Sudan'da çatışmalar: Sivil kayıpların sayısı 850'ye yükseldi

Sudan Doktorlar Sendikası, ordu ve paramiliter HDK arasında 36 gündür devam eden çatışmalarda 850 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 bin 394 kişinin yaralandığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 36 gündür devam eden çatışmalarda sivil can kayıplarının sayısı 850'ye yükseldi.

Ülkedeki duruma ilişkin açıklama yapan Sudan Doktorlar Sendikası, başkent Hartum ve diğer kentlerde ordu ile HDK arasında yaşanan çatışmalarda 850 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 bin 394 kişinin yaralandığını duyurdu.

'OLANLAR KABUS GİBİYDİ'

Reuters haber ajansına konuşan görgü tanıkları da başkent Hartum'un dışındaki bölgelere bu sabah hava saldırıları düzenlendiğini aktardı. Buna göre, bugün erken saatlerde güneydeki Omdurman ve kuzeydeki Bahri bölgeleri hava saldırılarının hedefi oldu. Görgü tanıkları, hava saldırılarının bazılarının Omdurman'daki devlet yayın organına yakın bir bölgede gerçekleştiği bilgisini paylaştı. Hartum'daki görgü tanıkları ise durumun 'nispeten sakin' olduğunu, fakat ara ara silah seslerinin geldiğini belirtti. 

Omdurman'ın Al Salha mahallesinden telefonla Reuters'a bilgi veren 33 yaşındaki Sanaa Hassan, "Bu sabah erken saatlerde topçu ateşi ile karşı karşıya kaldık. Tüm ev sallanıyordu Korkunçtu. Herkes yataklarının altına girdi. Olanlar kabus gibiydi" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında, tarafların uzun süredir yaşadığı fikir ayrılıklarının artması sonucu silahlı çatışmalar başlamıştı. Sudan'da ordu ile paramiliter HDK arasında devam eden çatışmaların durması için Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde taraflar arasında yürütülen görüşmeler sonucu 11 Mayıs'ta "Cidde Bildirgesi" imzalanmıştı. Bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğuna vurgu yapılmıştı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 843 binden fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 259 bin kişinin ise komşu ülkelere geçtiğini bildirmişti. IOM, çatışmaların devam etmesi halinde 1,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden olacağı öngörüsünde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)