Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı Ukrayna'ya gönderdiği Stinger füzeleri nedir?

Almanya'nın tarihi bir politika değişimiyle Ukrayna'ya 500 Stinger füzesi yollama kararının ardından, ABD'nin de pazartesi günü 200 Stinger'i Kiev'e gönderdiği ortaya çıktı. Peki Stinger füzesi nedir?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın saldırılarının devam ettiği Ukrayna'ya Batı'dan silah yağmaya devam ediyor. Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası politikalarında tarihi bir değişimle Ukrayna'ya 500 Stinger füzesi yollama kararının ardından, ABD'nin de Kiev'e geçtiğimiz hafta açıklanan 350 milyon dolarlık yardım paketi çerçevesinde bu füzelerden yüzlerce adet yolladığı belirtildi. NBC News'a konuşan Kongre yetkilileri, Ukrayna'ya ABD tarafından 200'den fazla Stinger füzesi gönderildiğini öne sürdü.

Hollanda'nın da, Berlin hükümetinin pazar günü üçüncü ülkelere transfer kısıtlamalarını kaldırmasıyla, Kiev yönetimine bu füzelerden gönderme kararı açıklanmıştı. Litvanya ve Letonya da benzer kararlar açıklamıştı.

Peki, Rusya'nın hava saldırılarına karşı Ukrayna'da gönderilen Stinger füzeleri (MANPAD) nedir, ne işe yarar?

Stinger füzeleri, uçakları düşürmek için kullanılabiliyor. Soğuk Savaş sırasında, ABD hükümetinin Sovyet helikopterlerini düşürmeleri için Afganistan'daki militanlara bu füzeleri gizlice tedarik ettiği ortaya çıkmıştı. Suriye'deki iç savaşta da, Türkiye dahil bir dizi ülke silahlı isyancılara bu silahları tedarik etmekle suçlanmıştı.

Stingerler, alçak irtifadaki uçak ve helikopterlere karşı kullanılan ve bir kişi tarafından taşınabilip omuzdan ateşlenen sistemler. Hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen füzeler, 'pasif güdümlü ateşle-unut tipi' hava savunma füze sistemi olarak anılıyor. Tek personel tarafından omuzdan atılarak kullanılabiliyorlar, yüksek isabet ve tahrip özellikleri ile kara birliklerinin hava savunmasında etkili olabiliyorlar. (DIŞ HABERLER)