Spor hukukçusu Dinçer değerlendirdi: PFDK kararları tutarsız

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşananlarla ilgili açıklanan cezaları spor hukukçusu Anıl Dinçer değerlendirdi. Dinçer, PFDK'nın sevkleri ile verdiği cezalar arasında tutarsızlık olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçının sonunda çıkan olaylarla ilgili Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) futbolculara, yöneticilere ve teknik ekiplere verdiği cezalar dün açıklandı. PFDK, Trabzonspor'a iç sahada 6 maç seyircisiz oynama, Trabzonspor Antrenörü Egemen Korkmaz ile Fenerbahçeli futbolcular Jayden Oosterwolde ve İrfan Can Eğribayat'a birer maç men cezası verdi. Bright Osayi-Samuel'e ise ceza verilmedi.

Aynı maçta sahaya giren taraftarlardan soruşturma kapsamında 13 kişi gözaltına alınmış ve 5'i tutuklanmıştı. 5 kişiden 1'i 1 hafta sonra 2 kişi de 17. gününde dün akşam tahliye edildi. 2 taraftarın tutukluluğu ise 18. günde devam ediyor.

TRABZONSPOR TEPKİ GÖSTERDİ, FENERBAHÇE SESSİZ KALDI

Açıklanan karar sonrası Trabzonspor sosyal medya hesabından yaptığı kısa açıklamada "Adaletiniz batsın! Kalkın koltuklarınızdan, istifa edin!" ifadelerini kullanarak Türkiye Futbol Federasyonu'nu etiketledi. Hafta boyunca sert açıklamalar yapan ve 20 bin kişi ile kongre toplantısı yapan Fenerbahçe'den konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

SPOR HUKUKÇUSU DİNÇER, KARARLARI TUTARSIZ BULDU

Spor Hukukçusu Anıl Dinçer, PFDK kararlarını değerlendirdi. Dinçer, PFDK'nın disiplin sevkleri ve verdiği cezalar arasında tutarsızlık olduğunu söyledi. PFDK'nın futbolcuları kavgadan sevk ederken cezaları sadece sportmenliğe aykırı davranıştan verdiğini kaydeden Dinçer, bu kararlarla birlikte Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) duyulan güvenin iyice zedelendiğini kaydetti.

Dinçer'in değerlendirmeleri şu şekilde:

"Fenerbahçe tarafında sevkler açıklanmadan önce tahrik indirimleri ile oyunculara 1-2 maç cezalar bekliyordum. Hiç ceza almayanlara şaşırdım. Batshuayi, Oosterwolde ve Osayi'nin hareketleri çok benzer olmasına rağmen Batshuayi sevkedilmiyor, Osayi sevk edilmesine rağmen ceza almıyor, Oosterwolde ise sevk edilerek 1 maç ceza alıyor. Burada tutarsızlık var."

'KAVGADAN SEVK EDİLİP SPORTMENLİĞE AYKIRI DAVRANIŞTAN CEZA VERİLDİ'

"Osayi'nin durumu meşru müdafaa olarak görülmüş ancak Oosterwolde'yi sportmenliğe aykırı davranış olarak görüp en alt sınırdan 1 maç ceza verilmiş. Beni ilk şaşırtan sevklerin sadece sportmenliğe aykırı davranıştan değil kavgadan dolayı yapılmasıydı. Şimdi ise sportmenliğe aykırı ve kavgadan sevk edilmiş oyunculardan birine iki fiilden dolayı hiç ceza verilmedi, diğer oyuncuya ise kavgadan hiç ceza vermeyip sportmenliğe aykırı davranış sebebiyle en düşükten ceza verildi. Batshuayi'nin sevk edilmemesi, Osayi'ye ceza verilmemesi kafa karıştırıcı"

'TFF'NİN ELLE TUTULUR TARAFI YOK'

"Bu sevklere bu cezaları vereceksiniz, bu sevkleri neden beklettiniz? Sportmenliğe aykırı davranışın cezası 1-3 maç, kavganın 2-5 maçtır. Burada kavgadan ve sportmenliğe aykırı davranıştan sevk edilmişse iki fiilin en alttan cezası 3 maçı bulurdu. Kavga yoksa kavgadan dolayı sevk yapılmamalıydı. Kavgadan dolayı sevk edilince ona göre ceza verilmesi gerekirken hiç ceza verilmedi. Bu kararlarda TFF'nin elle tutulur hiçbir tarafı yok. TFF süreci çok kötü yönetti. Cezalar buysa karar 2 günde çıkabilirdi, neden bu kadar bekletildi? Sevklerde ağır ceza gerektiren kavga fiili kullanılırken ne oldu 48 saat içinde de hiçbir ceza verilmedi? TFF'ye duyulan güven iyice zedelendi."

'SAHA KAPATMA CEZASINA İNDİRİM GELEBİLİR'

"Trabzonspor için 4-5 maç ceza gelir bekliyordum 6 maç ceza açıklandı. Ankaragücü'nde sahaya giren yöneticilerin hakemi yumruklaması nedeniyle sahası 5 maç kapatılmıştı. Yine Ankaragücü-Beşiktaş maçında sahaya taraftarların girmesi sebebiyle sahası 1 maç kapandı. Trabzonspor da bu örnekleri kullanıp Tahkim Kurulu'na başvuracaktır. Burada ufak bir indirim yapılarak ceza en fazla 4 maça düşürülebilir, daha azı olmaz. Gerçi TFF'nin aldığı bu kararlardan sonra ne yapacağını kestiremiyorum."

'EGEMEN KORKMAZ'A 1 MAÇ CEZA VERİLMESİ ŞAŞIRTICI'

"Trabzonspor tarafında şaşırtan bir konu da Egemen Korkmaz'ın cezası oldu. Futbolcuya yumruk atması sonrası 1 maç ceza alması sorgulanacak bir karar. Bu saatten sonra bir teknik ekip mensubu bir sporcuya yumruk attığında 1 maç mı ceza alacak."

Spor hukukçusu Anıl Dinçer