Suruç'ta vefat eden Günebakan anısına kültür evi açılıyor

IŞİD’in Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde gerçekleştirdiği saldırıda vefat eden Cebrail Günebakan’ın ismi Ankara’da açılacak kültür evi ile yaşatılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- IŞİD'in 20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısı sonucu ölen 33 kişiden biri olan Cebrail Günebakan’ın ismi, Ankara’da açılacak olan kültür evine verildi.

Suruç Aileleri’nin katılımı, Mehmet Özer’in şiir, Grup Devinim'in ise müzik dinletisiyle gerçekleştirilecek olan açılış, 5 Mart Cumartesi tarihinde gerçekleştirilecek. Günebakan Gençlik Kültür Evi’nin çalışmalarını yürüten isimlerden biri olan Yücel Yavuz, kültür evinin açılma fikrinin nasıl geliştiğini anlattı. Ankara’da gençlerin kendilerini ifade edebileceği alanların sınırlı olduğunu belirten Yavuz, bunun bir nedeninin de OHAL sürecinde KHK’lar ile birçok muhalif kültür ve sanat derneğinin kapatılmasından kaynaklandığını söyledi.

‘GENÇLERİN BİR ARAYA GELEBİLDİĞİ BİR YAŞAM MERKEZİ OLACAK’

Kapatılan mekanlar sonrasında Ankara’daki gençlerin ve kentin ihtiyacına karşı yola çıktıklarını belirten Yavuz, Günebakan Gençlik Kültür Evi’ni “Gençlerin bir araya gelebildiği, atölyelerde, film gösterimlerinde, söyleşilerde, panellerde, etkinliklerde buluşabildiği, birlikte tartışıp üreteceği ve paylaşacağı bir yaşam merkezi olacak” diyerek tanımladı.

‘FİLM GÖSTERİMLERİ, KİTAP OKUMALARI VE KURSLAR GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Yavuz, kültür evi kapsamında yapacakları etkinliklerin, sanattan, sağlığa, hukuktan, ekolojiye kadar geniş bir yelpazede gerçekleştirileceğini belirterek şunları kaydetti:

“Bütün alanlara dair üreteceğimiz ve paylaşacağımız bir program çıkarıyoruz. Gelen önerilere ve tekliflere de açığız. Bunlardan biraz bahsetmek gerekirse; her hafta film gösterimleri olacak. Birlikte belirlediğimiz bir kitabı okuyup her hafta tartışmak için toplanacağız. Aynı zamanda Farsça kursu, bağlama kursu, yaratıcı drama atölyeleri, genç kadınlar için cinsel sağlık atölyeleri, liseli öğrenciler için üniversitelilerin dayanışmayla vereceği matematik dersleri olacak. Bunlar için kayıt formları oluşturuyoruz. Bunlar dışında Kürtçe, Zazaca, Ermenice, Arapça ve diğer coğrafyamızda yaşayan dillerin kursları; birçok müzik kursu, resim kursları da yapmak istediğimiz etkinlikler.”

‘ŞULE ÇET KİTAPLIĞIMIZI DAYANIŞMA İLE ÖRDÜK’

Günebakan Gençlik Kültür Evi oluşumunu aynı zamanda dayanışma ile sağlıyor. Çağrılarının karşılık bulmasının mutluluk ve umut verici olduğunu söyleyen Yavuz, “Öğrencilerden öğretmenlere, yazarlardan yayınevlerine çok geniş skalada dönüşler aldık. Örneğin Şule Çet Kitaplığı'mızı sadece dayanışmayla ördük. Sandalye masa gibi ihtiyaçlarımızı da bu şekilde hallettik. Herkes elinde olanı verdi ve Günebakan'ı yeni baştan yarattık. Hâlâ eksiklerimiz olmakla beraber 5 Mart günü yapacağımız açılışa hazırız” diye konuştu. (DUVAR)