53 yıl sonra ehlen ve sehlen Hatayspor*

12 Temmuz akşamı Hatay sokakları 53 yıl sonra gelen şampiyonlukla doldu taştı. Savaş, ekonomik kriz, korona virüsü derken epey içine çekilen Hatay’da, Hatayspor’un şampiyonluğu ile uzun zamandan sonra yüzler güldü. Hatayspor’un Süper Lig'e çıkmasının ardından kulübün taraftar grubu İstila ile bu başarıyı konuştuk. İstila Hatay Taraftar Grubu’nun kurucularından Hüseyin Yıldırım, “Bu zaferle birlikte daha önce olmayan bir şey olacak ve aidiyet duygusu gelişecek. Artık 3 büyük takımın yanı sıra bir Hatayspor taraftarı da olacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - 12 Temmuz 2020… Akşam saatlerinde tüm Hatay halkı sokağa döküldü. Caddeler arabalarla ve insanlarla dolup taştı. Bütün Hataylılar tek bir yürek olmuştu. Tek bir duyguyu paylaşıyor, aynı sloganları atıyordu. Hayır, siyasi ya da benzeri bir durum değildi nedeni. Hatay halkının 53 yıllık hasreti sona ermiş; son yıllarda tüm dünya üzerinde olduğu gibi Türkiye’nin en güneyinde de hakim olan savaş gerginliği, salgın endişesi gibi durumlar bir anlığına kendisini çok daha başka duygulara bırakmıştı. Hataylıların ağzında tek bir slogan vardı: ‘Şampiyon Hatayspor’. Hatayspor ligin son maçında Afyonspor’u yenerek şampiyon olarak Süper Lig’e yükselmişti.

1967 yılında futbol müsabakaları yardımıyla halkın ilgisini çekmek ve gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmak, uzak tutmak amacıyla kurulmuştu bu köklü takım. Kuruluşunda kentin ileri gelenlerinden; Razık Gazel (başkan), Orhan Aksuyu (2.başkan), Fatih Hocaoğlu (genel kaptan) ve Hüsnü Hataylı olmak üzere birçok önemli simanın imzası vardı. 3 farklı yerel takım olan Kurtuluşspor, Esnafspor ve Reyhanlı Gençlikspor’un birleşmesiyle futbol dünyasında yer almaya başlandı. Renkleri; asaleti temsil eden bordo, temizliği ve saflığı temsil eden beyaz olarak belirlenmişti. Ayrıca barışı simgeleyen defne yaprağı yeşili de üçüncü renk olarak Hatayspor için tanımlanmış oldu.

53 YILIN ARDINDAN GELEN ŞAMPİYONLUK

2019-2020 sezonuna girerken büyük umutların varlığı, süper lige çıkma arzusu kuşkusuz başta tüm takım olmak üzere bütün Hatay halkında da mevcuttu. Popov, Barbosa gibi önemli isimlerin takımda yer almasının yanı sıra geçen sezonki muhteşem performansa rağmen son maçta Süper Lig'i kaçıran takımın birçok önemli yerli futbolcusu da takımda muhafaza edilmişti. Sezonun bitmesine bir hafta kala şampiyonluğu ilan ettiler ve 53 senelik hasreti sona erdirdiler.

Hatayspor elde ettiği başarılarla birlikte kentte önemli bir taraftar sayısına da ulaşmaya başladı. Maçlara ilgi oldukça arttı ve taraftar grupları oluştu. İşte bu taraftar gruplarının en önemlilerinden biri olan ‘İSTİLA’ ile Hatayspor'un şampiyonluğunu, geleceğini neler yapılması gerektiğini konuştuk.

30 yaşındaki Hüseyin Yıldırım İstila Hatay Taraftar Grubu’nun kurucularından. Grup olarak 3 senedir Hatayspor tribünlerindeler ama kendisi 7 yaşından beri babasıyla Hatayspor maçlarına katılıyor. Daha önce Cadde, İllegal gibi farklı gruplarda yer aldığını belirten Yıldırım, “Askerlik gibi durumlardan kaynaklı dışarıda olmak zorunda kaldım. Ancak döndüğümde mevcut grupların dağılması ya da potansiyellerinin düşük olmasından dolayı Hatay’a yeni bir taraftar grubu kazandırmak istedik ve İstila Hatay’ı kurduk. Ultrasantochia ile birleşerek İstila çatısı altına girdik," diyor.

