'Son Nürnberg savcısı' Ferencz 103 yaşında hayatını kaybetti

Nazi liderlerinin yargılandığı Nürnberg Mahkemeleri’nde 22 Nazi subayını mahkum eden Benjamin Ferencz, 103 yaşında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Nazi liderlerinin yargılandığı Nürnberg Mahkemeleri’nde görev yapmış olan son savcı Benjamin Ferencz, 103 yaşında hayatını kaybetti. Ferencz’in oğlu, babasının Florida’da yaşamını yitirdiğini duyurdu.

22 NAZİ SUBAYINI MAHKUM ETTİ

Ferencz, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1947’de 27 yaşındayken Nürnberg duruşmalarında başsavcı oldu. Ferencz, SS ölüm mangaları 'Einsatzgruppen' üyelerinin davasında 22 Nazi subayını mahkum etti. 22 Nazi subayından 13'üne ölüm cezası verdi ve bunlardan dördü idam edildi.

Ferencz, duruşmada yaptığı açılış konuşmasında, "Burada, bir milyondan fazla masum erkek, kadın ve çocuğun kasıtlı olarak katledildiğini ifşa ediyor olmamızı üzüntü ve umutla karşılıyoruz" demişti.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NİN ÖNCÜLERİNDENDİ

11 Mart 1920'de Romanya'da doğan Ferencz, Nürnberg mahkemelerinden sonra Holokost kurbanları ve hayatta kalanların tazminat almalarını sağlayacak bir anlaşma imzalamalarına yardımcı oldu. Ferencz, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kurulmasına da öncülük etti. (DIŞ HABERLER)