Siyah gence şiddet uygulayan 3 Fransız polise ertelemeli hapis cezası

Fransa'da Theo Luhaka'ya kimlik kontrolü sırasında şiddet uygulayan üç polis memuruna 3 ay ile 12 ay ertelemeli hapis cezaları verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da polis şiddeti ve ırkçılık tartışması yaratan, 2017 yılında Siyah bir gence yönelik şiddet vakasıyla bağlantılı olarak üç polis memuruna ertelemeli hapis cezaları verildi. Polis memurların tutuklanmaması ise başkent Paris'te protesto edildi. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Theo Luhaka'ya biber gazı ile saldıran, kendisini darp ederek yüzünden ve vücudundan yaralayan ve cop ile ağır yaralanmasına sebebiyet veren üç polis memuru, 19 Ocak Cuma günü Seine-Saint-Denis Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Sekiz dakika süren ve video kaydı da bulunan darpla bağlantılı olarak yargılanan üç polise, 3 ila 12 ay ertelemeli hapis cezası verildi.

MUHALEFETTEN TEPKİ: HAYATI HİÇBİR ZAMAN ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Buna göre, mahkeme, olay günü Luhaka'ya copla yaralayan polis Antoine Castelain'e 12 ay ertelemeli hapis cezası verdi. Castelain, ayrıca polislikten 5 yıl süreyle men edildi. Olaya dahil olan diğer iki polis Jérémie Dulin ve Tony Hochart da 3 ay tecilli hapis cezasına çarptırıldı. Onların da 2 yıl boyunca polislik görevinden men edilmesine hükmedildi. Polislerin aldığı cezayı az bulan muhalif milletvekilleri ise karara tepki gösterdi.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partili Milletvekili Thomas Portes, kararın ardından X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Theo'nun olay günü polisler tarafından dövüldüğünü ve 60 gün iş göremez raporu aldığını belirtti. Portes, "Theo kalıcı hasarlarla mücadele ediyor ve hayat boyu tıbbi takip altında olması gerekiyor. Hayatı artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak" ifadesini kullandı.

Söz konusu polis memurlarının ertelemeli hapis cezası alması karşısında öfkelendiğini belirten Portes, Fransa'nın devletinin polis şiddetinin üzerini kapattığını savundu.

'SİYAH OLMASAYDI BU CEZA VERİLMEZDİ'

LFI Milletvekili Carlos Martens Bilongo da X platformundan yaptığı açıklamada, Theo, Siyah olmasaydı polislere 12 ay ertelemeli hapis cezası verilmeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

Paris'in Aulnay-sous-Bois banliyösünde yaşayan Theo isimli 22 yaşındaki genç, 2 Şubat 2017'de rutin kimlik kontrolü sırasında dört polis memuru tarafından durdurulmuştu. Polislerden ikisi tarafından tutulurken, diğer polisin copla cinsel saldırısına uğradığı belirtilen Theo'ya saldırı anının çevredeki bir kişi tarafından kaydedilerek yayınlanması sonrası Fransa genelinde protesto gösterileri başlamıştı. (DIŞ HABERLER)