Sudan'da ihtilaflı bölgede silahlı saldırı: 6 kişi hayatını kaybetti

Sudan ve Güney Sudan'ın hak iddia ettiği ve iki ülke tarafından atanan yetkililerin yönettiği Abyei'de silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda altı kişi hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan ve Güney Sudan arasında ihtilaflı olan Abyei bölgesinde silahlı kişilerce düzenlenen pusuda aralarında üst düzey bir yerel yöneticinin de olduğu altı kişi öldü.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Abyei Baş İdaresi Yardımcısı Noon Deng ve ekibi, Abyei'den Aneet kasabasına giden yolda saldırıya uğradı. Hükümet yetkilileri, heyetin saldırı sırasında Rummamer bölgesine yaptığı resmi bir ziyaretten döndüğü bilgisini verdi. Güney Sudanlı milletvekili Tereza Chol, ajansa yaptığı açıklamada, Deng, şoförü, iki koruması ve ulusal güvenlik kurumundan iki kişinin öldüğünü söyledi.

'ÖLDÜRÜLENLERİN CESETLERİ HENÜZ BÖLGEDEN ALINAMADI'

Abyei İdari Bölgesi'nin Bilgi Bakanı Bulis Koch, 31 Aralık Pazar günü yaşanan saldırıdan, Güney Sudan ile komşu olan Warrap eyaletinin Twic bölgesindeki silahlı gençleri sorumlu tuttu. Koch, pazartesi sabahı itibarıyla altı cesedin henüz bölgeden alınamadığını bildirdi. 

Koch'un Warrap eyaletinden mevkidaşı William Wol ise saldırıyla ilgili olarak birilerine 'parmakla işaret etmek' için henüz çok erken olduğunu savundu.

ABYEİ'NİN ÖZEL BİR İDARİ STATÜSÜ VAR

Petrol açısından zengin olan söz konusu ihtilaflı bölgede Dinka etnik grubunun iki rakip fraksiyonu olan Twic Dinka ve Ngok Dinka arasında, idari sınırların nereden geçmesi gerektiği konusunda bir anlaşmazlık bulunuyor. 

Güney Sudan, 2011 yılında Sudan'dan bağımsızlığını ilan ederken, Abyei bölgesi üzerinde her iki ülke de hak iddia ediyor. Abyei'nin özel bir idari statüsü bulunuyor ve her iki ülke tarafından da atanan yetkililerin olduğu bir yönetim tarafından idare ediliyor. (DIŞ HABERLER)