Sosyal medyadaki 'süt kasası' furyasına uzmanlardan uyarı: Yapmayın

,ABD'de giderek yayılan 'süt kasası challenge' sağlık yetkililerini alarma geçirdi. Doktorlar, piramit şeklinde dizilmiş süt kasalarına çıkıp düşmeden inmeyi içeren 'moda'ya karşı uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de ilk olarak TikTok üzerinden patlak veren yeni sosyal medya 'challenge'ı uzmanları endişelendirdi. Doktorlar, piramit şeklinde dizilmiş süt kasalarına çıkıp düşmeden inmeyi içeren 'süt kasası challenge (milkcratechallenge)' modasına karşı uyarıda bulundu.

İlk olarak TikTok'ta başlayan furyada, katılımcılar piramide bir uçtan çıkıp diğer taraftan ve düşmeden inmeye çalışıyor. Ancak giderek yayılan görüntülerde, çok sayıda kişinin yere düştüğü görülüyor. 

Videolar sosyal medyada viral olurken, ABD çapındaki doktorlar bu modanın çok ciddi yaralanmalara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Washington Post'a konuşan ortopedi cerrahı Shawn Anthony, "Belki de merdivenden düşmekten bile daha kötü. Bu videolarda gördüğüm düşmeleri engellemek çok zor. Eklemlerini çok yüksek bir yaralanma riskine sokuyorlar" dedi.

Baltimore kentinin sağlık departmanından yapılan açıklamada da, bir yandan süt kasası tırmanıcılarıyla dalga geçildi, bir yandan da korona virüsü nedeniyle hastanelerin zaten zorluk çektiği vurgulandı: "Ülke çapında Covid-19'dan hastaneye yatanların sayısı artarken, #milkcratechallenge'ı denemeden önce sizin için yerleri olup olmadığını öğrenmek için lütfen yerel hastanenizi kontrol edin."

Giderek yayılan furyaya, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de müdahil olmak zorunda kaldı. Komedyen Conan O’Brien, FDA'in hafta başında Pfizer aşısına onay verdiğine dikkat çekerek 'süt kasası challenge'ına katılmak için FDA onayı beklediğini' yazınca, yanıt gecikmedi. FDA sosyal medyadan verdiği yanıtta, ülkede satılan sütle ilgili düzenlemeleri kendilerinin yaptıklarını belirtip "Fakat size bunu yapma tavsiyesinde bulunamayız. Belki bir bardak süt içip bütün o kasaları iade edersiniz?" ifadelerini kullandı. 

Geçmişte de tehlikeli sosyal medya furyalarının çıkış noktası olduğu için eleştirilen TikTok, süt kasası etiketini kaldırma kararı aldı. Ancak etiket bazı başka sosyal medya platformlarında hâlâ erişilebilir durumda. (DIŞ HABERLER)