SYRİZA'nın başkan adayı Efi Ahçıoğlu'na yönelik cinsiyetçi saldırılara tepki

SYRIZA'nın 26 kadın üyesi, Efi Ahçıoğlu'na yönelik cinsiyetçi saldırılara tepki gösterdi. Ahçıoğlu, "Kadınlar olarak tüm bu saldırılardan rahatsız olabiliriz ama biz savaşçıyız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA'nın 26 kadın üyesi, partinin tek kadın başkan adayı Efi Ahçıoğlu'na yönelik cinsiyetçi saldırıları kınayan bir açıklama yayımladı. Açıklamada, saldırıların cinsiyetçilik örneği olduğu ve erkek adayların bu baskıya maruz kalmadığı belirtildi. 

Cinsiyetçilikle mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesinin partinin temel ilkeleri arasında olduğunu söyleyen kadın üyeler, Ahçıoğlu'nu desteklemenin SYRIZA'nın görevi olduğunu bildirdi. Bu tepkinin Ahçıoğlu'nun adaylığını onaylama anlamına gelmediğini aktaran üyeler, tepkinin kadın başkan adayının karşı karşıya kaldığı çifte standarda karşı olduğunu ifade etti. 

'BİZ SAVAŞÇIYIZ'

Aleksis Çipras'ın istifasının ardından parti liderliğine adaylığını koyan Ahçıoğlu'na karşı, sosyal medyada hakaret içerikli paylaşımlar yapılıyor. Cinsiyetçi saldırılara ve partisinden gelen desteğe ilişkin konuşan Ahçıoğlu, "Kadınlar olarak tüm bu saldırılardan, özellikle de bizim bölgemizden geliyorlarsa, rahatsız olabiliriz ama biz savaşçıyız, solun kadınlarıyız, savaşçılarız" ifadelerini kullandı. 

Ahçıoğlu, orman yangınlarına ve geçtiğimiz günlerde Atina'da meydana gelen taraftar kavgasına da değinerek şöyle devam etti: "Kendimize ve çevremize yaşadığımız bu yazı hak edip etmediğimizi, istediğimiz hayatın bu olup olmadığını soralım. Kontrolsüz yangınlar, eşi benzeri görülmemiş bir hassasiyet, işleyen bir Ortaçağ, kontrolsüz Nazi holiganlarının işlediği cinayetler." 

RAKİPLERİ DE DESTEK VERDİ

Ahçıoğlu'nun iki rakibi, Evklidis Tsakalotos ve Nikos Pappas, kadın rakiplerini destekleyen ve kendisine yönelik cinsiyetçi eleştirileri kınayan açıklamalar yaptı. Tsakalotos ve Pappas, 'yoldaşları' olarak gördükleri Ahçıoğlu'nun yanında durdukları mesajını verdi. 

Siyasi gözlemciler Ahçıoğlu'na yönelik saldırıların, parti Aleksis Çipras'ın liderliği dönemini geride bırakırken SYRIZA içinde devam eden bölünmeleri yansıttığı görüşünü öne çıkarıyor.  Ahçıoğlu, merkez kulvarda konumlanan rakipleri Tsakalotos ve Pappas'a kıyasla 'daha solcu' olarak görülüyor. Cinsiyetçi saldırılar, partinin ilerici tabanı arasında Ahçıoğlu’nu itibarsızlaştırma girişimi olarak gündeme geliyor.  Bu arada saldırıların Çipras'a yakın duran kesimlerden kaynaklanıyor olması da soru işaretleri yaratmış durumda. Uzmanlar partinin önde gelen kadınlarından gelen destek mesajının, Ahçıoğlu'nun eşitlik ve insan hakları savunucusu olarak konumunu güçlendirebileceği görüşü üzerinde birleşiyor.