Soylu: Büyükelçilerin yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Gül, aralarında ABD, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu 10 büyükelçiliğin Osman Kavala ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçilikleri Gezi Davası'nda 4 yıldır tutuklu yargılanan iş insanı Osman Kavala ile ilgili "Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz" açıklamasını yaptı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter'dan açıklamaya tepki gösterdi. 

Soylu, ABD Ankara Büyükelçiliği'nin açıklamasını eklediği paylaşımında şunları yazdı: "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir." 

'BÜYÜKELÇİNİN HADDİ DEĞİLDİR'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de açıklamaya Twitter'dan tepki gösterdi. Gül mesajında şu ifadeleri kullandı: " Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir."