Son 2 gün: TİP'li Can Atalay'ın dosyası ilgili daireye gönderilmedi

Yemin törenine iki gün kalmasına rağmen TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın dosyası Yargıtay'da ilgili daireye gönderilmedi. TİP'ten Özgür Urfa, Siyasi bir süreç yürütülüyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilerek Meclis'e giren Gezi Davası tutuklusu Can Atalay’ın tahliye edilmesine ilişkin dosyanın, Meclis yemin törenine yalnızca iki gün kalmasına rağmen Yargıtay'da ilgili daireye hâlâ gönderilmediği belirtildi. TİP Parti Meclisi  üyesi Özgür Urfa, milletvekili seçilen Atalay'ın durumu konusunda siyasi bir sürecin yürütüldüğünü söyledi.

'HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BİR SÜREÇ YÜRÜTÜLÜYOR'

Gerçek Gündem'den Sercan C. Güler'e konuşan Urfa, Atalay'ın vekil seçilmesi sonrasında Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’na teslim edilen dosyanın henüz ilgili daireye gönderilmediğini belirtti. Urfa, Atalay’ın ‘Anayasa’ya aykırı şekilde özgürlüğünden yoksun bırakıldığını’ söyleyerek, “Buradaki esas problem de hukuki değil. Siyasi bir süreç yürütülüyor bizce. Çünkü tahliye talebi seçimden önce yapılmış olmasına rağmen bunun değerlendirmesinin seçim sonrasına bırakılmış olması sürecin siyasi olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 

'HEM MAZBATASINI ALDI, HEM RESMİ GAZETE'DE İLAN EDİLDİ'

Atalay’ın milletvekili olduğunun Resmi Gazete’de yayımlanarak bir kez daha ilan edildiğini belirten Urfa, “Resmi olarak hem mazbatasını aldı hem de Resmi Gazete’de de ilan edildi. Resmi Gazete devletin resmi yayın organı. YSK’nin kararı bir kez daha tescil edilmiş oldu mazbatayla birlikte” diyerek Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre suç işlendiğini söyledi.

'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’nın TCK'de suç olarak tanımlandığını hatırlatan Urfa, "Hukuksuz şekilde kişilerin cezaevinde tutulması bu suçun işlenmesi sonucunu doğuruyor. Ve bu suç kamu görevlileri tarafından işlenirse de 10 yıla kadar hapis cezası var. Şimdi Yargıtay üyeleri de birer hukukçu ve TCK’deki bu maddenin de bilincindeler" dedi.

'HATAY HALKININ İRADESİ GASP EDİLİYOR'

Urfa, tahliye kararının bir an önce çıkması gerektiğini söyleyerek, "Sürecin tamamlanarak tahliye kararını vermeleri hem hukuken gerekiyor hem de Can Atalay 76 bin oy alarak halkın iradesini temsil eden bir kişi, tüm Hatay’ın milletvekili… Bir seçmen iradesinin de gasp edilmesi söz konusu. Sadece Can Atalay’ın değil Hatay halkının da aslında iradesi altı gündür gasp ediliyor" diye konuştu.

'GEZİ TUTUKLULARININ TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR'

Urfa, Gezi eylemlerinin 10’uncu yılında cezaevinde tutulanların serbest bırakılması çağrısını da yineledi. Urfa, “Bugün 31 Mayıs, Gezi’nin 10’uncu yıl dönümü. Hem Gezi davası sebebiyle haksız ve keyfi şekilde tutulan tüm arkadaşlarımızın derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Can Atalay’ın ise Anayasa’nın 83’üncü maddesi gereği zaten milletvekili seçilmiş olması sebebiyle hızlıca serbest bırakılması gerekiyor. Bu talebi yineliyoruz” diye konuştu.