Slovakya da Ukrayna'dan tahıl ithalatını durduruyor

Polonya ve Macaristan'ın ardından Slovakya da Ukrayna'dan tahıl ithalatını geçici süreyle durdurma kararı aldı. AB, ithalat yasaklarını bu hafta görüşecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya ve Macaristan hükümetlerinin, Ukrayna'dan tahıl ve gıda ürünleri ithalatına yasak getirmesinin ardından bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi daha Ukrayna'dan tahıl ithalatını geçici süreyle durduracak.

Reuters'ın haberine göre, Slovakya hükümet sözcüsü, tahıl ve bazı gıda ürünlerinin Ukrayna'dan ithalatını geçici süreyle durduracaklarını söyledi. Sözcü, ithalatı askıya alma kararının bugün bir toplantı yapılacak ele alınacağını aktardı.

'AVRUPA KOMİSYONU'NUN BİR TEKLİF GETİRMESİ GEREK'

Slovakya'nın kararı, Polonya ve Macaristan hükümetlerinin Ukrayna'dan daha ucuza ithal edilen tahıl ve gıda ürünleri karşısında kendi tarım sektörlerini koruma amacıyla aldığı benzer yasak kararlarının ardından geldi. 

Adının açıklanmasını istemeyen bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Reuters'a yaptığı açıklamada, Polonya ve Macaristan'ın yasak kararlarını bu hafta ele alacaklarını bildirdi. Yetkili, "Polonya ve Macaristan'dan bir açıklama bekliyoruz; Avrupa Komisyonu'nun da buna tepkisi olacaktır. Ortada bir konu var ve Komisyon'un bu konuda bir teklif ile gelmesini bekliyoruz. Ne yapabileceğimizi önümüzdeki hafta ve aylarda göreceğiz" dedi. 

'İLK ADIM, POLONYA ÜZERİNDEN ÜRÜN GEÇİŞİNİ YENİDEN SAĞLAMAK'

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solsky, komşu Polonya'nın getirdiği ithalat yasağına ilişkin açıklamasında, Polonya üzerinde gıda ve tarım ürünü geçişini yeniden açmanın iki ülke arasında yapılacak görüşmelerin ilk adımı olacağını söyledi. 

Bakan Solsky, "Bizce ilk adım geçişin yeniden sağlanması çünkü bu oldukça önemli; bunun koşulsuz yapılması gerek; ardından diğer konular hakkında konuşuruz" değerlendirmesinde bulundu. Bakan, Ukrayna'dan Polonya sınırını geçen ürünlerin Ukrayna'nın ihraç ettiği ürünlerin yüzde 10'u olduğunu da kaydetti. 

MACARİSTAN, İTHALAT YASAĞININ SÜRESİNİ UZATMAYI DEĞERLENDİRİYOR

Öte yandan, Ukrayna tahılına 30 Haziran'a kadar ithalat yasağı getiren Macaristan'ın Tarım Bakanı Sandor Farkas, 'AB'nin Macar çiftçileri korumak için yeterli adımları atmaması durumunda' bu sürenin uzatılabileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)