UEFA'nın homofobiyle imtihanı

Futbol Onur Haftası'nın ikinci gününde homofobi konusu üzerine konuşuldu. Günün en çok terleyeni ise taraftarların tepkisini çeken açıklamalarıyla UEFA temsilcisi Patrick Gasser oldu.

Google Haberlere Abone ol

Volkan Ağır – [email protected]

BERLİN - Berlin'deki Futbol Onur Haftası'nın ikinci günü 5 kurum temsilcisinin katıldığı açılış paneliyle başladı. Daniela Wurbs Avrupa Futbol Taraftarları Birliği (Football Supporters Europe), Martin Endemann Homofobi'ye Karşı Futbol Taraftarları (Fußballfans gegen Homophobie), Sven Kistner Queer Futbol Taraftar Kulüpleri (Queer Football Fanclubs), Lexi Stern ABD'deki Portland Timbers Grubu'nu ve UEFA Sosyal Sorumluluk Projeleri Yöneticisi Patrick Gasser da sohbet için sahnedeydi.

TARAFTARLARDAN TAM SAHA PRES

Konuşmacılar bugüne dek yaşadıkları sorunları ve bu onuda ürettikleri çözümleri dinleyicilerle paylaştılar. UEFA Yöneticisi Patrick Gasser'ın mikrofonu her eline alışıyla dinleyicilerin de dahil olduğu tartışmalar yaşandı. Gasser'ın, "Burada oturan bir çoğunuz uzun süre bizi sert şekilde eleştirdi." cümlesi ilerleyen dakikalarda tartışmaların daha fazla açık ve dürüstçe olacağı izlenimini vermişti. Pek de öyle olmadı.

Katılımcıların UEFA'nın etki katsayısının çok yüksek olmasından dolayı artık homofobiye karşı kendi projelerini yapması gerektiği yönünde görüşlerini iletmesinin ardından Gasser, "Bu konuda uzmanlaşmış olan sizin gibi insanların çalıştığı kurumları güçlendiriyoruz ve buna devam edeceğiz" cevabını verdi. Yanımda oturan İngiltere Bradford merkezli Just a Ball Game ekibinden Lindsay England mikrofonu alıp, "Her sene Şampiyonlar Ligi , UEFA Avrupa Ligi gibi büyük bütçeli organizasyonlar yapan bir kurumsunuz paramız yok mu demeye çalışıyorsunuz? Neden yapmıyorsunuz bu tür etkinlikler?" sorusu büyük destek gördüğü gibi Gasser yine politik ve kaçamak cevaplar verdi. Bazı stadyumlarda da eşcinsellerin kendilerine mal ettiği gökkuşağı bayraklarının yasaklanması konusu da Gasser'ı bir hayli sıkıştıran konulardandı.

Rusya'daki Dünya Kupası sürecinde yaşanabilecek homofobik olaylar hakkındaki düşünceleri sorulduğunda ise bir FIFA organizasyonu için konuşamayacağını ancak, Rusya'daki St. Petersburg şehrinin EURO 2020'de ev sahibi olacak olmasından yola çıkarak, "Hem Euro 2020 için hem de Euro 2024 için homofobi konusu en önemli seçim kriterlerimizden bir tanesi olacak" cevabını verdi. Oturumun sonunda bir hayli gergin olan Gasser, kendisiyle ropörtaj yapma taleplerimizi "Basın sorumlumuzla konuşup izin almanız gerek" cevabıyla reddetti.

BOYKOT ÇÖZÜM DEĞİL!

Günün kalan yarısında 3 farklı “Nasıl birlikte koordine olabiliriz?”, “Avrupa’daki tüm LGBT taraftar grupları organizasyonlarını nasıl gerçekleştirebilir?” ve “Rusya ve Katar’da yapılacak Dünya Kupaları’nda homofobi karşıtı neler yapılabilir?” eş zamanlı atölye vardı. Uzun zamandır bireysel olarak da ilgi alanımda olan Rusya ve Katar Dünya Kupaları hakkındaki oturuma gitmeyi tercih ettim. Daniela Wurbs ve Uluslararası Af Örgütü'nden Naomi Westland'ın yanı sıra Rusya'daki LGBTI taraftar örgütlerinden 2 kişi daha konuşmacı olarak atölyede yer aldı.

onur3

FENERBAHÇELİ OYUNCUDAN DESTEK TALEBİ

Atölyedeki en büyük tartışma bir boykot uygulamasına gidilip gidilmemesiydi. Rusya'da yaşayan katılımcılardan Aleksandr boykot yapmanın Rusya hükümetinin elini güçlendireceğini düşündüğünü belirterek bir çözüm olmayacağını söyledi. Yerel bir katılımcıdan bunu duymak tabii ki Rusya'daki durumu anlamak açısından önemliydi. Özellikle de Rus katılımcıların, ülkede bu konudaki bir konuya dikkat çekmenin çok kolay olmadığı için büyük eylemlerin gerçekleşmemesini ülkedekilerin sessiz kalmak manasına gelmediğini anlatması aydınlatıcı oldu. Çok daha başka yaratıcı ve etki gücü çözümler üreterek tepkiler verilmesi üzerinde konuşuldu. Fenerbahçe'de forma giyen Rusya Milli Takımı oyuncusu Roman Neustaedter ile irtibata geçilerek bu konuya dikkat çekmesi için yardım istenebileceği konuşuldu. Neustaedter, daha önce bu konuda kendi instagram hesabından paylaşımlarda bulunmuştu.

Futbol Onur Haftası bugün yapılacak Queer Football Taraftarları yıllık toplantısı ve Avrupa Futbol Taraftarları Birliği toplantısı ile sona erecek.