Merkezefendi, Süper Lig için tahkime gidiyor

Türkiye Basketbol Federasyonu, 16 takımlı Süper Lig’den çekilen Bandırma Basketbol İhtisas Kulübü’nün yerine yeni bir takım alınmayacağını ve önümüzdeki sezonun 15 takımla oynanacağını açıkladı. Süper Lig’deki 16’ncı takım olmak için başvuran Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket takımı ise kararın ardından tahkime gitme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Bandırma Basketbol İhtisas Kulübü’nün Süper Lig’den çekilme kararının ardından ligde yer almak için talepte bulunan Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket'in başvurusu Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından reddedildi. Federasyon, 2020-2021 sezonunu 16 takımla değil, 15 takımla oynanmasına kararı verdi. Basketbol Federasyonu’nun, “Mali Denetim ve Lisans Talimatı’nda istenen şartları karşılayamaması” nedeniyle başvurusunu reddettiği Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket kulübü, konuyla ilgili açıklama yaparak kararı hukuka aykırı bulduğunu ve tahkime taşıyacağını bildirdi.

FEDERASYON: İSTENEN ŞARTLAR KARŞILANAMADI

Türkiye Basketbol Federasyonu dün akşam saatlerinde internet sitesinden yaptığı yazılı açıklama ile Basketbol Süper Ligi’nin 16 yerine 15 takım ile oynanacağını duyurdu. Lig’e alınmak için başvuru yapan tek takım olan Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket’in başvurusunun reddedildiği belirtilen açıklamada, “Denizli ekibinin lisans başvuru dosyasının incelenmesi sonucunda, Kulüp Mali Denetim ve Lisans Talimatı’nda istenen şartları karşılayamaması üzerine Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Spor Kulübü’nün ING Basketbol Süper Ligi’nde mücadele etme başvurusunu kabul etmedi. Böylece ING Basketbol Süper Ligi’nde 2020-2021 sezonunun 15 takımla oynanması kararlaştırıldı” ifadelerine yer verildi.

‘BAŞVURUMUZU DAHA ÖNCE YAPMIŞTIK’

Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Yönetim Kurulu, yaptığı açıklamada kararı şöyle eleştirdi: "Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Kulübü, Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun, Bakırköy Basketbol Kulübünün 30.06.2020 tarihli 682 sayılı kararıyla düşürülmesi sebebiyle, 2020-2021 sezonunda Basketbol Süper Liginde oynamak için müracaat etmiş ve belgelerini Basketbol Federasyonu’na sunmuştur. Bu karar, Bakırköy Basketbol Kulübü'nün düşürülmesi sebebiyle alınmış ve Bakırköy Basketbol Kulübü’nün yerine BSL'ye Petkimspor alınmıştır. Bu aşamadan sonra Kulübümüzün başvurusu dışında başka başvuru yapılmamıştır. Bu tarihten sonra, dün itibarıyla Bandırma Lig’den çekilmiş ve kalan tek başvurucu olan takımımız Basketbol Süper Ligi’ne katılmaya hak kazanmıştır. Başvuru için gerekli şartlar ve süreler Bandırma’nın çekilmesiyle oluşmuştur. Basketbol Federasyonu, Bandırma’nın çekilmesi neticesinde yeni bir karar almamıştır."

Federasyon’un gerekçe olarak gösterdiği mali denetimin bağımsız denetçi Ergün Okçay tarafından yapıldığı ve kulübün hiçbir borcu olmadığı belirtilen açıklamada, “Muhtemel 2020-2021 BSL bütçesi de onaylanmıştır. Mali denetim raporuna kulübe ait her türlü yayından ulaşılabilir. Kulübümüze eksik belge olduğuna dair usulüne uygun olarak gönderilmiş resmî bir yazı ulaşmamıştır. Üstelik, Bandırma ligden çekileli henüz bir gün olmuştur. Bu süreçte, bizzat Basketbol Federasyon Başkanımız tarafından Pazartesi fikstüre katılacağı söylenen Kulübümüzün, yazılı ve görsel medyada da BSL'de olduğu yoğun şekilde dillendirilmiştir” denildi.

‘TFF 21’E YÜKSELTTİ, TBF 15’E DÜŞÜRDÜ’

Alınan kararı, "Hem mantığa hem hukuka aykırı” olarak değerlendiren Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Kulübü, kararın alındığı toplantıda Federasyon Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun yurt dışında olduğu için bulunmadığını vurguladı. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), pandemi nedeniyle küme düşmeyi kaldırarak önümüzdeki sezon Lig’i 21 takımla oynatma kararının hatırlatıldığı açıklamada, “Eğer bir eksiklik var ise, talimatlara göre tarafımıza süre verilmesi gerekirken neden verilmemiştir?” denilerek tepki gösterildi. (DUVAR)