Sırrı Süreyya Önder: Bu AK Parti’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis'te yaşanan gerginliğin ardından yaptığı açıklamada "38 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanıyorum, affedersiniz boru değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Kobanê Davası’nda yargılanan siyasetçiler arasında bulunan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, verilen cezalara tepki gösterdi, "Bu AK Parti’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir" dedi. 

Kobanê Davası'nın karar duruşmasında cezalar açıklanırken Genel Kurulu yöneten Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş konuşurken, AK Parti sıralarından gelen gürültüye tepki gösterdi. Önder, Gezmiş'in süresini durdurarak AK Partililere hitaben "Kürsüde hatip var hatibe biraz saygı, siz çıktığınızda da aynı saygıyı siz istiyorsunuz. Listeyi iptal ettim, söz almak isteyenler yeniden girsin alsın” dedi. AKP’lilerin ‘keyfi davrandığı’ itirazları üzerine Önder, “Keyfi yapıyorum evet bu kadar olmaz" dedi.

Gezmiş'in konuşmasının ardından Önder, milletvekillerinin söz hakkını kullanması konusunda tavrının tartışmaya açık olamayacağını belirterek "Buranın bir ilkokul sınıfından da farkı olması gerekir. Ceza değil bu. Benim için aslolan hatibin konuşma şeyini gözetmektir" diye konuştu.

'KİME PARMAK SALLIYORSUN, OTUR YERİNE'

Başkanlık kürsüsünün önünde olan AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, "Sizin yaptığınız keyfiyet oldu. Kafama göre iptal ederim diye bir şey olmaz" demesi üzerine Önder, "Benim yaptığımın ne olduğunu bırakın ben takdir ederim” diye yanıt verdi. Ardından Çelebi’nin ısrar etmesi ve elini sallayarak konuşması üzerine Önder, "Elini sallama bana kime parmak sallıyorsun, otur yerine" tepkisini gösterdi. Çelebi de "Bağırma bana, haddini bil" diye Önder'e bağırdı.

Ardından Önder, birleşime ara verdi. Aranın bitmesinden sonra yaşananlara ilişkin açıklama yapan Önder, İçtüzük kaynaklı görev ve sorumluluğunun konuşma zemininin kaybolmamasını sağlamak olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

'BEN PARMAK SALLANACAK İNSAN DEĞİLİM'

"Bir arkadaşımız parmak salladı. Açılışta hiç bahsetmeden girdim. Şu anda 38 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanıyorum. Hakkımızdaki ferman yarım saat, bir saat içinde açıklanmış olacak. 38 kez ağırlaştırılmış müebbet affedersiniz boru değil. Bugünkü ortamda buradan adalet çıkar çıkmaz diyecek bir tane vekil varsa ikincisi de ben olayım. Buna rağmen geliyoruz bu işi uhuletle suhuletle yürütmeye çalışıyoruz. Bu sayın milletvekilinin bilmesi gereken şu ki Ben parmak sallanacak bir insan değilim. 38 kez bu parmak değil gürz olarak başımda sallanırken gelip burada görev ve sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum. Bana sökmez ama bütün arkadaşlarımızın hukukunu gözetmek benim tüm kişisel görüşlerimden daha önde gelir.

'O SAYGISIZLIKLA İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YAPMAYACAĞIM ONU BİLE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİYORUM'

Bir beyne pıhtı attı benim Genel Kurulu yönetirken gittik pankreasta tümör çıktı, aort anevrizması yaşadık. Ağır da bir tedavi görüyorum. Ona rağmen ben bu kadar tahammüllü, saygılı ve zarafetle yürütmeye çalışırken bu hoyratlık kabul edebileceğim bir şey değil. İncindiğim bir şey, bu 2. bir dakikada giremeyen bütün arkadaşlar beni demokrasi dışı davranmakla itham ettiler, muhalefetten de vekiller geldi. Bundan sonra 20 kişi, başka hiçbir arkadaşıma söz vermeyeceğim. Muhalefetten gelip burada çemkirmeselerdi diyecektim ki yine ben eski tutumumu devam edeyim. İçtüzükse nasıl uygulanır hepsini göreceğiz. İçtüzüğün bana yüklediği o saygısızlıkla ilgili hiçbir şey yapmayacağım onu bile ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriyorum. Hiçbir saygısızlık prensiplerimi çiğnetemez."

'ÇÖZÜM SÜRECİNE DAİR HER ŞEY KRİMİNALİZE EDİLMİŞTİR'

Meclis Başkanvekili Önder, “Bir üzüntümü paylaşmak istiyorum” diyerek Kobanê Davası’nda verilen cezaları eleştirdi. Önder, şunları söyledi:

"Kobani Davası'nda yağdırılan cezalar bu cezaya muhatap olan arkadaşlarımın hiçbiri tarafından hak edilmiş bir şey değil. Olan memleketin barış ve birlikte yaşam umuduna yöneliktir. Birincisi bu. İkincisi, maalesef bütün uyarılarımıza rağmen AK Parti cenahı bunun farkına varmadı ama günbegün ortaya çıkan şeylerle görüyoruz. Bu da AK Parti'nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir. Çünkü çözüm sürecine ait tüm şeyler kriminalize edilmiştir, cezanın konusu yapılmıştır."

Başkanlık Divanı'nın oluşmaması nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nun çalışmalarının devam etmeyeceğini belirten Önder, "Alınan karar gereğince kanun teklifleriyle komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek için 21 Mayıs 2024 salı günü 15:00'te toplanmak üzere birleşimi kapatmadan zindandaki bütün arkadaşlarımı selamlıyorum" diyerek birleşimi kapattı.

 

 

(HABER MERKEZİ)