Suriye’de en şiddetli kış: Binlerce mülteci donma tehlikesiyle karşı karşıya

Suriye’de hava sıcaklığı -14 derecelerde. Mülteci kamplarında kardan dolayı birçok çadır çöktü, 15 çocuk donarak yaşamını yitirdi. Dondurucu soğuktan 1,5 milyon insan etkilendi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Kar yağışı, dondurucu soğuklar, Türkiye sınırındaki ve Suriye’deki birçok mülteci kampını etkiledi. Hatay’ın Yayladağı ilçesinde sınırda bulunan ve Suriye’de Efrin, Cereblus, Azez’deki kamplarda kalan yaklaşık 1,5 milyon insan kar altındaki çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Kampta kalan mülteciler, bu sene en şiddetli kışı yaşadıklarını belirtti.

GÜVEÇÇİ’DE BİR TEK KIZILAY VAR

Suriye’de faaliyet yürüten bir insani yardım kuruluşu çalışanından bölgeye dair bilgi aldık. Kent merkezinin dışında dağlık bölgede, sınırlarda yer alan kamplarda durum biraz daha kötü. Hatay Yayladağı ilçesi Güveççi köyünde bulunan 52 mülteci kampında 20-25 bin arası insan çadırda kalıyor. Hava sıcaklığının -7 olduğu bu bölge, merkezden uzak dağlık alanda yer aldığı için insani yardım kuruluşlarının çok uğrak yeri değil. Bilgi aldığımız çalışan, Güveççi köyündeki kamplarda Kızılay’ın aktif olduğunu söyledi. Bunun nedeni de uluslararası kuruluşların, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçip direkt İdlib şehir merkezindeki kamplara gidiyor olması.

15 ÇOCUK DONARAK ÖLDÜ

Afrin-Cerablus arası 350 kamp var. Bu kamplarda 1 milyondan fazla insan çadırda yaşıyor. Afrin’de hava sıcaklığı -10, Cerablus ve Azez’de sıcaklık -14’lerde. İnsani yardım görevlisi, Afrin ve Cerablus’ta 15 çocuğun donarak öldüğünü belirtti. Yine aynı bölgede insanların ısınmak için yaktıkları ateşlerden yangınlar çıkıyor. Çok sayıda çadır yanarken, 5 kişi de çıkan yangınlarda yaşamını yitirdi.

206 KAMP KARDAN ZARAR GÖRDÜ

Kamplarda kaç çadırın kardan dolayı çöktüğüne dair net bilgi yok ama 206 kamp, kar yağışından dolayı zarar gördü. Yardım görevlisi çadırların karda çökmesinin bir başka nedeninin de sefine tarzında olmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Sefine çadırları oda şeklinde tepesi düz olduğu için kar ağırlık yapınca direkt çöküyor. Bu tarz çadırların temizlenmesi de zor.

'KORKU FİLMİ SAHNELERİ GİBİ'

Birleşmiş Milletler’in kıdemli uluslararası insani yardım görevlisi Mark Cutts, hem Twitter adresinden fotoğraf ve videolarla yaptığı açıklamada hem de New York’taki BM muhabirlerine bilgi vermek için video konferans aracılığıyla katıldığı yayında Suriye’deki duruma dair bilgi verdi. Suriye’deki kamplarda ağırlaşan hava şartları nedeniyle korku filmlerindeki sahneleri andıran görüntülerin ortaya çıktığını, kamplarda kalan insanların “Lütfen bizi bu çadırlardan çıkarın” dediğini aktaran Cutts, çok acil bir şekilde yeni barınma yerleri yapılması gerektiğini söyledi.

'KAMPLARDA 68 YANGIN MEYDANA GELDİ'

Mark Cutts ayrıca çadırlarda çıkan yangınlara dikkat çekerek, şöyle dedi: "Yangınlar çadırlarda yaşayan insanlar için büyük tehlikedir. Kuzaybatı Suriye’de bu ay 68 yangın meydana geldi ve 2 ölüm, 24 yaralanma oldu. Yerinden edilmiş insanlar acilen çadırlardan daha güvenli, daha onurlu geçici yerlere taşınmalı.”

'150 BİN İNSAN DONMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA'

Cutts, sıfırın altındaki sıcaklıklarda yırtık ve çürük çadırlarda yaşayan yaşlılar ve engelliler için durumun çok daha zor olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kamplarda yaşayan 100 bin Suriyeli yoğun kar yağışından olumsuz olarak etkilendi. Yaklaşık 150 bin kişi de yağmur altında donma tehlikesiyle karşı karşıya. Tüm bölgeyi saran bu soğuk havanın etkilerinden gerçekten acı çeken çeyrek milyon Suriyeli var. Bölgede yerlerinden edilmiş 2,8 milyon kişi var. Son birkaç gündür insani yardım çalışanları yolları temizlemek, gezici klinikler kurmak, hasarlı çadırları onarmak veya değiştirmek, yiyecek, battaniye ve kışlık giysi gibi acil ihtiyaç duyulan malzemeleri sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar.”