Söke'deki taş ocaklarına karşı açılan davalarda bilirkişi incelemesi yapıldı

Söke'de bulunan Çavdar ve Yeşilköy Mahallelerindeki iki taş ocağının kapasite artışına karşı açılan davalarda bilirkişi incelemesi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Çavdar Mahallesi Kocakovalık Mevkii'nde Kormad Madencilik Şirketi’nin gerçekleştirmek istediği “IV. Grup (Kuvars) Maden Ocağı Kapasite Artışı Projesi” için verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davada bilirkişi incelemesi yapıldı. Çavdar eski muhtarı İhsan Garagöz’ün davacı olduğu, avukat Hicran Danışman ve hukukçu Mehmet Çilsal ile Latmos Platformu olarak açılan davada yapılan bilirkişi keşfine ilişkin platform açıklamada bulundu.

Platform açıklamasında, “Davalı Kormad Şirketi’nin proje tanıtım dosyasından alınan bilgilere göre, hem alan hem de kapasite artışı gerçekleştirmek istediği görülmekte olup, yalnızca 2,67 ha’lık alan artışı ile üretimini 35 kat arttırmayı planlayan şirketin, yıllık 900.000 m3 pasa atığı oluşturacağı anlaşılmakla beraber ÇED gerekli değildir kararının yerinde olmadığını savunmaktayız. Bununla beraber, S.46873 no’lu ruhsat alanının tescilli Çatıdındere 1.Derecede Arkeolojik Sit Alanı sınırları ile bitişik, etkileşim sahasıyla ise örtüştüğü görülmekle beraber, rağmen proje tanıtım dosyasında, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün görüşüne dahi başvurulmayarak, proje yakınında korunması gereken alanlar olmadığı iddia edilmiştir. Ayrıca proje kapsamında ilgili kurumlardan alınması gereken ÇED görüşlerinin eksik, çelişkili veya yetkisizlik nedeniyle geçersiz olduğu anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

'ÇED GÖRÜŞLERİ EKSİK VE YANILTICI BİLGİYE DAYALI'

Öte yandan aynı bölgede Kale Maden Şirketi’nin “Feldispat, Kuvars ve Kuvarsit Ocağı Kapasite Artış Projesi” için verilen “ÇED olumlu” kararına karşı açılan davada da bilirkişi incelemesi yapıldı. ÇED dosyasındaki çarpıklıklara ve eksikliklere dikkat çeken platform, “Bu projede de ilgili kurumların ÇED görüşlerinin, eksik, yanıltıcı bilgiye dayalı ve hatta olumsuzdur” dedi. Platform açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Çavdar ve Güzeltepe mahalle sakinlerinin yanı sıra, çevre savunucularının da katıldığı keşifte, işletme izni olmaksızın yapılan tahribat, bölgede yer alan tescilli Çatıdındere Arkeolojik Sit Alanı, maden şirketlerinin adeta önünü açmak için birleştirilerek orman vasıflı alana dönüştürülen zeytinlikler, bölgenin eşsiz doğal ve tarihi dokusu, davacımız İhsan Garagöz ve avukatımız Hicran Danışman tarafından keşif heyetine aktarıldı, ayrıca Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın hazırladığı dosya keşif heyetine sunuldu. Bu önemli keşifte bizleri yalnız bırakmayan Çavdar ve Güzeltepe sakinlerine, Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP)’na, Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP)’na, Kuşadası Çevre Platformu’na ve tüm çevre savunucularına destekleri için teşekkür ederiz. Eşsiz güzellikteki Latmos'ta 20 yılı aşkın süredir devam eden, ülke ekonomisine sürdürülebilir katkıda bulunabilecek doğal, tarihi ve kültürel kaynaklarımızın hukuksuz ve geri dönülemez şekilde tahribatına karşı mücadelede atılmış bu önemli adım ile, Latmos Platformu umut ve kararlılıkla yoluna devam etmekte olup, ilk saha keşfini coşkuyla kutlayacağımız hukuk zaferlerinin müjdecisi olarak hatırlayacağımıza inanıyoruz”

Etiketler söke taş ocağı dava