Süper Lig'de derbi haftası: Trabzonspor moral, Galatasaray zirve hedefinde

Süper Lig'de Trabzonspor yarın sahasında Galatasaray'ı ağırlayacak. Zorlu karşılaşmanın analizini yapan Trabzonspor camiasının önemli isimleri derbilerin sürprizlere açık olduğunu söylediler.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Süper Lig'in 21. Haftası yarın Trabzonspor-Galatasaray derbisine sahne olacak. Papara Park'ta 19.00'da başlayacak karşılaşmayı hakem Abdülkadir Bitigen yönetecek.

Trabzonspor'un Süper Lig'e yükseldiği 1974-1975 sezonunda başlayan 50 yıllık rekabette yapılan resmi ve özel 136 karşılaşmanın 61'ini Galatasaray, 44'ünü Trabzonspor kazandı, 31 müsabakada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı.

Lig, Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası, Başbakanlık Kupası, TSYD Kupası ve özel maçlar olmak üzere geride kalan karşılaşmalarda Galatasaray 178, Trabzonspor ise 152 kez gol sevinci yaşadı.

LİG REKABETİNDEKİ 102. MAÇ

Galatasaray ile Trabzonspor, ligde yarın 102. kez karşılaşacak. Ligde daha önce yapılan 100 karşılaşmanın 44'ünü Galatasaray kazanırken, 32 maçta gülen taraf Karadeniz ekibi oldu ve 25 müsabaka berabere sonuçlandı. Süper Lig maçlarında Galatasaray 131, Trabzonspor ise 115 gol attı.

İki ekip arasında Trabzon'da yapılan 50 lig maçında ev sahibi Trabzonspor 20, konuk Galatasaray ise 17 kez galip geldi. Trabzon'daki 13 karşılaşma da beraberlikle sonuçlanırken, Trabzonspor'un 60 golüne karşılık, Galatasaray 61 gol kaydetti.

TRABZONSPOR'DA 7 ÖNEMLİ EKSİK

Zorlu karşılaşma öncesi Trabzonspor'da önemli eksikler bulunuyor. Bordo-Mavili takımda sezon başında sakatlanan Orsic'in dışında Denswil'in sakatlığı bulunuyor. Afrika Uluslar Kupası için milli takımlarında bulunan Onauchu, Pepe ve Trezeguet'e de zorlu maçta görev yapamayacak. Ayrıca hafta içinde kadro dışı bırakılan Abdülkadir Ömür ve Umut Bozok da müsabakada forma giyemeyecek.

Galatasaray'da ise milli takımlarında bulunan Bakambu ve Ziyech'in dışında sakatlığı süren Sergio Oliveira derbide görev yapamayacak. Sakatlığını atlatan Icardi'nin ise karşılaşmaya 11'de başlaması bekleniyor.

Karşılaşma öncesi 51 puanlı Galatasaray ikinci sırada zirve takibini sürdürürken Trabzonspor 37 puanla üçüncü sırada yer alıyor.

Derbi maçını analiz eden Trabzonspor'un eski futbolcu ve antrenörleri karşılaşmada Galatasaray favori gözükse de sonucun sürprize açık olduğunu dile getirdiler. Abdullah Avcı yönetimindeki Trabzonspor'un derbi karşılaşmalarında iyi performans gösterdiğini belirten usta isimler Bordo-Mavili ekibin eksiklerine rağmen seyircisi önünde oynamanın avantajını iyi kullanacağı görüşünde birleştiler.

TEKELİOĞLU: DERBİ MAÇLARI FARKLI SONUÇLARA AÇIKTIR

Trabzonspor'un eski teknik direktörlerinden Sadi Tekelioğlu, derbi karşılaşmalarda takımların güncel performanslarının aksine sonuçlar ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Trabzonspor'un çok iddialı olduğu dönemlerde Fenerbahçe karşılaşmalarından puansız ayrılmasına karşın zor zamanlarında rakibini çok formda olmasına rağmen mağlup edebildiğini hatırlatan Tekelioğlu, yarınki karşılaşmanın da bu örneği yansıtabilecek bir maç olabileceğini dile getirdi.

Galatasaray'ın hem kadro kalitesi hem de Trabzonspor'un önemli eksikleri sebebiyle maça favori olarak çıkacağını kaydeden Tekelioğlu, "Trabzonspor'un as kadrosundan 7 oyuncu olmasa da sahaya yine 11 oyuncu çıkacak. Trabzonspor'un çok ezileceği bir durumda olduğunu düşünmüyorum ve maçta gereken çabayı gösterdiği takdirde galibiyeti alabileceğine inanıyorum. Trabzonspor kaybetse dahi çok olumsuz bir durum olmayacak fakat geçen haftaki Antalya karşılaşmasında takımın görüntüsü, durumu çok olumsuzdu" dedi.

