Şırnak'ta öğretmenler barınma sorunu yaşıyor

Şırnak'ta milyonlarca TL harcanan öğretmenevi "eşya olmadığı" gerekçesiyle faaliyete girmiyor. Eğitim Sen Şube Başkanı Adnan Şenbayram, öğretmenlerin kentte barınma sorunu yaşadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ta 2015-2016 yıllarında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrası birçok mahalle yerle bir edilerek, buralarda TOKİ konutları inşa edildi. Cumhuriyet Meydanı'nda da öğretmenevi inşa edildi. Üçkardeşler İnşaat şirketine 39 milyona ihale edilen öğretmenevinin 2022 yılının Şubat ayında tamamlanması gerekiyordu. 6 katlı binanın kaba inşaatı tamamlandı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, 220 kişilik konferans salonu, 3 adet toplantı salonu, 350 kişilik balo ve yemek salonu, 1 adet kapalı yüzme havuzu, sauna, hamam, kuaför ve restoran gibi birçok bölüm bulunan öğretmenevi, "iç dizayn ve eşyaları olmadığı" gerekçesiyle faaliyete geçmedi. Söz konusu durum nedeniyle öğretmenler barınma sorunu yaşıyor. 

BARINMA SORUNU

Kentte bin 500'ü aşkın öğretmenin bulunduğuna dikkati çeken Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şırnak Şube Başkanı Adnan Şenbayram, öğretmenevinin faaliyete geçmemesinin öğretmenlerin mağdur olmasına neden olduğunu söyledi. Şenbayram, "Şehirde ciddi anlamda bir barınma sorunu var. Özellikle iktidar yanlısı belediyenin sadece ranta dayalı bir arazi tahsisine imar izni verilmesinden kaynaklı konut ihtiyacı çok fazla. Bin 500’ü aşkın öğretmen arkadaşımız var ve bunların büyük bir kısmı barınma sorunu yaşıyor. Öğretmenevinin bu barınma sorununu geçici de olsa çözüme kavuşturacağını düşünüyorduk. Ancak öğretmenevi yapımı tamamlanması nedeniyle sorun sürüyor" dedi. 

'GELEN PARA BAŞKA YERE HARCANDI'

Şenbayram, Meclis'teki bütçe görüşmelerini hatırlatarak, "Milli Eğitim Bakanı, bütçe görüşmelerinde ‘Bizler sizlere inatla tarikatlarla, cemaatlerle protokoller yapmaya devam edeceğiz' dedi. Neredeyse ülke kaynaklarının birçoğu bu tarikatlara, cemaatlere ve savaşa ayrılıyor. Gelin görün ki öğretmene Şırnak gibi bir yerde barınma sağlanmıyor. Bir öğretmenevine bütçe ayrılamıyor. 2022'de Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde, öğretmenevinin iç dizaynı için bütçe ayrıldığı ve bu bütçenin gönderildiği söylendi. Ama gönderilen bütçe öğretmenevine harcanmak yerine farklı kaynaklara, farklı kalemlere harcandı. Müdürlük, farklı sebeplerden dolayı bütçenin farklı yerlere harcandığını ileri sürdü. İnşaatlarla ve bu tür yapılarla ilgilenen destek birimidir. Destek biriminde bir sorun olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Şenbayram, "Buradan Milli Eğitim Bakanlığına soruyoruz; bir buçuk yıl içerisinde bitirilmesi planlanan öğretmenevinin teslimatı neden bu kadar uzadı? Yüzlerce atanan öğretmen varken ve hepsi de barınma sorunu yaşıyorken bu sorun neden giderilmiyor? Bakanlık tarafından öğretmenevine harcanmak için gelen bütçe neden öğretmenevine harcanmadı?" sorularını sıraladı. (HABER MERKEZİ)