Sivas Katliamı davası: Firari sanıkları yakalamak için gereğini yapın

Sivas Katliamı’na dair üç firari sanık yönünden yürütülen davada 29’uncu duruşma görüldü. Bir önceki celsede reddedilen ‘reddi hakim’ taleplerinin ardından bu celse mahkeme heyeti değişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sivas Katliamı'na ilişkin zaman aşımına uğrayan ana davadan dosyaları ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davanın 29’uncu duruşması Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşma 26 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

SİVAS DAVASINDA MAHKEME HEYETİ DEĞİŞTİ

Duruşmaya katliamda yakınlarını kaybeden aileler, Alevi kurum ve dernekleri ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Bir önceki duruşmada ‘reddi hakim’ taleplerini reddeden mahkeme heyetinin bu duruşmada değiştiği görüldü.

‘BU DAVA ‘SOYKIRIM’ DAVASI OLARAK DEVAM ETMELİDİR’

Bir önceki duruşmada reddi hakim talebi reddedilen ve katliamda kardeşi Gülsüm Karababa'yı yitiren Hüseyin Karababa, bu duruşmada söz alarak şunları söyledi:

“Madımak Katliamı politik bir katliamdır. Dolayısıyla Alevi soykırımının zincir bir halkasıdır. 16 Eylül’de Madımak Oteli’nin önünde ‘Alevi soykırım’ pankartı açtığım için Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk’ suçundan ifademi aldı. Soykırım demek suç değildir. Alevilerin bu ülkede can ve mal güvenliği yoktur. Bu dava, soykırım davası olarak devam etmelidir.“

‘DÖNEMİN BAŞBAKANI ÇİLLER VE BELEDİYE BAŞKANI KARAMOLLAOĞLU’NUN DİNLENMESİNİ TALEP EDİYORUZ’

Hüseyin Karababa’ın vekili avukat Coşkun Özgür Piroğlu da bu davayı uluslararası ceza mahkemesine taşıyacaklarını kaydetti. Madımak Katliamı'nın, devlet içindeki çetelerin desteğiyle gerçekleştiğine dikkat çeken Piroğlu, katliamın arkasındaki karanlık güçlerin bu zamana kadar ortaya çıkarılmadığını söyledi.

Piroğlu ayrıca dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu başta olmak üzere tüm sorumlulukların tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu.

YAZILAN MÜZEKKERELERE CEVAP VERMEYEN KURUMLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU TALEBİ

Sivas Katliamı davası avukatlarından Ali Yılmaz da duruşmada, “Sivas Katliamı'nın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağını ifade ediyoruz. Ama 10 ay sonra zaman aşımını tartışmaya başlayacağız” dedi ve ekledi:

“Geçen celse Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yazılan müzakereye hala cevap verilmemiştir. Bağımsız mahkemeler her şeyin üzerindedir. Kurumların zamanı içinde cevaplandırması gerekir. Bu yüzden müzekkereye cevap vermeyen kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz.”

‘KIRMIZI BÜLTENİN GEREĞİNİ YAPIN, SANIKLARI BURAYA GETİRİN’

Davanın bugünkü duruşmasında yer alan heyetin tümüyle kadın olmasına dikkat çeken Sivas Katliamı avukatların Şenal Sarıhan ise, “3 kadın arkadaşımız yargılama kürsüsünde oturuyorsunuz. Bu olay olduğunda ya yoktunuz ya da çok küçüktünüz. Biz hem katliamı biliyoruz hem de 30 yıldır bu katliamın avukatlığını yapıyoruz. Dava dosyasında eyleme katılan 15 bin kişi olduğu bilgisi yer alırken, yargılanan kişi sayısı 128 olmuştur. Özellikle firari sanıklar kırmızı bülten ile aranıyor. İnsanlık onurunu tekrar ayağa kaldırmak mahkemenin görevidir. Sizden istediğimiz kırmızı bültenin gereğini yapın, firari sanıkları buraya getirin” ifadelerine yer verdi.

‘DÖNEMİN BAŞBAKANI, BAKANI VE BELDİYE BAŞKANI DİNLENSİN’ TALEPLERİNE RET: KATKI SAĞLAMAZ

Duruşmada Ankara Barosu Toplumsal Davalar Merkezi davaya müdahillik talebinde bulundu. Avukatların beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ankara Barosu’nun talebini diğer celse karara bağlayacağını açıkladı.

Firari sanıkların yakalama emirlerine ve akıbetlerine ilişkin Adalet Bakanlığı’na müzekkere yazılmasına karar veren heyet, dönemin Başbakanı, İçişleri Bakanı, Sivas Valisi ve belediye başkanının dinlenmesi taleplerini ‘davaya katkı sağlamayacağı’ gerekçesiyle reddetti.

Duruşma 26 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMAYA POLİS İZİN VERMEDİ

Duruşma sonrasında Sıhhiye Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen kalabalığa polis izin vermedi.

Çevik kuvvet ekipleri eşliğinde adliye bahçesinden dışarıya çıkarılan grup, "Sivas’ın ışığı sönmeyecek", "Sivas’ın hesabı sorulacak" sloganları attı.

Duruşmaya ilişkin açıklama yapmak isteyen ancak engellenen Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Cuma Erçe, "Her katliamda olduğu gibi bu katliamın da arka planında olan gerçek sorumluların açığa çıkarılması taleplerimiz hâlâ kabul edilmiyor. Dolayısıyla katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerin vicdanları sızlıyor" dedi.


Grup, daha sonra sloganlar atarak alandan ayrıldı.