faaliyetlerine ilişkin sorular yönelttiği Demir ve Ekinci, bu yönlü soruların yargılandıkları dava dosyası kapsamına girdiğini, Kurul’un kendisini yargı merci konumuna sokamayacağını belirterek bu duruma itiraz etti.

15 Şubat tarihinde bu kez karar vermek için bir araya gelen Kurul, her üç kadın tutuklunun “iyi halli olmadığına” gerekçesiyle tahliyelerini erteledi.

Tutuklulardan Özlem Demir, “örgüte üye olmak” iddiasıyla hakkında verilen 9 yıllık hapis cezasının infazını tamamlaması nedeniyle 11 Aralık 2022’de tahliye edilmesi gerekirken, kurul kararıyla tahliyesi bir kez daha 6 ay süreyle ertelendi. Demir’e iletilen erteleme kararında gerekçeler şu şekilde sıralandı: “Telafi döneminde tabii tutulan hükümlünün infaz süresinde genel ve kısmi aramalar ile sayımlarda kurum idaresi ve personelin çalışmalarını kolaylaştırıcı hiçbir davranışının olmadığı, iyi hal uygulama kapsamında hazırlanan iyileştirme planını ısrarla kabul etmediği, toplu yaşamın gerekli kıldığı sorumluluk bilincine uygun davranmadığı, örgütsel tutum ve davranışlarına devam ettiği, toplu yaşamın gerekli kıldığı sorumluluk bilincine uygun davrandığından söz edilemediği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt propagandası yapmak’ eyleminden şüpheli sıfatıyla açık soruşturma bulunduğundan… toplumla bütünleşmeye hazır olduğundan söz edilmediği.”

AYNI GEREKÇELER SIRALANDI

Tutuklulardan Zeynep Han Bingöl ise “örgüte üye olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay cezası aldı. 22 Temmuz 2022’de tahliye edilmesi gerekirken tahliyesi ertelenen Bingöl, Kurul kararıyla “hak ederek tahliye” kararı olan 5 Haziran tarihinde tahliye olacak. Bingöl’ün Kurul görüşmesine katılmayışının yanı sıra Demir için sıralanan gerekçelerin tamamına yer verilerek tahliyesi ertelendi.

Sabite Ekinci de benzer gerekçelerle tahliye edilmedi. Ekinci, 1 Mayıs tarihinde “hak ederek tahliye” olacak. Aynı cezaevinde hakkındaki müebbet hapis cezasını tamamlamasına 1 yıldır tahliye edilmeyen Sermin Demirdağ’ın tahliyesi de geçtiğimiz günlerde bir kez daha 6 ay süreyle ertelendi.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Demirdağ, Ekinci, Bingöl ve Demir, İdari ve Gözlem Kurulu’nun kararına ilişkin İnfaz Hakimliği’ne başvurarak itiraz edecek. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve tahliyesi ertelenen diğer tutukluların isimleri şöyle:  Nedime Yaklav, Jiyan Ateş, Necla Yıldız, Mukaddes Kubilay, Rozerin Kurt, Sedef Demir ve Dilan Oynaş. 

(HABER MERKEZİ)