Süryani Gevriye Akgüç cinayetinde şüpheliler serbest bırakıldı

Mardin'in Midyat ilçesinde öldürülen Süryani Gevriye Akgüç soruşturmasında gözaltına alınanların tamamı serbest bırakıldı. Süryani Dernekler Federasyonu, "Faili meçhul kalmasın" çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Yemişli kırsal mahallesinde 6 Kasım’da kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından silahlı saldırıya uğrayan Süryani Gevriye Akgüç (92) hayatını kaybetti. Akgüç'ün cenazesi otopsi işlemlerinin ardından dün defnedilmek üzere İstanbul'a gönderilirken, olaya dair başlatılan soruşturma da devam ediyor.

Soruşturma kapsamında 15 kişi gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre aralarında korucu ve bazı Süryanilerin de olduğu şüpheliler ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Akgüç'ün eşinin de şüpheli sıfatıyla ifadesi alındı. Soruşturma kapsamında Gevriye Akgüç'ün arazi meselesi nedeniyle öldürülmüş olabileceği üzerinde durulurken, şüpheli olarak ifadeleri alınan kişilerin HTS kayıtlarının inceleneceği belirtildi.

'GEÇMİŞTE YAŞANANLARDAN DOLAYI ENDİŞELİYİZ'

Cinayete dair açıklamalarda bulunan Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, Enhil (Yemişli) köyünün 90'lı yıllarda yoğun saldırılar altına alındığını ve köydeki çocukların dahi o dönem öldürüldüğünü söyledi. Yaşanan olayın Süryanilerin hafızasında o günleri canlandırdığını kaydeden Türker, "Biz Süryaniler uzun yıllardan bu yana hem arazilerimize el konulması nedeniyle mücadele ediyor hem de etnik ve dini kimliğimize dönük saldırılara karşı mücadele ediyoruz. Bu nedenle de sürekli hedef haline getirildik. Bu olay endişelerimizi artırmış durumda. Geçmişte de çok fazla olay oldu, öldürülen Süryaniler oldu. Henüz failleri ortaya çıkarılmayan çok sayıda olay var. Bu olayın da faili meçhul kalmasını istemiyoruz. Süryani halkının geçmişte yaşadıklarını tekrar yaşama endişesi taşımasını istemiyoruz. Bu cinayetin bir an önce aydınlatılması en acil talebimizdir. Yetkililere çağrımız olayı aydınlatmaları Süryani halkının kafasındaki soru işaretlerini kaldırmaları yönündedir" dedi.  

'BASİT BİR SALDIRI OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Göçe zorlanan Süryani halkının 20 yıldan bu yana geri dönmeye ve kendi topraklarında yeniden yaşamı kurmaya çalıştıklarını kaydeden Türker, "Bu ve benzer olaylar Süryanilerin geri dönüşleri üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Ne yazık ki, topraklarına dönen Süryaniler de aydınlatılamayan olaylar nedeniyle göç etmek zorunda kalıyorlar. Süryani halkı tüm bunlara rağmen topraklarında yaşamakta ısrar ediyor. Gevriye Akgüç'ün öldürülmesinin basit bir saldırı ya da kişisel bir saldırı olduğunu düşünmüyoruz. Soruşturmanın şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtiyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)