Sadi Tekelioğlu
'ÖNDE BASMAK TRABZONSPOR'UN ZARARINA OLABİLİR'

Tekelioğlu, karşılaşma ile ilgili görüşlerini şöyle sürdürdü:

"Trabzonspor bekleyerek oynamalı. Önde basmaya çalışırsa Galatasaray pas trafiğiyle bu baskıyı kırabilir ve hızlı oyuncularıyla etkili hücumlar gerçekleştirebilir. Trabzonspor'un savunmasının da iyi olmadığını düşünürsek bu olumsuz sonuçlara neden olabilir. Trabzonspor alan savunmasını iyi yapmalıdır. Alan savunmasını yapmak bir geri çekiliş değil, oyun anlayışıdır. Avrupa'nın önemli takımları da bunu yapmaktadır. Böyle bir strateji iyi bir sonuç almasını sağlayabilir.

Trabzonspor'da kaleci Uğurcan kilit rol oynayacaktır. Hücumda da Enis'ten çok umutluyum. Galatasaray'da Kerem hızı ve etkili şutlarıyla Trabzonspor'un ağır savunmacılarına karşı önemli rol oynayacaktır."

TEMİZKANOĞLU: TRABZONSPOR CESARETLİ OYNAMALI

Trabzonspor ve A Milli Takım'ın eski savunma oyuncularından Ogün Temizkanoğlu da Bordo-Mavili takımın çalkantılı günlerden geçtiğini ve karşılaşmanın kendileri açısından zor geçeceğini söyledi.

Trabzonspor'un derbi karşılaşmasına çok önemli oyuncularından yoksun çıkacak olmasının Bordo-Mavili ekibi etkileyeceğini vurgulayan Temizkanoğlu, "Trabzonspor saha içerisinde mutlaka tek bir yumruk olarak üstün bir mücadele göstermek zorunda. Oyuncular ve teknik kadronun birbirlerine olan inancı bu maçta göstermesi gerekiyor. Abdullah Avcı'nın oynatmak istediği savunma sistemi bütün takım halinde yapıldığı zaman geçerli olan bir sistem. Eğer Trabzonspor geride bekleyip kontra ataklarla sonuca gitmeyi denerse bence bu yanlış bir tercih olacaktır. Trabzonspor bütün eksiklerine rağmen kendi gibi oynamalı, cesaretli bir futbol ortaya koymalıdır" dedi.

Mücadelede favorinin kağıt üzerinde Galatasaray olduğunu kaydeden Temizkanoğlu, "Maçın kilit ismi Trabzonspor adına Mendy olabilir. Mendy temposu ve fiziği ile hem defansif olarak takıma katkı sağlayıp hem de oyunu rakip alana taşıyabilecek bir oyuncu. Mendy bu maçta Galatasaray'daki Torreira'nın iki katını yapmak zorunda. Trabzonspor'un savunma oyuncularının ağır olmasından dolayı rakip Galatasaray'da süratiyle ön plana çıkan Kerem Aktürkoğlu önemli bir silah olabilir" diye konuştu.

Ogün Temizkanoğlu
YILMAZ: TRABZONSPOR MAÇI KAYBETMEZ

Trabzonspor'un eski golcülerinden Mehmet Yılmaz ise Trabzonspor'un eksiklerine rağmen maçı kaybetmeyeceğine inanıyor. Trabzonspor'un Abdullah Avcı yönetiminde derbi performanslarının yüksek olduğunu kaydeden Yılmaz, "Trabzonspor stresi iyi yöneten bir takım. Oyunu iyi okuyan, rakibi iyi analiz eden bir Abdullah Avcı karşılaşmaya takımını en iyi şekilde hazırlayacaktır. Trabzonspor'un eksik oyuncuları olmasa maça daha farklı bakabilirdik. Trabzonspor yine de ev sahibi avantajını kullanacaktır. Galatasaray favori gibi gözükse de ben Trabzonspor'un kaybetmeyeceğini düşünüyorum" görüşünü paylaştı.

 

Mehmet Yılmaz

Konuk ekip Galatasaray'ın da mutlak 3 puan için karşılaşmaya çıkacağını belirten Yılmaz, "Galatasaray'ın çok kaliteli bir kadrosu var. Bazen oyun olarak çok iyi olmasalar da üstün özellikli oyuncularla sonuca gidebiliyorlar. Kolay bir maç olmayacak. Trabzonspor önce rakibini durdurmaya çalışıp topun arkasında bekleyerek hızlı ataklarla rakip kaleye gitmeyi düşünecektir. Trabzonspor 0-0'ı ne kadar iyi oynarsa o kadar direnç kazanacaktır ve Galatasaray'ı daha fazla risk almaya yönlendirerek önde daha fazla alan bulabilecektir diye düşünüyorum" sözlerini kullandı.

Eski golcü Trabzonspor'da kaleci Uğurcan Çakır başta olmak üzere Berat Özdemir ve Bakasetas'ın performanslarının maçta belirleyici olacağını dile getirdi.