Jirka Grahl: Erdoğan'la fotoğraf çektirmeleri aptalcaydı

Son şampiyon Almanya bugün sahaya çıkıyor. Turnuvadaki ve Meksika karşısındaki şansları ne olacak?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Kupası açılış maçı öncesinde Avrupa Futbol Taraftarlar Birliği'nin organizasyonu için kurduğumuz futbol takımında Çekya asıllı bir Alman Gazeteci de vardı. Jirka Grahl. Sosyalist bir günlük gazete olan Yeni Almanya Gazetesi için Rusya'da bulunan Jirka'yı yakalamışken Almanya Milli Takımı'nın turnuvayı kazanma şansını, Leroy Sane'nin kadroda olmayışını, Meksika karşısında neler yapabileceklerini ve neredeyse 1 aydır süre gelen ve bitmeyen Mesut Özil ve İlkay Gündoğan hakkındaki tartışmaların takımı nasıl etkileyebileceğini konuştuk.

Jirka Grahl

Almanya'nın Dünya Kupası'nı kazanma şansı var mı?

Dürüst olmak gerekirse Almanya'nın şansının ne olduğunu kimse bilemiyor. Son Dünya Kupası Şampiyonuyuz, son Konfederasyonlar Kupası Şampiyonuyuz, böyle bir kadromuz var ama Konfederasyonlar Kupası'nda çok da iyi oynamadık. Almanya'daki taraftarların çoğunun finale çıkacağımıza dair güveni tam, ama medya için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Kişisel görüşüm ise yarı finale kadar çıkacağımızı düşünüyorum ve kupaya yarı finalde veda edebiliriz.

Leroy Sane'nin yokluğunu Almanya arar mı?

Zor bir soru çünkü onun katkısı Almanya Milli Takımı'na hiç çok yüksek seviyede olmadı. Fantastik bir oyuncu. Premier Lig'de yılın genç oyuncusu ödülünü aldı. Premier Lig gibi zor bir ligde oynayıp Avrupa'nın en önemli golcülerinden biri haline dönüştü. Ama Ulusal Takım için performansı hep ortalama oldu. Löw için verilmesi kolay bir karar değildi. Ve verdiği kararın doğru olup olmadığı hakkında güvenimiz de pek tam sayılmaz. % 100 güvendiğimiz bir karar değil. Eğer Löw turnuvaya çağırmadıysa bunun bir gerekçesi olmalı.

Sane'nin yerine kadroda olanlar ondan daha iyi performans gösterebilir mi?

Hayır, böyle düşünmüyorum. 2 yıl önce Löw, bire birde iyi olan futbolculara ihtiyacı olduğunu söylemişti. Sane de böyle oyunculardan biri ama şu anda kadroda yok. Bence yerine sahada olacaklar daha iyisini sahaya koyamayacak.

Almanya, Meksika'ya karşı nasıl oynamalı?

Rakibin golcülerine dikkat etmeliyiz. Savunmamıza odaklanmamız lazım. Takımımızın zayıf noktalarından biri belki de savunmamız. Daha önceki turnuvaları kazanırken güçlü yanlarımızdan biriydi. Savunmamız bize problem yaratabilir. Ama ben galibiyet bekliyorum.

İlkay Gündoğan ve Mesut Özil hakkında devam eden tartışmalar için ne düşünüyorsun? Gündoğan'ın aracına bir kaç gün önce saldırı olduğu yazıldı. Bu sence takımı nasıl etkiler?

Erdoğan'la fotoğraf çektirmek oldukça aptalca bir hamleydi. Bunu yapmış olmalarına inanamıyorum. Ama dürüst olalım ki onlar sadece birer futbolcu, politikacı değiller ve dünya da karmaşık günlerden geçiyor, politika zaten karman çorman bir şey, bu insanlar da siyaset yapmak üzerine eğitilmiş kişiler değiller. Sadece muhteşem birer futbolcular. Ve yaptıkları akıllıca değildi diye düşünüyorum. Almanya'daki tartışmalar Mesut'un bu konuda bir şey söylememesinden dolayı bir türlü sonlanmıyor. Ama İlkay bir açıklama yaptı. Suudi Arabistan maçında da taraftarların onun hakkında oldukça hayalkırıklığına uğradığını gördük ve bu yüzden de sahada çok iyi bir oyun sergileyemedi. Tam olarak takıma bir etkisi olur mu bilemiyorum, belki. En nihayetinde onlar burada futbol oynamak için bulunuyorlar ve eğer artık Dünya Kupası başlamışsa, artık bu tartışmayı unutmamız gerek ki bunu unutacağız kısa zamanda.

Carsten

'KROOS KİLİT OYUNCUMUZ'

Jirka dışında, dün şehirde gezinirken karşılaştığım Carsten (48) ile de ayaküstü kısa bir röportaj gerçekleştirdim. Almanya'nın tüm grup maçlarına bileti olan Carsten, Meksika'ya karşı ve turnuva boyunca en çok güvendiği oyuncunun Toni Kroos olduğunu söyledi. Real Madrid'in de kilit oyuncusu olmasına dikkat çekerken maç içindeki pas yüzdesinin yüksekliğinin altını çizdi. Meksika'ya karşı kazanacaklarını düşünüyor. Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın içinde bulunduğu durum ve süre gelen tartışmayı, "Çok zor bir durum. Bunlar sadece futbolcu bu kadar üzerinde durulmamalıydı. Gereksiz uzadı" sözleriyle cevapladı. İlkay Gündoğan'ın Suudi Arabistan maçından önce aracına yapılan saldırıdan bahsettiğimde ise şok oldu ve yaşanan olayın çok saçma olduğunu düşündüğünü belirtti.