Sosyalist partilerden açıklama: Bu çürümeye karşı sessiz kalmayacağız

EMEP, TKP ve Sol Parti; Yargıtay'ın TİP milletvekili Can Atalay'ı tahliye etmeme kararına tepki gösterdi. Açıklamalarda karara karşı mücadele edileceği vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay, Anayasa Mahkemesi (AYM) hak ihlali kararına rağmen cezaevindeki Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ı tahliye etmedi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulma kararı aldı. Sosyalist partiler karara tepki gösterdi.

SOL PARTİ: YARGI İKTİDARIN SOPASI OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

SOL Parti'den yapılan açıklamada, "Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Can Atalay hakkında vermiş olduğu karar Anayasa Mahkemesini dolayısıyla Anayasayı yok sayan bir karardır. Yargı açıkça siyasi iktidarın sopası olduğunu bir kez daha göstermiş olup karar hükümsüzdür. Anayasasız, hukuksuz, adaletsiz, haksız bu düzene karşı dayanışmayla mücadeleyi büyüteceğiz" denildi. 

TKP: EN TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİN ORTADAN KALDIRILMASINA YANIT VERİLECEK

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) açıklamasında kararın aynı zamanda "iktidar içindeki iç çatışmaların" da bir yansıması olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bugün Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi arasındaki kriz, iktidar ve devlet içinde bir kez daha sertleşmekte olan iç çatışmaların yansımasıdır. Tamamı iktidar partisi tarafından şekillendirilen yüksek yargı içindeki hesaplaşmada savunulacak bir taraf olmadığı ortadadır. Bununla birlikte, kuralsızlığı kural haline getirme girişimlerine, yurttaşların en temel özgürlüklerinin keyfi biçimde ortadan kaldırılmasına ve AKP’yi tek ve mutlak otorite haline getirme çabalarına gereken yanıt verilmelidir ve verilecektir" ifadelerine yer verildi. 

EMEK PARTİSİ: BU ÇÜRÜMEYE KARŞI SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Yazılı açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, "Yargıtay’ın aldığı karar, hem kendisinin hem de Anayasa Mahkemesinin temeli olan mevcut hukuk sisteminin gayrı meşru ilan edilmesidir! Yargıtay’ın, Can Atalay davasında ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi yargıçları için suç duyurusunda bulunması ve Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi talebi bütünüyle tek adam rejiminin beklentilerini karşılamaya yöneliktir" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi'nin kapatılmasına dair açıklamalarını hatırlatan Gürkan, şunları söyledi:

"Bu cüretin kaynağı Bahçeli’nin 'AYM’nin kapatılmasını' söylemesi, Erdoğan’ın 'AYM kararını tanımıyorum' demesidir ki; bu sürece adım adım gelinmiştir. Yargıtay bu hamlesiyle hukuk sistemindeki çürümenin ve iktidar sultasının alanını genişletmiştir. Faşizme doğru bir adım daha atılmıştır. Tek adam rejiminin önünde cübbelerinin düğmelerini ilikleyen Yargıtay yargıçları bir üst yargı kurumuna yönelik suç duyurusuyla bir skandaldan daha fazlasını gerçekleştirmiş; hukuki çözüm, adalet, hak-yasa gibi temel mevzuatı bir çırpıda hükümsüzleştirmiştir. Can Atalay’ın özgürlüğünün hukuki ve siyasi güvencesi biatçı yargıçlar değil halkın kendisidir. Emek Partisi olarak bu gayrimeşru, yasadışı tutuma karşı çıkıyoruz; Yargıtay’ın kararını tanımıyoruz! Bu çürümeye karşı sessiz kalmayacağız!" (HABER MERKEZİ)