‘TRİBÜNLERDE FAİRUZ, HAÇ, TÜRK BAYRAĞI’

Hatayspor taraftarının tribün desteğinin az olduğunu, Hatay’ın mozaiğini tribünde temsil etmek istediklerini vurgulayan Yıldırım, “Kare pankartlar yaptık. Bu kare pankartlardan bir tanesinde haç işareti vardı Hristiyan taraftarlarımızı temsil etmesi için, başka kardeşlerimiz Fairuz (Feyruz) pankartı istedi. Bu da Alevi kardeşlerimizi temsil eden bir pankart oldu. Türk bayraklarıyla da herkesi temsil eden bir tribün oluşturmaya çalıştık. Bunları yaparak bir yandan da Hatayspor’a marka değeri katmaya çalıştık,” ifadelerini kullandı.

KÜME DÜŞECEKKEN ŞAMPİYONLUĞA OYNAYAN TAKIM OLDU

4 kişi ile çıktıkları İstila serüveninde 500 kişiye yükselmiş Hüseyinlerin grubu. Takımın başarısı ile kendi büyümeleri de baş başa olmuş. Birbirlerini destekleyip, beslemişler. Hüseyin 53 yıl sonra gelen başarıya dair duygularını da şu sözlerle aktarıyor:

“Ayılmak istemediğimiz bir sarhoşluğun içerisindeyiz. Geçmişte bu başarıları kıl payı kaçırdık. Kimse inanmıyorken biz inandık bu başarıya. Bir gecede 35 bin tweet attırdık, bu da inancımızı gösteriyor. Bu başarıda çok ortak payda var ama Lütfü başkanın (Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş) hakkını kimse inkar edemez. Lütfü başkan olmasa takıma bu kadar para akışı sağlanamazdı ya da olsa bile bu paralar çarçur olurdu. Takımı 2. lig katagorisinde küme düşecekken aldı, borçları sıfırladı ve şampiyonluğa oynayan bir takım yarattı. Daha önce gelen yönetimlerin hiçbiri bunu başaramadı. Başkan sporu seviyor. Sözü vardı takımı süper lige çıkarmak için. Sözünü tuttu.”

İLHAN PALUT BAŞARIYI GETİRENLERDEN BİRİ

Başarıyı getiren paydalarda Lütfü Savaş’ın yanı sıra İlhan Palut’un da emeği olduğunu belirten Hüseyin Yıldırım, “İlhan Palut, birçok insanı Hataysporlu yapanlardan birisidir. Bu işin aktörleri her zaman oyuncular ve teknik direktörlerdir. Yöneticiler biraz daha arka plandadır. Bence İlhan Palut’u yaratan Lütfü Savaş ve bu başarıya inandıran da İlhan Palut’tur,” diyor. Yıldırım, şu haliyle takımın Süper Lig'de mücadele etmesi için takıma, takviye yeni isimlerin transferinin şart olduğunu düşünüyor: "Süper Lig kurtlar sofrası, taraftarı heyecanlandıracak transferler lazım.”

İSTİLA HATAY: 7'DEN 70'E TRİBÜNLERDE

Süper Lig'in bir başka önemli getirisinin aidiyet duygusu olacağının altını çizen Yıldırım, “Takıma karşı aidiyet duygusu olacak. Sadece Hataysporlu bir taraftar kitlesi olacak. Ayrıca şuna da değinmek istiyorum. Ne olursa olsun 3 büyük kulüplerden biri şehre geldiği zaman kenti kalkınacak. Pandemi sürecinin de etkisiyle turizm gibi gelir kaynakları etkisini yitirdi. Hatayspor’un Süper Lig'e çıkması bu anlamda da canlılık yaratacaktır” diye konuştu.

Hatay halkını önümüzdeki sezon taraftar grubumuzun çatısı altında Hatayspor’u desteklemeye çağrı yapan İstila Hatay’ın kurucularından Hüseyin Yıldırım, son olarak şunları söylüyor:

"Siyasete girmeden, ayrım yapmadan sadece Hatayspor’a destek vermek için bir arada olalım. Hatay birçok özelliğe sahipken bir marka değeri yok. Hatayspor’la beraber bir marka değeri oluşmaya başladı bunu koruyalım. 7’den 70’e herkesi tribünde istiyoruz. Herkesin imreneceği bir tribün yaratıp Hatayspor’u hep beraber taşıyalım. Sporun gücü herkesi bir araya getirir. Tribün kültürüdür bu. Seneye bu kültürü birlikte yaratalım."

*Hoş geldin

Etiketler futbol hatayspor