Suudi Arabistan ve Suriye diplomatik ilişkileri yeniden başlatıyor

Suriye ve Suudi Arabistan'ın 10 yılın ardından karşılıklı büyükelçiliklerini açma kararı alması sonrasında, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, diplomatik ilişkilerin 10 yılı aşkın süredir kesintiye uğradığı Suriye ile karşılıklı konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başlandığını söyledi.

AA'nın Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye kanalından aktardığına göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Suudi Arabistan'ın iki ülke arasında konsolosluk hizmeti sağlama konusundaki isteği doğrultusunda Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndaki yetkililerle görüşmeler yürütüldüğünü ifade etti.

'TEMASLAR, SUUDİ ARABİSTAN-İRAN YAKINLAŞMASI İLE İVME KAZANDI'

Reuters haber ajansı da konuya ilişkin dün (23 Mart) geçtiği haberde, Suriye ve Suudi Arabistan'ın 10 yılı aşkın bir süredir kopuk olan diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmak üzere karşılıklı büyükelçiliklerini açma konusunda anlaştığını duyurmuştu. Konuya ilişkin Reuters'e bilgi veren Şam hükümetinden bir kaynak, iki hükümetin 'Ramazan Bayramı'ndan sonra büyükelçilikleri yeniden açmaya hazırlandıkları' bilgisini paylaşmıştı.

Ajansa konuşan kaynak, 'Suudi Arabistan ve Suriye arasındaki temasların, Suudi Arabistan ile Beşar Esad'ın önemli müttefiki olan İran arasındaki ilişkileri yeniden inşa etmeye yönelik anlaşmanın ardından ivme kazandığını' söylemişti.

Suudi Arabistan ve Tahran, yedi yıl aradan sonra 10 Mart 2023'te başkent Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı. (DIŞ HABERLER)