Sosyal medya yasası: Kritik ikinci toplantı bekleniyor

Sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurmadıkları takdirde kademeli ceza getirecek düzenlemede kritik dönemece girildi. Facebook’un temsilci atamayacağı iddiaları konuşulurken Ulaştırma Bakanlığı’nın ağlarla görüşmelere devam ettiği öğrenildi. AK Parti’den “Sosyal ağlar içinde tamamen karşı pozisyon alan yok” bilgisi paylaşılırken, “Bizim çıkardığımız yasa çok sert bir yasa değil. Mutlaka bir şey yapacaklar, Türkiye’den vaz mı geçecekler” sorusu yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Aralarında Twitter ve Facebook’un da bulunduğu 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip sosyal medya platformlarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getiren yasa 1 Ekim’de yürürlüğe girdi. Söz konusu ağlar bu ay sonuna kadar temsilci bulundurma yükümlülüğünü yerine getirmezse kademeli şekilde uygulanacak cezalarla karşı karşıya kalacak. İlk etapta verilecek para cezalarını reklam yasağı izleyecek daha sonra internet hızı düşürülerek bu ağlara giriş neredeyse imkansız hale gelecek.

BAKAN YARDIMCISI BAŞKANLIĞINDA BİR TOPLANTI YAPILDI

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, süreç Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda bir bakan yardımcısının sorumluluğunda takip ediliyor. Ekim ayı içinde bakan yardımcısı başkanlığında söz konusu ağlardan temsilcilerle telekonferans yöntemiyle bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda yapılan sosyal düzenlemenin detayları ve sürecin nasıl işleyeceği anlatıldı. Sosyal medya platformlarının temsilcilerinin de bu doğrultuda ciddi bir hazırlık gerektiğini, çalışmalara başladıklarını ilettikleri öğrenildi.

'TAMAMEN KARŞI POZİSYON ALAN YOK'

Yapılan toplantıyla ilgili bilgi veren AK Parti’den kaynaklar, “Ağlar içinde tamamen karşı pozisyon alan yok. Detayları öğrenmek istediler. Bilgilendirme yapıldı. Konuyu tabi değerlendirecekler ama şu anki pozisyonları iş birliği noktasında. Yakın zamanda ikinci bir toplantı yapılacak. O zaman tablo daha net ortaya çıkacaktır ama gelişmeler şimdilik olumlu diyebiliriz” dedi.

'MUTLAKA BİR ŞEY YAPACAKLAR'

AK Partili bir yönetici de süreçle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bizim çıkardığımız yasa çok sert bir yasa değil. Birçok ülkeye temsilci atıyor bize neden atamasınlar. Mutlaka bir şey yapacaklar, Türkiye’den vaz mı geçecekler” sorusunu yöneltti.

İLK CEZA KASIM AYINDA UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Yapılan düzenlemeye göre söz konusu sosyal ağ platformlarına bu ayın sonunda Türkiye’de temsilci bulundurmazlarsa ilk olarak 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak. Yine temsilci atanmazsa bu kez 30 milyon lira ceza kesilecek. Kaynaklar, yürürlüğe giren yasadaki takvime göre kademeli cezaların uygulanacağını ancak bunun sürecin bittiği anlamına gelmeyeceğini, görüşmelerin devam edebileceğine dikkat çekti. Bu konuda, “Kanunda iş birliği başladığında da idari para cezasının uygulanacağı görülüyor. Bu cezalar işletilmeye başlanır ama şu an en olumsuz bakan Twitter dahi bilgilenme ve iş birliğini arttırma noktasında kanaat belirtmiş durumda” denildi.

'REKLAM YASAĞI KOBİ’LERİ VURACAK'

Sosyal medya düzenlemesinde kullanıcıları etkileyecek ilk ceza reklam yasağı getiren 3. aşama olacak. Yasadaki yükümlülükleri yerine getirmeyen ağlara reklam yasağı uygulanacak. CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sosyal ağların Türkiye’de KOBİ’ler açısından önemine dikkat çekerek bu konudaki kısıtlamanın risklerini şöyle anlattı:
“Türkiye’de KOBİ’lerin yüzde 55’i Facebook üzerinden ticaret yapıyor. 1.7 milyon KOBİ’nin üretimleri bu sayede dünyada 135 milyon insan tarafından izleniyor. 209 bin vatandaşımız dolaylı olarak buradan istihdama dahil oluyor. 2018 yılında 15.3 milyar lira ciro yapmışlar. Şimdi bu kriz ortamında bunların hepsini engelleyecek misiniz, diye soruyoruz. Pandemi nedeniyle esnaf zor durumda. Reklam yasağı cezanın milyonlarca insana kesilmesi anlamına gelir.”

'BİZ SOSYAL AĞLARIN DEĞİL, İNTERNETE ERİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜNÜN AVUKATIYIZ'

Adıgüzel, firmaların Türkiye’de ofis açma konusunda istekli olmadığını, bunun nedeninin de AK Parti’nin uygulamaları olduğunu söyledi. “Gerçekten demokrasinin, adaletin olduğu bir ülkeye ofis açmaktan bu firmalar neden kaçsınlar” diye soran Adıgüzel, “Bu çok doğal ama firmaların kaçışının temelinde Türkiye’deki kötü uygulamalar yatıyor. Kendilerine göre “Alo Fatih”leri oluşturma, “ya beni övsün ya da sussunlar” yaklaşımı var. Biz hiçbir sosyal medya platformunun avukatı değiliz, ama biz Türkiye’de halkın haber alma hakkının, internete erişim özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün avukatıyız. Süreci yakından izleyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.